Allerlei latten: 15 ideeën voor het inrichten van het huis door hout in de meest trendy vorm te benutten

door Natasja

23 April 2024

Allerlei latten: 15 inrichtingsideeën om hout in de meest trendy vorm te benutten
Advertisement

Je ziet ze al een tijdje in huizen over de hele wereld en hun aantrekkingskracht lijkt niet af te nemen: we hebben het over de supertrendy houten latten, een inrichtingselement dat muren, plafonds en meubels op een interessante manier decoreert. Er zijn zowel kant-en-klare oplossingen als ideeën om zelf te doen: kortom, decoreren met houten latten, allemaal even groot en perfect op gelijke afstand van elkaar geplaatst, is een detail dat je kunt beschouwen als een echt teken des tijds!

Advertisement

1. De latwanden

@relandroyalestones/Instagram

In het Engels spreken we van wood slats, waarmee precies deze smalle en vrij dikke planken - latten, in feite - bedoeld worden, die naast elkaar worden geplaatst om hele muren te bekleden. Bij het bedekken van een of meer muren zijn ze vaak een integraal onderdeel van geluidsabsorberende oplossingen, waarbij dit houtwerk wordt gecombineerd met panelen van andere materialen op de achtergrond.

Advertisement

fortandfield.blogspot.com

Soms wordt met het contrast tussen de gekozen houtessence en de achtergrond, die van de muur of van de panelen waarop de latten gemonteerd, gespeeld. Maar in andere gevallen heeft alles dezelfde kleur: de driedimensionaliteit die dit type bekleding aan een oppervlak geeft, gaat nooit verloren.

2. Gedeeltelijke wandbekleding

helloyellowblog/Instagram

Latten kunnen ook architecturale elementen laten opvallen en fungeren als details die specifieke punten in de kamer accentueren. Bijvoorbeeld het gedeelte van de kamer (wand en plafond) dat een glazen wand omlijst.

3. Deur- en scheidingslatten

design-milk.com

Omdat de latten naast elkaar liggen zonder in contact te komen met elkaar, laten ze, wanneer ze niet op een wand rusten, licht door: hierdoor zijn ze uitstekend geschikt als halve wand die ruimtes van elkaar scheidt zonder ze af te sluiten.

houseofbamboo.com.au

Met dit in gedachten kunnen mobiele wanden worden gemaakt van panelen die zijn samengesteld uit latten (de verbindingen tussen elke lat zullen bijna onzichtbaar zijn), waarvan sommige kunnen openen of draaien op een verticale as.

Advertisement

@staceyleonginteriors/Instagram

Ook hier kunnen het schuifwanden zijn, perfect om het licht van de kamers waar ze tussen staan niet op te offeren.

4. Latten als wanddecoratie

@ikeacreativeideas/Instagram

Ze zijn ook los te koop in hobbywinkels en doe-het-zelfinrichtingwinkels: met de latten kun je vervolgens allerlei decoraties maken, allemaal gekenmerkt door een minimale en moderne stijl.

Advertisement

theshadygalwrites.com

Net als heel veel horizontale strepen, om een decoratief detail toe te voegen aan een wand of ook in de hoek van een kamer.

5. Latten als mogelijkheid om nuttige accessoires toe te voegen

katrinaleechambers.com

Wanneer we het hebben over het nuttige met het aangename combineren: een paar houten latten verticaal op de muur, die dan ook doorlopen tot aan het plafond, en juist aan een paar van die houten latten worden lampen aangehangen. Veel interessanter dan lampen rechtstreeks aan het kale plafond te bevestigen!

Advertisement

theyellowrosefarmhouse.com

Ook hier verticale latten, maar "gekruist" door horizontale planken: hier biedt de met hout versierde wand ook wat ruimte voor decoratie (vazen, schilderijen, enz.) of nuttige voorwerpen en accessoires.

6. Je uitleven met de achtergrond

homewithq.com

Had je ooit gedacht dat houten latten ook op behang zouden kunnen werken, en gekruist door lange loodrechte planken?

Advertisement

7. Houten latten aan het plafond

placeofmytaste.com

Ooit hadden houten plafonds panelen in meer verfijnde gevallen, of zichtbare balken in meer rustieke gevallen. Maar nu kun je een compromis vinden dat past bij de moderne smaak, geraffineerd in zijn minimalistische vormen maar zonder af te zien van de warmte van hout aan het plafond: gebruik latten!

ventureintothewoods.com

Een, laten we zeggen, "lamellaire" oplossing die er geweldig uitziet in een volledig witte omgeving en zelfs op dubbel hellende daken.

Advertisement

8. Houten latten op meubels

@woodesign_jm/Instagram

Let maar eens op meubels, maar eigenlijk ook op inrichtingsaccessoires uit veel catalogi van grote meubelfabrikanten en beroemde ontwerpbureaus. En zelfs op de filmsets van hedendaagse producties uit vele delen van de wereld: het zal niet moeilijk zijn om voorwerpen te vinden met deze onmiskenbare textuur. Heel veel houten latten, meer of minder dik, meer of minder scherp of zacht in hun contouren, die meubels bedekken - en soms vormen. Zoals in het geval van het onderstel van deze salontafel.

madebystorey.co

En ook dit prachtige eiland in een moderne keuken maakt de trend van het moment helemaal eigen! 

Heb jij al latten in huis geïntegreerd of denk je erover om dat te doen?

 

 Advertisement