In de oven bakken: 10 trucjes om te onthouden om op rekeningen te besparen

door Natasja

30 Oktober 2023

In de oven bakken: 10 trucjes om te onthouden om op rekeningen te besparen
Advertisement

Eten bakken in de oven is vaak de gezonde optie om al het eten te kunnen eten dat we lekker vinden zonder aan smaak in te boeten. Het heeft ook het voordeel dat het een manier van koken is die we minder hoeven te volgen, in tegenstelling tot al het gemanoeuvreer en het constant in de gaten houden van dingen die worden gesauteerd, gebakken of gekookt in een pan, wat handig is zodat we andere dingen kunnen doen terwijl we koken.

Zo wordt de oven een onmisbare bondgenoot in het huishouden, maar het is ook waar dat dit grote apparaat veel verbruikt. Met een paar trucjes kun je het elektriciteitsverbruik echter zoveel mogelijk beperken tijdens het gebruik van de oven. Laten we eens kijken naar een paar tips

via endesa.com

Advertisement

Bakken in de oven: een paar trucjes om geld te besparen

Bakken in de oven: een paar trucjes om geld te besparen

ready made/Pexels

  • Open de deur niet vaak: wanneer een bakfase begint, moet je vermijden de deur te openen als je alleen even moet controleren, zonder het voedsel te draaien. Daarom is het zo belangrijk om te onthouden om het glas grondig schoon te maken, eventueel door het eruit te halen, zodat het nooit verstopt raakt door achtergebleven vuil van andere bakprocessen en je er alleen van buitenaf naar hoeft te kijken om te zien hoe het gaat. Als je de oven echt moet openen, roer dan niet in het voedsel in de bakken terwijl hij open staat: haal de schalen eruit, sluit de oven, doe de nodige handelingen en zet alles er weer in. Zo hou je de temperatuur constant en hoeft de oven geen extra energie te verbruiken om de nodige graden te herstellen.
  • Bak verschillende gerechten tegelijkertijd: Het zal niet altijd mogelijk zijn, maar iedere keer dat je wilt bakken, overweeg dan om het in grotere hoeveelheden te doen (misschien om achteraf in te vriezen), of denk erover na om het bakken van verschillende gerechten die bij elkaar passen te combineren. Misschien moeten sommige gerechten eerder worden klaargemaakt en andere later, maar als je eraan gewend raakt, wordt het makkelijk om dienovereenkomstig te plannen en met één keer bakken heb je meer gerechten klaar zonder het apparaat langer te gebruiken.
Advertisement

Laat de oven niet aan als deze niet nodig is

Laat de oven niet aan als deze niet nodig is

cottonbro studio/Pexels

Een ander trucje om te onthouden, dat vanzelfsprekend lijkt maar veel doet, is gewoon eerder uitschakelen.

Let maar eens op, als je de oven uitschakelt, blijven de ventilatiesystemen actief om de restwarmte af te voeren, dus in werkelijkheid blijft de ovenkamer nog geruime tijd erg heet. Je kunt daarom gebruik maken van de restwarmte door het bakproces zelfs vijf minuten voor de geschatte tijd uit te schakelen. Je hebt dan twee voordelen: het verbruik zal iets minder in de rekening zijn en de oven hoeft daarna niet te blijven draaien om de warmte af te voeren. Maar het eten zal worden gebakken zoals je het wilde!

En als je iets opnieuw moet opwarmen, wacht dan tot je klaar bent met het bakken van een hoofdgerecht en zet de dingen die opnieuw moeten worden opgewarmd erin zodra dat klaar is, waarbij je de restwarmte gebruikt.

Besparend ovenonderhoud

Besparend ovenonderhoud

Liliana Drew/Pexels

Niet alleen het schoonmaken van het glas, maar onderhoud in het algemeen is belangrijk. Het begint daarom met een goede reiniging van de binnenwanden: als deze bedekt zijn met etensresten, zijn er niet alleen gezondheidsrisico's, maar wordt ook het vermogen om de warmte in de oven te verdelen aangetast. Ook kan vuil de ventilatieroosters verstopt hebben, wat ook schadelijk is.

Je moet ook controleren of de rubberen pakking rond de deur en de scharnieren om de deur te sluiten altijd goed werken: luchtlekken veroorzaken veel slijtage.

Andere tips om geld te besparen bij het gebruik van de oven

Andere tips om geld te besparen bij het gebruik van de oven

Steff-X-FR/Wikimedia Commons

  • Voorkoken: er zijn voedingsmiddelen, zoals bepaalde groenten (bijv. aardappelen), die er langer over doen om gaar te worden in de oven. Je kunt daarom overwegen om ze eerst te koken, ook met efficiënte hulpmiddelen zoals de magnetron, en zo de tijd in de oven te verkorten.
  • Besteed aandacht aan bakvormen: bakplaten en andere bakhulpmiddelen moeten het meest geschikt zijn. Keramiek en gehard glas kunnen de warmte beter vasthouden, dus zijn ze beter voor lange baktijden, waarbij je ook kunt vermijden dat je de thermostaat te hoog houdt. Metaal daarentegen is perfect voor voedsel dat sneller moet garen, waarbij in minder tijd hoge temperaturen worden bereikt.
  • Let natuurlijk ook op de energieklasse van het apparaat. Als je ze vaak gebruikt, kun je het beste investeren in apparaten van klasse A of B; als je ze daarentegen sporadisch of seizoensgebonden gebruikt, kun je ook de andere apparaten overwegen, die aanzienlijk meer verbruiken.

Er bestaan geen wonderen, en als je de oven veel gebruikt zal dat een impact hebben op het maandelijkse en jaarlijkse verbruik, maar het toepassen van al deze tips kan je zeker veel helpen!

Advertisement