De kachelruit schoonmaken: ontdek hoe je dit het beste kunt doen en zorg dat het klaar is voor het volgende gebruik

door Natasja

25 April 2024

De kachelruit schoonmaken: ontdek hoe je dit het beste kunt doen
Advertisement

Omdat de houtkachel veel maanden per jaar in gebruik is, komt er altijd een moment dat je dat apparaat dat je tijdens de wintermaanden heeft verwarmd, grondig schoon moet maken. In het bijzonder kun je het schoonmaken van het glas van het deurtje niet overslaan. Hoewel dit een klusje is dat je natuurlijk ook kunt doen tijdens de gebruiksperiode, is het belangrijk om het niet te vergeten wanneer het tijd is om de kachel niet meer te gebruiken met het oog op de lente- en zomermaanden. Hoe krijg je het glas weer goed schoon?

Advertisement

Waarom wordt het glas zwart?

Creativo

Niet alle deurtjes worden zwart, of liever: bij sommige duurt het langer, maar als je het glas nooit schoonmaakt, komt er min of meer altijd een moment dat je moet ingrijpen. Bovendien kun je door het verduisterde glas niet goed zien wat er in de verbrandingskamer gebeurt, waardoor je het deurtje vaker moet openen (met alle rook en vuil in de kamer van dien).

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dit fenomeen: de gebruikte houtsoort, het vochtgehalte in de vezels op het moment van de verbranding, een slechte schoorsteentrek. Dit zijn slechts enkele onderliggende redenen, maar als er te veel rook ontstaat en deze in de kachel blijft hangen in plaats van door de schoorsteen te verdwijnen, wordt het glas snel zwart en is het een goed idee om zo snel mogelijk actie te ondernemen om alles schoon te maken. Het is in feite hetzelfde creosoot dat ook aan de wanden van de schoorsteen blijft kleven en dat, naast het belemmeren van de lucht- en rookstroom, ook riskant is omdat het vlam kan vatten.

Advertisement

Hoe maak je de kachelruit schoon?

Federal_Elk_6003/Reddit

Voor een grondige reiniging heb je het volgende nodig:

 • Een borstel met zachte haren
 • Een deel van de as die je bij het schoonmaken uit de kachel hebt gehaald. Het is belangrijk dat de as heel fijn is, zonder (zelfs kleine) stukjes houtskool, dus filter het indien nodig. De houtskool kan het glas beschadigen.
 • Een kom water met een paar druppels afwasmiddel
 • Vellen krantenpapier
 • Twee zachte doeken

Dit zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Laat met de borstel zoveel mogelijk vuil vallen, waarbij je ook op de glaslijst let.
 2. Doop het doekje in het zeepwater, wring het uit en begin met het schoonmaken van het glas. Door te wrijven, kun je het meeste vuil losmaken. Je moet het doekje echter vaak uitspoelen en waarschijnlijk ook minstens één keer het water met zeep verversen.
 3. Neem een vel krantenpapier en kreukel het.
 4. Dompel de krant in de kom met as.
 5. Wrijf ermee over het glas: de as is slechts licht schurend, en helpt om de resten die niet met water en zeep zijn weggespoeld, te verwijderen.
 6. Maak het schoonmaken en laten glanzen af met de tweede, droge doek.

Denk er uiteraard aan dat al deze handelingen moeten worden uitgevoerd wanneer de kachel al enige tijd uit is en perfect koud is. De as moet ook al dagen koud zijn, om onaangename ongelukken te voorkomen.

Klaar om de kachel te laten glanzen?

Advertisement