Ontdooi vlees snel en veilig met de juiste methoden

door Natasja

31 Oktober 2023

Ontdooi vlees snel en veilig met de juiste methoden
Advertisement

Voedsel conserveren door invriezen is een techniek die gebruik maakt van lage temperaturen om de houdbaarheid te verlengen; deze techniek wordt al sinds de oudheid gebruikt en is nu geperfectioneerd door vriezers en koelkasten, die onze consumptiegewoonten en ons vermogen om gezond voedsel op de lange termijn te bewaren radicaal hebben veranderd.

Als invriezen een proces is dat voortdurend gecontroleerd moet worden op mogelijke besmettingsrisico's, en ook de omgekeerde bewerking is niet zonder nadelen. Door verkeerd ontdooien kunnen bacteriën die voor het invriezen op het voedsel aanwezig waren, gereactiveerd worden, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen en het hele voedsel kunnen besmetten.

Het voedingsmiddel dat in dit geval het meeste risico loopt is vlees, dat gevoeliger is voor bacteriële besmetting en daarom meer risico loopt op reactivering tijdens de temperatuurstijging.

Wat is de beste manier om vlees te ontdooien en tegelijkertijd bacteriële besmetting te voorkomen? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement

Hoe je vlees correct en veilig ontdooit

Hoe je vlees correct en veilig ontdooit

Creativo

Vlees kan op 3 verschillende manieren worden ontdooid:

  • water: de eerste methode die we aanraden is ontdooien met water, dat kan onder stromend water of door onderdompeling. In het eerste geval moet je het vlees in de originele verpakking bewaren en ervoor zorgen dat deze volledig ondoordringbaar is om kruisbesmetting te voorkomen. Plaats het vlees onder koud water en laat het staan tot het volledig ontdooid is. De tweede methode is om het vlees in de waterdichte verpakking in een bak met koud water te leggen en te laten staan tot het volledig ontdooid is, waarbij je het water elke 30 minuten ververst.
  • Koelen: de tweede methode, die langer duurt dan de vorige maar het meest gebruikt wordt, is om het vlees gewoon in een bak of op een schoon bord te leggen en minstens 24 uur in de koelkast te laten staan tot het volledig ontdooid is.
  • Magnetron: ontdooien in de magnetron kan door het juiste programma in te stellen. Haal het vlees uit een verpakking die niet bestand is tegen dit soort verhitting en gebruik een houder die geschikt is voor de magnetron. In dit geval moet je het vlees onmiddellijk na het ontdooien consumeren.

Advertisement

Andere tips om vlees veilig te ontdooien

Andere tips om vlees veilig te ontdooien

Haukurinn/Reddit

Welke methode je ook kiest, om het goed te laten verlopen en kruisbesmetting te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je oppervlakken, houders en keukengerei desinfecteert die in contact komen met het vlees tijdens het ontdooien. Was daarom bij het omgaan met vlees altijd eerst grondig je handen voordat je ander voedsel aanraakt.

Tot slot, als je overgebleven voedsel hebt, kun je besluiten om het in te vriezen, op voorwaarde dat je een paar eenvoudige regels in acht neemt bij het ontdooien:

  • vermijd methoden met water en gebruik liever de koelkast of magnetron;
  • consumeer het hele product direct na het ontdooien;
  • als er weer vlees overblijft, kun je het niet een tweede keer invriezen, maar moet je het weggooien.

Op welke manier ontdooi jij het vlees?

Advertisement