Trucje tegen onaangename toiletgeuren: de fles in het reservoir is misschien niet zo'n goed idee

door Natasja

14 Mei 2024

Advertisement

Dat het toilet onaangename geuren afgeeft is niet vreemd, maar als die nooit weggaan, moet je uitzoeken wat je eraan kunt doen. Een van de remedies die je online kunt tegenkomen is er een die vrij populair is en in feite effectief, maar die een aantal minder ideale gevolgen kan hebben. De truc bestaat uit het gebruik van een fles die je altijd in het reservoir bewaart, gevuld met een deodorantoplossing die vrijkomt telkens als je het toilet doorspoelt. Laten we eens kijken waar het over gaat en waarom het niet aan te raden is.

Advertisement

De truc met de fles in het reservoir tegen onaangename geuren

Een plastic fles in de hand bij het reservoir van een toilet

Creativo

Er zijn veel remedies tegen onaangename geuren waarbij systematisch agressieve producten zoals azijn of bleekmiddel worden gebruikt in het water dat zich ophoopt in het reservoir, zodat het samen met het water in de toiletpot terechtkomt telkens als het toilet wordt doorgespoeld.

Om ervoor te zorgen dat je dit niet te vaak moet doen, wordt er vaak een methode voorgesteld die je naar wens kunt aanpassen met een plastic fles. Het is vooral aan te raden om een kleine fles te gebruiken met een inhoud van 500 ml of minder.

Deze wordt gevuld met een mengsel van water en andere producten naar keuze, tot ongeveer 3/4 van de inhoud. Dan wordt de fles gesloten, ondersteboven gedraaid en worden er kleine gaatjes geboord rond de onderkant van de fles en ook twee of drie in de dop. Op dat moment wordt de omgekeerde fles ondergedompeld in het water van het reservoir en zal er een kleine hoeveelheid van de inhoud vrijkomen elke keer als er wordt doorgespoeld.

Naast mengsels met azijn of andere ingrediënten die vaak worden gebruikt bij het schoonmaken van het sanitair, wordt ook aangeraden om water en wasverzachter in de fles te doen om de geur in het toilet te versterken.

Het is waar dat je door dit te doen een frisse geur ruikt, of in iedergeval onaangename geurtjes bestrijdt, dus waarom wordt dit door professionals afgeraden?

  • Alle ruimte die de fles inneemt, staat gelijk aan evenveel water dat niet langer beschikbaar is in de tank. In feite wordt de spoeling zwakker omdat er minder uit komt.
  • Wat wasverzachter betreft, dit is een soort stof die zeer schadelijk is voor het milieu en je zou het al tot een minimum moeten beperken in de was, laat staan dat je constant een extra dosis zou gebruiken in de badkamer.
  • Wat bleekmiddel, ontvetters, azijn en andere agressieve producten betreft: die zijn bedoeld voor gebruik in het toilet, niet om door leidingen en verbindingen in de rest van het sanitair te leiden, die dan op de lange termijn beschadigd kunnen worden en tot schade, dringende reparaties of dure vervangingen kunnen leiden.

Advertisement

Hoe onaangename geuren in het toilet bestrijden

Creativo

Als je echt producten in het water van het toiletreservoir wilt doen, maar alleen af en toe, produceren sommige schoonmaakmiddelenbedrijven producten die geschikt zijn voor dit specifieke gebruik. In ieder geval vermijd alles wat gemaakt is om de binnenkant van het toilet schoon te maken.

Je kunt echter wel af en toe het reservoir schoonmaken. In dat geval is het ook goed om na het legen witte azijn te gebruiken en de wanden krachtig te schrobben. Daarna vul je het geheel met water en spoel je een paar keer door tot alles weg is.

De actie tegen onaangename toiletgeuren gaat eigenlijk bijna altijd gepaard met een grondige reiniging van alle andere onderdelen van het toilet zelf: de pot (vooral onder de rand), de afvoer, maar ook de buitenwanden en de openingen rond de scharnieren van het toiletdeksel. En daarvoor kun je naar smaak geparfumeerde producten gebruiken, zolang ze maar geschikt zijn voor het schoonmaken van dergelijke oppervlakken.

Advertisement