Een kinderkamer altijd schoon en opgeruimd? Dat kan met deze 8 waardevolle tips!

door Natasja

30 Oktober 2023

Een kinderkamer altijd schoon en opgeruimd? Dat kan met deze 8 waardevolle tips!
Advertisement

Het huis altijd schoon en netjes houden kan een hele uitdaging zijn, vooral als je met kinderen of tieners woont. Speelgoed, knuffels en boeken, schriften en schoolbenodigdheden kunnen de kamer van je kind snel vullen en zorgen voor een echt ongeorganiseerde kamer. Toch is het van het grootste belang om al hun speelgoed en accessoires netjes en altijd binnen handbereik te houden.

Of er nu aparte ruimtes zijn om te spelen en te slapen of dat beide momenten in dezelfde ruimte geregeld moet worden, een georganiseerde kinderkamer zorgt ervoor dat de kinderen zich gemakkelijker kunnen ontspannen. Ze zullen rustiger en georganiseerder zijn en ook zelfstandiger omdat ze in een mum van tijd kunnen vinden wat ze nodig hebben. We weten allemaal hoe moeilijk het is om de kinderen te betrekken bij het opruimen van hun kamer, maar met de juiste trucjes en de eenvoudigste strategieën kunnen ook zij enthousiast meewerken aan het opruimen van hun kamer.

Hieronder stellen we 8 waardevolle strategieën voor die je kunt toepassen om de kamer van je kinderen netjes te houden.

Advertisement

1. Betrek je kinderen erbij

1. Betrek je kinderen erbij

Pixabay

Het eerste wat je moet doen, voordat je begint met opruimen, is je kinderen erbij betrekken. Hoewel dit misschien een beetje een riskante keuze lijkt, is het essentieel voor kinderen om deze taak in de toekomst met meer sereniteit aan te kunnen. Elk kind omringt zich met voorwerpen met een hoge emotionele waarde en het is belangrijk om deze band tussen je kinderen en hun voorwerpen te respecteren en ze geleidelijk het belang van loslaten te leren. Leg hen uit waarom het een goed idee is om oud speelgoed en kleding te delen en aan andere kinderen te schenken.

Advertisement

2. Begin met de zichtbare oppervlakken

2. Begin met de zichtbare oppervlakken

Pixabay

Als opruimen een te grote onderneming lijkt, begin dan met kleine stapjes. Ga eerst na welke oppervlakken het meest rommelig zijn en ruim die eerst op. Of het nu een bureau, een nachtkastje of de speelmat is, verwijder onmiddellijk alle voorwerpen die niet op die oppervlakken thuishoren en organiseer alle voorwerpen die daar wel thuishoren.

3. Verdeel de kamer in zones

Rangschik alle spullen van je kinderen volgens de manier waarop ze hun ruimte gebruiken. Het zal voor kinderen ook veel gemakkelijker zijn om de kamer netjes te houden en te vinden wat ze nodig hebben wanneer ze ernaar op zoek zijn.

4. Minder is beter!

In tegenstelling tot wat je zou denken, is het zo dat hoe gestroomlijnder en opgeruimder de kamer van een kind is, hoe beter het in staat is om uit te rusten en creatief te spelen. Overdrijf niet met knuffels, speelgoed en accessoires: de kinderen kunnen het soms echt te veel vinden.

5. Voorwerpen onderverdelen in categorieën

Door spullen van de kinderen te groeperen en in categorieën te verdelen, kun je hun kamer beter organiseren. Dit maakt het niet alleen makkelijker om spullen netjes te houden, maar je kunt ook zien met welk speelgoed de kinderen het vaakst spelen en welke je weg kunt doen. Om het speelgoed gemakkelijker op te bergen, kun je dozen of bakken van stof of plastic kopen, waarop je labels kunt plakken die het sorteren en zelfs zoeken veel gemakkelijker maken.

Advertisement

6. Alternatieve oplossingen vinden

Vooral als de kinderkamer erg klein is, zal het moeilijk zijn om geschikte oplossingen te vinden om alle spullen op te bergen en netjes te houden. Zoek daarom naar alternatieve oplossingen, zoals houders om aan deuren en kastdeuren te hangen, opbergbedden of rekken voor ongebruikte hoeken, maar ook de lege ruimte boven de kast, die gemakkelijk de plek kan worden waar je al die voorwerpen bewaart die niet vaak worden gebruikt.

7. De ruimte voor collecties

Kinderen houden ervan om de meest uiteenlopende voorwerpen te verzamelen en het is belangrijk om deze gewoonte te respecteren door deze voorwerpen te bewaren, zelfs als ze nutteloos lijken. Het is echter net zo belangrijk om deze voorwerpen apart van het speelgoed op te bergen, door ze in een specifieke houder te bewaren die altijd toegankelijk is voor de kinderen.

Advertisement

8. Laten zien hoe alles netjes te houden

Hoewel het organiseren van de kamer van een kind een relatief eenvoudige taak kan zijn, is het handhaven van orde op de lange termijn dat niet. Daarom is het nodig om terug te gaan naar punt 1 en te onthouden hoe belangrijk het is om je kinderen ook te leren netjes te zijn, zodat ze van jongs af aan leren hoe ze dingen moeten opbergen nadat ze zijn gebruikt en om zelfstandig te zijn in het plaatsen en opbergen van hun spullen.

Met deze eenvoudige maatregelen zal de kamer van je kinderen altijd perfect opgeruimd zijn.

Advertisement