Kurken prikborden en wanden om te decoreren en organiseren: het inrichtingsidee om te personaliseren

door Natasja

30 Oktober 2023

Kurken prikborden en wanden om te decoreren en organiseren: het inrichtingsidee om te personaliseren
Advertisement

Een prikbord van kurk is een object dat erg nuttig kan zijn, maar met de juiste ideeën kan het ook een gelegenheid worden om op een originele en persoonlijke manier te decoreren. Zo kan het niet alleen worden gebruikt om allerlei voorwerpen te organiseren, maar ook om een kamer een uniek tintje te geven. Zo kun je prikborden van elk formaat, ook kleur en vorm ophangen in de buurt van bureaus, maar ook op andere plaatsen in huis, van de slaapkamer tot de woonkamer en de keuken.

Je kunt ze vullen met berichtjes, foto's, ze schilderen of bekleden. De ideeën zijn talrijk en misschien vind je ze wel zo leuk dat jij ook kurk kiest als materiaal om delen van hele muren mee te bedekken. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Het kurken prikbord voor het organiseren van documenten en gedachten

Een paar punaises, eventueel ook gekleurde, en een kurkbord: hier is een prikbord om te worden gevuld met berichten, notities en al het andere dat je in één oogopslag moet kunnen zien terwijl je werkt. Iedereen kan er naar believen gebruik van maken.

Advertisement

Kurk personaliseren

Als je de kleur van de kurk niet mooi vindt, maar wel de eigenschappen ervan wilt benutten, kun je het bord altijd bedekken met lichte stoffen. Op die manier kun je nog steeds objecten bevestigen met punaises - maar het bord zal er heel anders uitzien, misschien zelfs meer geïntegreerd in de inrichting. Vermijd het gebruik van stoffen met een te dunne en fijne weving, anders worden ze beschadigd door de punaises.

Nut en kunst met kurk

Het inlijsten van restjes kurk om prikborden te maken is niets nieuws, maar wat als je dit idee zou gebruiken om veel lijsten te vullen, ook kleine, met verschillende vormen? Dan zou je een volledig versierde muur hebben, waar je de inhoud van elk 'schilderij' naar believen kunt veranderen.

Thematische collecties op kurk

Je hoeft niet per se alleen iets om te onthouden op de kurkwand of het prikbord te bevestigen: het kan ook een muur worden om thematisch te decoreren, met reisherinneringen of belangrijke foto's.

Kurk op de muur

Als je kurk mooi vindt en het past goed bij de rest van het meubilair, waarom bekleed je dan niet direct een deel van de muur? Veel verschillende kurkborden kunnen naast elkaar worden geplaatst...

Advertisement

... Maar zoek ook rollen om veel grotere oppervlakken te bedekken. Het versieren kan je dan helemaal zelf bedenken.

Kurk verven

De kleur van kurk is prachtig, doet denken aan hout, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven: gebruik kwasten en acrylverf, en teken erop wat je maar wilt!

Advertisement

Je kunt jezelf ook helpen met restjes stof of gekleurd papier!

De meest geavanceerde ontwerpideeën

Dan zijn er ook nog inrichtingsaccessoires die de veelzijdigheid van kurk benutten voor meer verfijnde ontwerpen: wanneer nut en stijl elkaar ontmoeten!

Advertisement

... Maar ook met doe-het-zelf

Maar ook doe-het-zelven biedt veel mogelijkheden: gebruik sjablonen, papiertape, teken uit de vrije hand en je zult het huis altijd op een andere manier kunnen decoreren.

Een ander idee zou kunnen zijn om een ruimte te vullen met perfect passende kurken delen: het zal lijken op een prikbord, maar dan op een andere manier!

Advertisement

Zoek anders naar stukken kurk in de vorm van letters (of knip ze uit): het kunnen initialen zijn, of je kunt zelfs korte betekenisvolle woorden maken en die dan gebruiken zoals je maar wilt.

Een betaalbaar idee is om voorwerpen van kurk te gebruiken die iedereen gemakkelijk kan vinden: pannenonderzetters!

Zou jij je huis ook willen inrichten met kurk?

Advertisement