Wasvlekken op het tafelkleed: alle trucs om ongelukjes met kaarsen te voorkomen

door Natasja

05 April 2024

Wasvlekken op het tafelkleed: alle trucs om ongelukjes met kaarsen te voorkomen
Advertisement

Het kan iedereen overkomen om tijdens een etentje of een belangrijke gelegenheid waarvoor je de tafel hebt verfraaid met kaarsen, er een op het tafelkleed te laten vallen, waarbij een vloeibaar geworden wasvlek ontstaat. En iedereen die wel eens schoonmaakt, weet dat dit een van die hardnekkige vlekken is om weg te krijgen. Wat te doen? Onmiddellijk handelen of wachten tot de was is afgekoeld? En lukt het om alle resten te verwijderen alsof de kaars nooit is gevallen?

Advertisement

Was op het tafelkleed: onmiddellijk verwijderen of wachten?

Was op het tafelkleed: onmiddellijk verwijderen of wachten?

Eugenia Remark/Pexels

De eerste reactie die je hebt als je merkt dat er wat was op het tafelkleed is gekomen, is om het meteen te verwijderen, misschien met een of ander hulpmiddel om het op te pakken, of door het te deppen terwijl het heet is.

Dit is echter de verkeerde aanpak: je moet wachten. Als je de was opraapt of dept, hoe voorzichtig je dat ook doet, verspreid je de vlek, of liever gezegd vergroot je het oppervlak van de stof dat in contact komt met de was terwijl deze nog vloeibaar is, waardoor deze de kans krijgt om tussen meer vezels door te dringen.

Als je de was daarentegen laat stollen, heb je een betere kans om het goed te verwijderen: vloeibaar als het is, kan het niet uitzetten met de snelheid van water of wijn, dus de vlek verspreidt zich niet zo veel en het gebied dat van de vezels moet worden verwijderd zal kleiner zijn als je er niet meteen mee aan de slag gaat.

Advertisement

Hoe was van het tafelkleed verwijderen

Hoe was van het tafelkleed verwijderen

Creativo

We hebben gezegd dat het essentieel is om te wachten: wacht dus tot de was volledig droog en uitgehard is. Op dit punt:

  1. Neem wat ijs en plaats het in contact met de was. Droog ijs of een paar zakken bevroren voedsel zijn ook goed.
  2. Na een paar minuten, waarin de kou de was helemaal hard heeft gemaakt, probeer het te verwijderen met behulp van een mes of lepel, waarbij je het er zoveel mogelijk aan de onderkant afschrapt. Als je het hele stuk omhoog kunt krijgen, is dat nog beter.
  3. Neem dan twee schone, witte (zonder print) vellen keukenpapier en leg er een onder het tafelkleed en een bovenop, waar de was zit.
  4. Verwarm het strijkijzer een beetje en ga ermee over de vlek op een lage temperatuur en zonder stoom, zonder het ergens te lang erop te houden (anders riskeer je het papier te verbranden en het tafelkleed te beschadigen).

Op deze manier smelt het (zeer kleine) restant was dat nu tussen de vezels van de stof was doorgedrongen en wordt onmiddellijk opgevangen door het keukenpapier, in beide richtingen.

Als je toevallig merkt dat er nog kleine restjes achterblijven, behandel het tafelkleed dan eerst voor en vervolgens in de wasmachine.

De wasfase

De wasfase

Tima Miroshnichenko/Pexels

Voordat je alles in de wasmachine stopt, moet je de vlek voorbehandelen met een vlekkenverwijderaar die ook werkt op vettig vuil. Je moet het direct op de vlek aanbrengen en ongeveer 5 minuten wachten.

Stop het vervolgens in de wasmachine, zonder het tafelkleed uit te spoelen: was het op de gebruikelijke temperaturen, bij voorkeur op de hoogste temperatuur die het tafelkleed toestaat (lees de wasinstructies). Na het wassen mag het tafelkleed geen sporen meer vertonen van het kaarsongelukje!

Een alternatieve truc

Om het iets sneller te doen, wanneer de vlek zo hard is geworden dat er geen risico meer is dat de was zich over de stof verspreidt wanneer je het tafelkleed verplaatst, kun je het tafelkleed ook direct in de vriezer leggen. Laat het een paar uur in de vriezer liggen en als het bevroren is, probeer dan de nu meer dan vaste wasvlek in tweeën te breken en met de hand te verwijderen. Als je niet alles eraf krijgt, kun je altijd bovenstaande werkwijze volgen!

Wasvlekken zijn geen probleem meer!

Advertisement