De mooiste zomerbloemen voor in de tuin of op het balkon

door Natasja

27 Mei 2024

Advertisement

Kleurrijk en zonnig: de bloemen die uitlopen in potten en bloembedden in de tuin en op het balkon fleuren de zomerdagen op en maken het buiten zijn nog aangenamer. Dus wat zijn de mooiste en populairste soorten om de groene ruimtes te zetten? Lavendel, zonnebloemen, maar ook andere bloemen die vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Laten we eens kijken naar een aantal van de mooiste bloemen die je in de zomer kunt bewonderen.

Advertisement

Wisselbloem (Lantana)

gekleurde Lantana bloemen

https://www.instagram.com/p/Cl...

Het is een struik die 150-200 centimeter kan worden als hij in de grond of in zeer grote potten wordt geplant, en hij vult echt elke ruimte met een vleugje kleur. Het lijkt of hij de tuin echt verlicht met zijn bolvormige bloeiwijzen, die bestaan uit vele kleine bloemetjes die ook verschillende kleuren kunnen aannemen: zo kan elke bloeiwijze van geel naar rood, roze en nog veel meer gaan! Zet ze in de zon en ze zullen blij zijn!

Advertisement

Salvia greggii

Roze en witte bloemen van salvia greggii

gayswhogarden/Instagram

Ze houden van bestuivende insecten, hebben een delicate geur (het is tenslotte salie) en de bloemen gaan lang mee. En het beste van alles is dat salie zeer winterhard is, zelfs bestand tegen korte perioden van droogte en daarom in de zomer geen constante verzorging nodig heeft. Als je een heel zonnig plekje moet opvullen, overweeg dan een van de duizenden kleuren waarin salies voorkomen: je moet er wel voor zorgen dat de grond goed gedraineerd is en als je ze in potten kweekt, moet je ze in de zomer misschien om de 4-7 dagen controleren en alleen water geven als de grond droog is.

Als de winters in het gebied waar je woont streng zijn, kun je het beste soorten met erg grote bloemen vermijden: deze zijn meestal het kwetsbaarst en lopen het risico de intense kou niet te overleven.

Zonnebloem (Helianthus annuus L.)

Een veld zonnebloemen met bergen op de achtergrond

@nuestromundodegirasoles/Instagram

Zonnebloemen zijn niet alleen planten om op akkers te kweken voor industriële doeleinden: ze zijn ook prachtig in tuinen, waar het leuk is om te volgen hoe ze elke dag ronddraaien om de zon in het gezicht te kijken. Ze groeien eenvoudig uit zaad, dus zelfs als je aan het einde van het seizoen ziet dat de plant verzwakt en de bloem verdroogt, hoef je ze niet weg te halen: je kunt een paar zaadjes nemen die je de volgende lente opnieuw kunt zaaien (tot juni!) en de andere laten staan, ze zijn een enorme hulp voor vogels en dieren die zich voorbereiden op de winter!

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendbladbloemen bij Kew Gardens in Londen

@emma_crawforth/Instagram

De duizendblad wordt beschouwd als een van de natuurlijk afstotende planten voor mieren en andere ongewenste insecten, maar is ook geliefd bij bestuivers. Deze kruidachtige plant is gemakkelijk te kweken, kan zelfs in arme grond groeien en is bestand tegen hoge temperaturen en korte perioden van droogte. Een perfecte plant voor wie niet al te veel tijd kan besteden aan het kweken van delicatere bloemen en klaar om elke hoek op te fleuren met zijn witte bloeiwijzen. Er zijn ook hybride variëteiten met gele, roze of rode bloemen!

Vingerhoedskruid (Digitalis)

Vingerhoedskruidbloemen in een bloembed

@aintnothinbutplants/Instagram

Het vingerhoedskruid is niet veeleisend: het groeit zowel in de zon als in de schaduw, hoewel het in de warmste periodes de voorkeur geeft aan halfschaduw. Als je hem laat "bakken" in de heetste zon, kunnen de bloemen beschadigd raken. De buisvormige bloemen groeien aan de bovenkant van rechte takken, met tinten van lichtroze tot blauw en een prachtig gevlekte keel om van dichtbij te bekijken.

Ze produceren veel zaden en daarom is het gemakkelijk om ze elk jaar terug te laten komen door de zaden aan het einde van de winter te planten, wanneer er geen risico op vorst is. Soms verspreiden ze de zaden zelf en planten ze zich voort!

Advertisement

Ridderspoor (Delphinium)

Bloemen van Delphinium Pacific Giants

https://www.instagram.com/p/Ct...

Zuilen met blauwe bloemen, soms met een paars hart, soms ook met een wit hart, maar dat is nog niet alles! De delphinium kan ook roze of witte bloeiwijzen hebben, en er zijn veel soorten veredelde vormen dat je een ruime keuze hebt. Het is een mooie, kruidachtige vaste plant die niet van een erg warm klimaat houdt en daarom in warmere streken als eenjarige wordt gekweekt.

Hij houdt van zonnige plaatsen en heeft grond nodig die rijk is aan organisch materiaal, maar die goed draineert, omdat hij geen stilstaand water verdraagt. Hij bloeit meestal vanaf het midden van de lente: een uitstekende voorbode van de zomer!

Vlinderlavendel (Lavandula stoechas)

Vlinderlavendel planten langs een bloembed

@rosa_glauca2021/Instagram

De vlinderlavendel is een lavendelsoort met veel meer opzichtige bloemen dan de gewone lavandula officinalis. De smalle bladeren hebben een blauwachtige kleur en de bloemen verschijnen vanaf het late voorjaar en blijven tot de herfst. Zoals alle lavendel houdt deze plant van zeer goed doorlatende grond en verdraagt zelfs arme grond. Omdat het schadelijk is voor lavendel om waterstagnatie te creëren, is het ook een plant die alleen water moet krijgen als de grond helemaal droog is, zonder de takken nat te maken. Hij wordt niet erg hoog (maximaal 60 cm), maar de struiken hebben de neiging om uit te dijen en daarom wordt, om de compacte en dichte bloemvorm te behouden, snoeien aan het einde van de bloei aanbevolen, alleen van het nog flexibele uiteinde van elke tak. Met de afgeknipte delen kunnen planten worden vermeerderd door stekken.

Welke van deze planten zou jij willen kweken?

Advertisement