Houten kratten: van afvalmateriaal tot onmisbaar designelement voor de woonkamer

door Natasja

29 Mei 2024

Advertisement

Steeds meer mensen benaderen de wereld van DIY voor eenvoudige woninginrichtings- en decoratieprojecten met behulp van creatief hergebruik. Van de vele beschikbare grondstoffen zijn houten kratten, zoals die voor fruit, absolute hoofdrolspelers dankzij hun duurzaamheid en grote veelzijdigheid.

Wat als we je vertellen dat deze afvalmaterialen kunnen worden omgetoverd tot interessante designaccessoires voor de woonkamer? We leggen hieronder uit hoe.

Advertisement

1. Opbergpoef

Tutorial via jenniferdecorates.com

Een van de populairste en gemakkelijkste DIY projecten is het omtoveren van de houten krat tot een praktische opbergpoef, een perfect accessoire voor de woonkamer om een extra zitplaats te bieden, maar ook ruimte om extra dekens voor de bank op te bergen, dat echter ook van pas kan komen in alle andere kamers van het huis. Om dit project te realiseren heb je alleen een houten krat, een plaat van multiplex of hout, wat stof en watten of schuimrubber nodig om de zitting te maken.

Begin met het schuren van de krat om het risico op splinters te voorkomen en verf in de kleur van je keuze, of laat hem naturel als je dat liever hebt; bereid daarna de zitting voor door het multiplex of hout op dezelfde maat als de krat te zagen en bedek hem met stof. Als je watten gebruikt, bevestig je een kant van de stof aan het hout, zodat er een zak ontstaat, en doe je de watten erin voordat je de laatste kant sluit; als je voor schuim hebt gekozen, knip je dit eenvoudigweg op dezelfde maat als het multiplex of hout en leg je het erop voordat je de stof toevoegt. Als de zitting klaar is, plaats je hem gewoon bovenop de krat als een deksel.

Je kunt het project naar wens aanvullen met voetjes of wieltjes om het verplaatsen te vergemakkelijken.

Advertisement

2. Opbergtafeltje

Tutorial via funkyjunkinteriors.net

Het tafeltje is ook een geweldige klassieker in de woonkamer die eenvoudig kan worden gemaakt van gerecyclede houten kratten. Met een heel eenvoudig project maak je een opbergtafeltje met een praktisch dienblad dat heel handig is als je graag aan een warm drankje nipt of op de bank van een ontbijt of aperitiefje geniet.

Het is perfect aan te passen aan een rustieke inrichtingsstijl. Om het te maken hoef je alleen maar de kratten te schuren en ze te laten zoals ze zijn of ze te verven in de kleur van je keuze, een deksel toe te voegen van gerecyclede houten latten van een ander krat en twee handgrepen aan de bovenkant te bevestigen om het vast te pakken.

Gebruik meer kratten voor grotere projecten, er zijn heel veel modellen die je kunt maken.

Eenvoudig en geniaal!

3. Voetenbankje

Pinterest

Ook de lichtste fruitkratten kunnen van pas komen in de woonkamer, bijvoorbeeld door er praktische voetenbankjes van te maken. Je kunt dit eenvoudig bereiken door de krat te behandelen zoals hierboven beschreven en het met de bovenkant naar beneden te plaatsen. Voeg aan de onderkant een vulling van stof en watten of schuimrubber toe en je handige voetenbankje is klaar.

4. Boeken- en tijdschriftenrekken

DIY boeken- en tijdschriftenrek met een houten krat

Tutorial via prettydesigns.com

Een klein boeken- en tijdschriftenrekje naast de bank is een goede manier om de woonkamer netjes te houden en te voorkomen dat de afstandsbedieningen kwijtraken tussen de kussens. Je kunt een heel praktisch rekje maken door een houten krat te hergebruiken. Voeg naar wens pootjes of wieltjes toe om de gewenste hoogte te krijgen en het te verplaatsen.

Welk project ga jij als eerste realiseren in jouw woonkamer?

Advertisement