Sausvlekken op kleding: leer hoe je ze kunt verwijderen alsof ze er nooit geweest zijn

door Natasja

23 April 2024

Sausvlekken op kleding: leer hoe je ze kunt verwijderen
Advertisement

Een hap pasta, een lekker stuk pizza, een heerlijk broodje, enz.: er zijn veel gerechten vol met saus waar je elke dag van kunt genieten maar er zijn evenveel mogelijkheden om tijdens het eten een mooie vlek saus op je kleding te krijgen. Snel handelen is de beste techniek om die viezigheid te laten verdwijnen, maar dat is niet altijd mogelijk. Hoe verwijder je dan die sausvlekken?

Advertisement

Wat je nodig hebt om een sausvlek uit stoffen te verwijderen

Rawpixel

Om de sausvlek te verwijderen heb je het volgende nodig:

  • een lepel (of een mes met een ronde punt)
  • koud water
  • zachte spons
  • een wasmiddel (niet voor fijne was) of ook afwasmiddel
  • als alternatief: een vlekkenverwijderaar (bij voorkeur met actieve zuurstof), of witte azijn, citroensap of waterstofperoxide.

De keuze van de vloeistof die je als vlekkenverwijderaar gebruikt, hangt ook af van het soort stof: met specifieke wasmiddelen (lees altijd de gebruiksaanwijzing!) of waterstofperoxide zal je waarschijnlijk ook bij delicate stoffen of felle kleuren geen risico lopen. De andere middelen zijn misschien te vermijden als je bang bent de stof een beetje te verpesten.

Advertisement

Hoe de sausvlekken uit kleding verwijderen

HulaHoopHappyHopper/Reddit

Als je niet meteen de kleding kunt uitspoelen en de wasmachine kunt gebruiken, is het beter om niets te doen en de vlek te laten zitten. Eenmaal thuis begin je met de schoonmaakstrategie:

  1. Gebruik de lepel (of het mes met ronde punt) om voorzichtig al het oppervlaktevuil weg te schrapen.
  2. Breng het kledingstuk naar een wastafel en laat koud water (gebruik nooit lauw of warm water) op het deel van de stof vallen waar de vlek zit, maar aan de binnenkant zeg maar, zodat de waterstroom het vuil van de vezels "wegduwt". Over het algemeen wordt aangeraden om dit ongeveer tien minuten te doen, maar zo verbruik je wel veel water. Na een minuut of twee kun je het bevuilde deel in een teil met koud water leggen en het kledingstuk heen en weer slepen om een beetje stroming in het water te creëren en het vuil los te maken.
  3. Giet vervolgens een druppel wasmiddel op de vlek en masseer zachtjes met je vingers zodat de zeep in de stof trekt.
  4. Wacht 10 minuten en spoel dan grondig uit.
  5. Als de vlek er nog steeds zit, gebruik dan een vlekkenverwijderaar (of de alternatieve ingrediënten): 3-5 minuten laten inwerken voordat je gaat uitspoelen.

Op dit punt eindigt de behandeling met de hand: meestal is de vlek al praktisch verdwenen, maar het is nog steeds een goed idee om af te ronden met een wasbeurt in de machine zoals gebruikelijk.

Een handige tip: als de saus vlees bevatte, zijn enzymatische wasmiddelen het beste: deze zijn het beste in het verwijderen van eiwitvlekken en zijn vaak zelfs actief bij lage temperaturen. Ook de laatste wasbeurt in de wasmachine kan op middelhoge (maar niet erg hoge) temperaturen worden gedaan, maar het is altijd beter om het op lagere temperaturen te doen.

Advertisement