Voor kalk in de douchecabine zijn er twee ingrediënten die nog beter zijn dan azijn

door Natasja

10 Mei 2024

Advertisement

Azijn is zeker een van de beste bondgenoten als het gaat om het ontkalken van de douchecabine en het oplossen van zeepresten of ander vuil dat zich daar voortdurend ophoopt, maar het is niet het enige middel. Er zijn minstens twee andere even effectieve en zelfs milieuvriendelijkere ingrediënten die je in plaats van azijn kunt gebruiken: waterstofperoxide en citroenzuur.

Advertisement

1. De douchecabine schoonmaken met waterstofperoxide

Karolina Grabowska/Pexels

Als er één ruimte in huis is waar schoonmaken met waterstofperoxide geschikt is, dan is het wel de badkamer, dus ook de douchecabine.

Het belangrijkste voordeel is dat waterstofperoxide een uitstekend schimmeldodend middel is, waardoor het de beste methode is om schimmelsporen te doden die zich in de douche kunnen vormen - en dat ook doen. Je kunt het dus niet alleen gebruiken op de glazen wanden, maar ook op de tegelwanden (vooral de voegen), de bodem, de kranen, de afvoer en de rails waar de deurpanelen lopen.

Je hoeft echt alleen maar een spuitfles te vullen met 3% waterstofperoxide en overal te spuiten. Laat het ongeveer tien minuten inwerken en dan kun je alles afnemen met een doek, of eventueel afspoelen en drogen met een droge doek.

Let er wel op dat de waterstofperoxide niet zonder handbescherming gebruikt, dus draag handschoenen en vergeet ook niet om de ruimte altijd goed te ventileren.

Als je een meer schurend product nodig hebt voor bepaalde vormen van vuil of hardnekkige kalkaanslag, kun je waterstofperoxide mengen met baking soda. Dit vormt een pasta die je inwrijft, 10-20 minuten laat inwerken en vervolgens afspoelt.

Advertisement

Douchecabine schoonmaken met citroenzuur

Gustavo Fring/Pexels

Citroenzuur, dat duidelijk meer bijtend is dan waterstofperoxide en daarom een beetje "agressiever", staat ook bekend als schimmeldodend. Dit product uit de verwerking van citroenen bereid is een uitstekend middel tegen kalkaanslag, dus het is perfect om te gebruiken op plekken waar je duidelijke afzettingen of sporen van hard water ziet, zoals in douches.

Het is echter een korrelig product, dat moet worden opgelost in water: om de vorming van meer kalkaanslag zoveel mogelijk te voorkomen, kun je beter gedestilleerd water gebruiken, maar het is niet echt nodig, alleen aanbevolen. Je kunt het op alle plekken gebruiken die hierboven aangegeven zijn voor waterstofperoxide, waarbij je er alleen op moet letten dat je het sneller afspoelt op metaal of waar het in contact komt met eventuele rubberen afdichtingen.

Los 100 gram op in een halve liter water en giet het in een spuitfles. Ook hier spuiten, 10-15 minuten laten inwerken en dan alles afspoelen en goed afdrogen. Citroenzuur geeft een zeer aangename citrusgeur in de badkamer af.

Pas op voor gebruik op natuursteen: als de wanden en vloer van de douche van marmer of ander natuursteen zijn, gebruik dan geen citroenzuur, want dat kan ze aantasten. Voor deze oppervlakken is het altijd aan te raden om specifieke producten te gebruiken, of milde zepen zoals Marseillezeep of Castillezeep, goed verdund en altijd goed afgespoeld.

Waterstofperoxide en citroenzuur zijn echt twee uitstekende multifunctionele ingrediënten om altijd bij de hand te hebben!

Advertisement