Verwijder roestvlekken uit lakens en maak ze weer wit

door Natasja

31 Oktober 2023

Verwijder roestvlekken uit lakens en maak ze weer wit
Advertisement

Witte lakens worden altijd zeer gewaardeerd omdat ze door hun witheid een gevoel van reinheid en frisheid uitstralen. Helaas gebeurt het vaak dat de witte lakens door gebruik op een schijnbaar onuitwisbare manier vlekken krijgen en daardoor vaak hun stralende witheid verliezen en na verloop van tijd grijs worden.

Een van de moeilijkst te verwijderen vlekken is ongetwijfeld roest, dat de witheid van de lakens kan aantasten door contact met het metaal van wasrekken of bedframes. Als je al herhaaldelijk hand- en machinewas hebt geprobeerd, hoef je nog niet te wanhopen. Er zijn verschillende remedies die kunnen helpen om de lakens schoon en vrij van roest te houden en vooral verschillende natuurlijke middelen, die altijd in de voorraadkast te vinden zijn, blijken zeer effectief bij deze taak. 

Hieronder stellen we een aantal trucjes voor om roest te verwijderen en de lakens weer wit te maken.

Advertisement

Natuurlijke middelen om roestvlekken van witte lakens te verwijderen

Natuurlijke middelen om roestvlekken van witte lakens te verwijderen

Pexels

Er zijn verschillende natuurlijke middelen om roest van de lakens te verwijderen en de eerste die we aanraden is een mengsel van 3 ingrediënten: water, zout en citroen.

Bij deze methode maak je het bevlekte laken vochtig en besprenkel je het met zout, waarna je citroensap toevoegt. Stel het laken bloot aan de zon en laat het volledig drogen voordat je controleert of de vlek is verwijderd. Zo niet, herhaal de handeling dan nog een keer. Als de vlek eindelijk weg is, ga dan verder met de gebruikelijke wasbeurt in de wasmachine of met de hand.

Een tweede methode is het gebruik van witte azijn, een uitstekend schoonmaakmiddel waarmee je ook onze lakens zacht en vrij van onaangename geurtjes kunt houden. Je kunt dit product puur gebruiken of gemengd met fijn zout. In het tweede geval moet je wachten tot het zout volledig is opgelost in de azijn voordat het werkt. Maak een doek vochtig met azijn en wrijf ermee over het bevlekte deel van het laken tot het weer schoon is. Op dit punt kun je doorgaan met de gebruikelijke was, waarbij je een klein kopje azijn in het wasverzachterbakje doet voor blijvend zachte lakens.

Baking soda kan je ook helpen om roestvlekken te verwijderen. Strooi gewoon een dikke pasta van baking soda en een beetje water over de vlek en wrijf zachtjes voordat je verder gaat met de gebruikelijke wasbeurt.

Advertisement

Roest verwijderen tijdens het wassen

Roest verwijderen tijdens het wassen

hellokittyfrk/Reddit

Roestvlekken kunnen gemakkelijk uit lakens worden verwijderd, ook tijdens het wassen in de wasmachine, als ze niet teveel in de stof zijn doordrongen.

Natriumpercarbonaat is bijvoorbeeld een zeer effectief bleekmiddel dat ook helpt bij roestvlekken. Voeg dit product gewoon rechtstreeks toe aan de trommel van de wasmachine en start de was op een minimumtemperatuur van 40 graden; als de lakens het toelaten, was dan op 60 graden.

Waterstofperoxide kan niet alleen worden gebruikt als voorbehandeling, maar ook om vlekken direct in de wasmachine uit stoffen te verwijderen. In dit geval doe je een lepel van de 3- of 10-volume oplossing in het bakje samen met het wasmiddel en start je de was. 

De lakens zullen zo wit als sneeuw zijn!

Advertisement