Slaapkamer: 9 dingen die er nooit een plaats in mogen hebben

Janine image
door Janine

02 Oktober 2023

Slaapkamer: 9 dingen die er nooit een plaats in mogen hebben
Advertisement

De slaapkamer is de kamer in het huis die ons het meest vertegenwoordigt, het meest besloten centrum van allemaal, de kamer waar al onze meest persoonlijke spullen zijn ondergebracht: onze kleding, onze favoriete boeken, onze mooiste en dierbaarste herinneringen. Omdat het echter ook de plek is die gewijd is aan onze rust, moet onze slaapkamer altijd netjes zijn en vrij van voorwerpen die onze slaap kunnen onderbreken of verstoren.

Helaas is de grens tussen slaapkamer en bergkast meestal erg vaag, vooral tegenwoordig, omdat onze huizen steeds kleiner worden en we niet langer veel ruimte beschikbaar hebben om onze spullen op te bergen. Er zijn echter voorwerpen die nooit in onze slaapkamers mogen worden bewaard, omdat ze de harmonie ervan kunnen verbreken en onze slaap kunnen verstoren.

Om ervoor te zorgen dat de sfeer voldoende ontspannend blijft en bevorderlijk is voor een goede nachtrust, moet de slaapkamer in feite altijd netjes, schoon en vrij van allergenen zijn.

Laten we daarom 9 voorwerpen ontdekken die nooit in de slaapkamer mogen worden bewaard, en waarom niet.

Advertisement

1. Elektrische apparatuur

1. Elektrische apparatuur

Pexels

Elektronische producten zoals de tv of smartphone en het laadstation moeten uit de slaapkamer worden gehouden als je zeker wilt zijn van een echt goede nachtrust. In feite produceren deze apparaten een zeer intens licht, dat ons slaap-waakritme verandert en onze slaap verstoort. Vooral de smartphone, met zijn continue ontvangst van meldingen, zou onze aandacht kunnen trekken, waardoor we niet in slaap kunnen vallen of wakker worden.

Als je echt niet zonder kunt, vermijd dan het gebruik van je smartphone of tv vanaf 2 uur voordat je naar bed gaat en zet de meldingen op je telefoon uit, zodat je ononderbroken en echt rustig kunt slapen.

Advertisement

2. Eten en drinken

2. Eten en drinken

Pexels

's Ochtends ontbijten op bed is de romantische droom van velen van ons en bovenal is het iets zeer aangenaams waar veel mensen zich af en toe graag aan overgeven. Wanneer dit echter een gewoonte wordt, kan deze uitmonden in iets dat schadelijk is voor ons welzijn. Als je eten en drinken in je slaapkamer bewaart, is de kans groter dat je bed vol kruimels of vlekken komt te zitten, waardoor er meer schoongemaakt moet worden. Onbeheerd voedsel kan ook mieren en andere vervelende insecten aantrekken, die uit onze kamers moeten worden geweerd.

Groen licht dus voor ontbijt op bed, maar alleen als romantische uitzondering of gezellig in de periodes dat we daar het meest behoefte aan hebben, niet als gewoonte.

3. Werkobjecten

3. Werkobjecten

Pexels

Tegenwoordig is thuiswerken voor velen van ons een goed alternatief, maar helaas hebben we vaak geen kamer in huis die we volledig aan studie en werk kunnen wijden en daarom zijn we, om onszelf een minimum aan privacy te garanderen, vaak genoodzaakt om een kleine studeerkamer in de slaapkamer te maken.

Als je de twee dingen echt niet gescheiden kunt houden door een studeerkamer in een andere slaapkamer in te richten, zorg er dan voor dat je aan het einde van de dag alles wat aan je werk doet denken uit het zicht haalt, eventueel met behulp van multifunctioneel meubilair waarin je werkmaterialen, documenten en al het andere dat je aan je werk herinnert kunt verbergen tijdens de tijd die je aan rust besteedt.

4. Planten

4. Planten

Pxhere

Planten zijn een uitstekend decoratief element, dat onmiddellijk een sfeer van kalmte en ontspanning in onze huizen kan brengen, en in veel gevallen waardevolle bondgenoten kunnen zijn bij het beschermen van ons huis tegen straling en potentieel giftige chemische componenten. In de slaapkamer verdient het echter de voorkeur om planten te vermijden, omdat deze verschillende nadelen kunnen veroorzaken, zoals het vrijkomen van stuifmeel en allergenen in de lucht, wat vervelend kan zijn voor mensen met een allergie, maar ook mogelijk parasieten aan kunnen trekken.

Als je je kamer toch wilt decoreren met planten, kies dan voor soorten die geen allergenen produceren en gunstig zijn voor de kwaliteit van je slaap, zoals spinplant, lavendel, jasmijn, aloë vera.

5. Te felle kleuren

Een kamer met te felle kleuren op de muren of op accessoires kan je ervan weerhouden te ontspannen en in sommige gevallen zelfs je slaap verstoren. Wanneer je je slaapkamer moet inrichten, geef dan de voorkeur aan kleuren waarvan bekend is dat ze ontspannend zijn, zoals blauw, groen of geel, terwijl je kleuren zoals paars, bruin of grijs vermijdt, die in plaats daarvan hinderlijker zijn gebleken voor de ontspanning.

Advertisement

6. Oude of beschadigde matrassen en kussens

6. Oude of beschadigde matrassen en kussens

Pexels

Comfort is het eerste kenmerk dat een goed bed moet hebben, dus er moet grote zorg besteed worden aan het kiezen van de meest geschikte matras en kussens voor dit doel. We vergeten echter vaak dat andere essentiële factoren waarmee rekening moet worden gehouden de leeftijd en staat van onderhoud van matrassen en kussens zijn, die in de loop der jaren hun vorm kunnen verliezen en vocht en vuil kunnen ophopen en bijgevolg mogelijk schadelijke schimmels, stof en mijten.

Vervang je kussens om de 2 of 3 jaar en je matras om de 10 jaar om altijd een goede nachtrust te garanderen.

7. Rommel

7. Rommel

Infrogmation of New Orleans/Wikimedia Commons

Rommel kan, zoals we weten, een bron van stress en psychisch ongemak zijn en juist om deze reden mag het niet in de slaapkamer terechtkomen: een rommelige slaapkamer zal in feite onvermijdelijk leiden tot meer stress en grotere problemen bij het ontspannen, met als gevolg mogelijke toename van slaapstoornissen.

Advertisement

8. Vuile was

8. Vuile was

Pexels

Vuile was kan de ophoping van vocht, schimmels en vuil veroorzaken, evenals de ontwikkeling van onaangename geuren, die in onze slaapkamers moeten worden vermeden. Om nog maar te zwijgen van de rommelige uitstraling die de hele kamer krijgt. Hetzelfde geldt voor natte handdoeken, die je aan de lucht moet laten drogen en niet in een hoek van je slaapkamer moet laten liggen. Op deze manier kunnen ze namelijk vocht, schimmels en nare geuren ontwikkelen.

Neem je vuile was mee naar de badkamer, daar profiteert je slaapkamer van.

9. Te felle lampen

9. Te felle lampen

Pexels

Te intens licht kan onze slaap verstoren en om deze reden verdient het de voorkeur om warme, zachte lichten in de kamer te gebruiken en de ramen te sluiten met luiken, jaloezieën en verduisteringsgordijnen, vooral als je de gewoonte hebt om voornamelijk in de vroege uren van de ochtend te slapen.

En jij, welke van deze verboden voorwerpen bewaar jij in de slaapkamer?

Advertisement