Kleren vies geworden door waskrijt? Probeer deze methoden om ze weer schoon te krijgen

door Natasja

11 Maart 2024

Kleren vies geworden door waskrijt? Probeer deze methoden om ze weer schoon te krijgen
Advertisement

Iedereen die kinderen heeft of heeft gehad, heeft vroeg of laat te maken (gehad) met een van de meest klassieke problemen: vlekken van waskrijt op de meest uiteenlopende oppervlakken. Vroeg of laat besluit elk kind om iets nieuws te doen en de kunst van graffiti uit te proberen op de muren van het huis of op kleding of gewoon door de waskrijtjes met de warmte van hun vingers te laten smelten en vervolgens meubels, muren en stoffen van allerlei soorten en kwaliteiten aan te raken.

Eén moment van afleiding is genoeg om schade te veroorzaken die soms onherstelbaar lijkt en als dit slechte lot de kleren is overkomen, ben je waarschijnlijk al klaar om ze in de vuilniszak te gooien. Maar alles is nog niet verloren en voordat je je toevlucht neemt tot drastische oplossingen, kun je verschillende methoden proberen om de vervelende vlekken uit alle kleren verwijderen; het belangrijkste is dat je het kledingstuk niet eerst normaal hebt gewassen en vervolgens in de droger hebt gestopt: de warmte kan de vlek in dat geval zelfs onuitwisbaar hebben gefixeerd.

Laten we hieronder eens kijken naar alle tips om kleren die vuil zijn geworden met waskrijt weer schoon te krijgen.

Verse waskrijtvlekken uit kleding verwijderen

Verse waskrijtvlekken uit kleding verwijderen

UCLAcruiser/Reddit

Het verwijderen van verse waskrijtvlekken vereist verschillende stappen om de twee verschillende stoffen waaruit deze tekeninstrumenten bestaan te verwijderen: de was en de kleur die erin zit.

  • De eerste stap is het verwijderen van de was, in eerste instantie door het overtollige eraf te schrapen met een mes of lepel. Schud het kledingstuk voorzichtig zodat de overtollige stukjes was helemaal loskomen en leg het dan op de strijkplank, met een vel vloeipapier aan weerszijden van de vlek. Dep met het hete strijkijzer (niet er echt over heen gaan zodat de vlek niet in de stof trekt) en herhaal de handeling met schone delen van de vellen vloeipapier, zodat alle was van de stof op de vellen terechtkomt.
  • Zodra je dit gedaan hebt, is het tijd om de kleur te verwijderen: dit kun je doen door het kledingstuk voor te behandelen met een gewone vlekkenverwijderaar, Marseillezeep of een paar druppels afwasmiddel en dit een paar minuten te laten inwerken. Was het vervolgens in de wasmachine en laat het aan de lucht drogen.

Advertisement

Waskrijtvlekken verwijderen na het wassen

Waskrijtvlekken verwijderen na het wassen

Pxhere

Wat als er per ongeluk een waskrijtje in de wasmachine of, erger nog, in de droger terecht is gekomen en is gesmolten? In dat geval moet je niet alleen al de kleren schoonmaken, maar ook het apparaat om te voorkomen dat de was zich bij elke volgende wasbeurt weer op het wasgoed afzet.

  • Voor de wasmachine of droger kun je een wonderspons gebruiken, maar denk eraan dat dit een zeer schurend materiaal is en probeer daarom vooraf een test uit te voeren op een nauwelijks zichtbaar deel. Als alternatief kun je het aangetaste deel verwarmen en heel hard wrijven met droogtrommeldoekjes. Dit is een bewerkelijk klusje, maar zal uitstekende resultaten opleveren zonder schade aan te richten;
  • Voor kleding kun je proberen WD40 direct op de vlekken aan te brengen (het lijkt vreemd, maar het werkt echt!), laat het 15 minuten intrekken en schraap het er dan voorzichtig af; verwijder de WD40 door het af te spoelen met Marseillezeep of afwasmiddel; voordat je het een tweede keer in de wasmachine doet, kun je het voorbehandelen met mild bleekmiddel of direct op de hoogst mogelijke temperatuur wassen met mild bleekmiddel dat direct in de trommel wordt gedaan.

Veel succes!

Advertisement