Ontdek hoe je een romper kunt versieren door een "1" te tekenen met textielverf

door Natasja

18 December 2022

Ontdek hoe je een romper kunt versieren door een "1" te tekenen met textielverf
Advertisement

Tie dye is de Engelse uitdrukking voor de techniek waarbij een kledingstuk, meestal t-shirts, wordt gevouwen en geknoopt en vervolgens overal gekleurd wordt behalve op de plekken die door de geknoopte knoop worden vastgehouden. Het resultaat is een steeds veranderend abstract patroon, opgebouwd uit schakeringen en contrasten tussen de delen die verzadigd zijn met kleur en de delen die bijna niet gekleurd zijn.

Het is een techniek die al tientallen jaren bekend is en af en toe een comeback maakt, en er zijn nu kleurstoffen die niet alleen in de wasmachine maar zelfs met de magnetron kunnen worden gefixeerd. Maar wat als je gewoon stof en verf wilt gebruiken om een nummer te tekenen? Bijvoorbeeld om een romper te versieren om een maand van het leven van de baby te vieren? Lees verder om te ontdekken hoe dat moet.

via @MelissaMetrano/TikTok

Advertisement
@MelissaMetrano/TikTok

@MelissaMetrano/TikTok

Een echt eenvoudige methode is die Tiktokker Melissa Metrano in een video heeft gedeeld, ze laat de werkwijze zien waarmee ze een babypakje speciaal voor haar ongeboren kind maakte.

Wat je nodig hebt:

  • Een romper (geschikt voor één maand oude baby's), bij voorkeur wit
  • Een stift die bij de stof past
  • Twee of meer textielverven in kleuren die je samen op hetzelfde kledingstuk wilt gebruiken. Kies misschien een donkere kleur voor het nummer en een lichtere voor de achtergrond.
  • Een elastiekje

Hoe ga je te werk:

    1. Rek de romper goed uit op een ondergrond, vermijd kreukels.
    2. Teken voorzichtig het cijfer "1" op de voorkant van de romper, rustig, zodat het nauwkeurig is. Het kan heel dun zijn, het belangrijkste is dat het een scherpe lijn is.
    3. Knijp de stof zo dat alleen de punten waar je de lijn van het cijfer "1" kunt zien tussen je vingers zitten, til ze weg van de rest van de romper en knoop ze samen.
    4. Bind ze allemaal vast met een elastiekje, in het midden zo strak mogelijk bij elkaar. De bedoeling is om alleen de delen van de stof te zien die met de stift zijn ingekleurd.
    5. Je kunt nu andere elastiekjes gebruiken om de voorkant van de romper te verdelen (misschien armen en kruis).
    6. Breng de donkere kleur aan waar de "1" stond.
    7. Breng de andere kleuren, zoals gewenst, op de rest van de romper.
    8. Ga vervolgens te werk volgens de aanwijzingen van de gekozen verfsoort, wat betreft de intrektijd en vervolgens het fixeren van de kleur.

Als je klaar bent, verwijder je gewoon de elastiekje en knopen, en zie je vanzelf het cijfer "1" in het midden van de romper, zoals je kunt zien in deze https://vm.tiktok.com/ZMF9sJH5A/ en deze video https://vm.tiktok.com/ZMF9snhkm/ van de maker op TikTok.

Wil je dit DIY project eens proberen?

Advertisement