Bakken met de air fryer: de 7 absoluut ongeschikte voedingsmiddelen

door Natasja

24 April 2023

Bakken met de air fryer: de 7 absoluut ongeschikte voedingsmiddelen
Advertisement

De air fryer is een huishoudelijk apparaat dat steeds populairder wordt in huizen door zijn praktisch nut en veelzijdigheid. De air fryer wordt sterk aanbevolen om de klassieke friteuse bij het bakken te vervangen om lichtere en gezondere gerechten te verkrijgen. De air fryer werkt als een klassieke geventileerde oven, maar dankzij zijn kleine formaat kan hij in minder tijd hogere temperaturen bereiken en sneller koken dan traditionele ovens.

Er zijn echter bepaalde voedingsmiddelen die gewoon niet goed samengaan met dit waardevolle apparaat, omdat de resultaten dan niet optimaal zijn. Het kleine formaat maakt het ook noodzakelijk om het koken in kleine porties te verdelen en als je niet oppast, kun je gemakkelijk het voedsel binnenin verbranden in een poging om het krokant te laten worden aan het oppervlak.

Laten we samen uitzoeken welke 7 voedingsmiddelen absoluut verboden zijn in de air fryer.

Advertisement

1. Voedsel dat gekookt moet worden

1. Voedsel dat gekookt moet worden

sper_green_gal/Reddit

Voedingsmiddelen die in water moeten worden gekookt, zoals pasta, rijst en granen, kunnen niet worden bereid in een air fryer, juist vanwege het ontbreken van kokend water, dat in dit apparaat nauwelijks lauw wordt.

Het is veel beter om ze in een traditionele pan te koken.

Advertisement

2. Gepaneerd vlees en vis

2. Gepaneerd vlees en vis

Pexels

De buitenste paneerlaag in de air fryer kan door de hoge temperaturen ongelijkmatig gaar worden en schadelijke rook produceren. Om deze levensmiddelen met dit apparaat licht te bereiden, kun je ze het beste met weinig olie invetten.

3. Beslag

3. Beslag

Pexels

Vloeibaar beslag, vaak gebruikt om gefrituurd voedsel te bereiden, is perfect voor de klassieke friteuse, die het snel droogt en krokant maakt, maar het laat niet dezelfde uitstekende resultaten toe in de air fryer, omdat de vloeibare consistentie het naar de bodem van het toestel zou doen glijden, wat rook veroorzaakt en het resultaat van je recept in gevaar brengt.

4. Hele kippen of braadstukken

4. Hele kippen of braadstukken

Pexels

Juist vanwege zijn kleine formaat is de air fryer niet geschikt voor het bereiden van braadstukken of hele kippen, die niet in het mandje zouden passen, waardoor het succes van de maaltijd in gevaar komt. Bovendien zou het deel dat zich het dichtst bij het verwarmingsoppervlak bevindt, te droog of verbrand kunnen worden. Als je de air fryer wilt gebruiken om braadstukken te bereiden, kun je het daarom het beste in stukken verdelen en deze beetje bij beetje bereiden.

5. Zachte kaas

5. Zachte kaas

Pexels

Net als het beslag kan zachte kaas zoals brie, taleggio of camembert gemakkelijk vloeibaar worden en op de bodem van de airfryer terechtkomen, waardoor het succes van het recept in gevaar komt en er schadelijke rook ontstaat. Daarom zijn harde kazen beter.

Advertisement

6. Verse bladgroenten

6. Verse bladgroenten

Pexels

Sommige verse groenten, met name bladgroenten, zijn niet geschikt om in een airfryer te koken, omdat ze door de hoge hitte gemakkelijk kunnen verbranden of hun voedingseigenschappen op een andere manier kunnen vernietigen. Ook broccoli is ongeschikt voor deze manier van koken, omdat het te droog kan worden. Los dit probleem op door broccoli in kleine stukjes te snijden en ze te kruiden met olie en kruidenpoeder. Je kan het beste een eetlepel water toevoegen om ze mals te houden.

7. Appels

7. Appels

Pexels

Appels en ander fruit zijn niet geschikt om in hun geheel in de airfryer te worden gekookt, omdat ze door de hoge hitte zelfs kunnen exploderen. Je kunt ze beter in stukjes gesneden bereiden.

Wat maak jij in de air fryer klaar?

Advertisement