Zwarte spoelbak of wastafel: ontdek hoe je hem dagelijks schoonmaakt zodat hij altijd glanst

door Natasja

09 April 2024

Zwarte spoelbak of wastafel: ontdek hoe je hem dagelijks schoonmaakt zodat hij altijd glanst
Advertisement

In de modernste huizen is het niet ongewoon om volledig zwarte spoelbakken in de keuken of wastafels in de badkamer te vinden. Ze zijn elegant, hebben een prachtig ontwerp, ze richten stijlvol in en geven een vleugje originaliteit aan de omgeving. Ze zijn ook erg resistent en mooi, maar onderhoud om te voorkomen dat ze de tekenen van de tijd gaan vertonen, moet voortdurend gebeuren. Hoe doe je dat?

Advertisement

Kenmerken van zwarte spoelbakken of wastafels

Kenmerken van zwarte spoelbakken of wastafels

ready made/Pexels

Zwarte wastafel in de badkamer en spoelbakken in de keuken, zijn erg mooi vanwege hun elegantie en de onberispelijke manier waarop ze de indeling van de inrichting aanvullen. Zo'n spoelbak in huis betekent dat de keukenhoek bijna verdwijnt in een open space en een wastafel geeft de badkamer charme. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen besluiten er een in huis te halen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat ze ook erg resistent zijn; ze beschadigen en verkleuren niet gauw. 

Maar om dit te voorkomen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan dagelijks onderhoud. Dat is eenvoudig, je hoeft alleen maar een paar eenvoudige regels te volgen.

Advertisement

Wat kan er worden gedaan om de glans te behouden?

Wat kan er worden gedaan om de glans te behouden?

Meruyert Gonullu/Pexels

Om een zwarte spoelbak of wastafel er altijd perfect nieuw en glanzend uit te laten zien, is niet veel werk nodig, alleen een beetje dagelijkse aandacht. Door constante zorg kan je voorkomen dat hij er onverzorgd, verkleurd en voortdurend vol met vlekken uitziet. 

Het eerste wat je moet doen, is de spoelbak of wastafel schoonmaken en drogen telkens als je ze gebruikt. De grootste oorzaken van aangekoekt vuil zijn waterhardheid, zeep- en vetresten en druppels die opdrogen door de lucht en lelijke kringen achterlaten. Dit is de reden waarom onmiddellijk drogen vlekken voorkomt.

Schoonmaken is eenvoudig: gebruik lauw water en afwasmiddel. Een paar druppels aan de binnenkant en de randen wrijven is genoeg om het vuil te verwijderen zonder het te beschadigen. Vergeet ook niet dat het belangrijk is om geen schurende sponzen of te agressieve producten te gebruiken, vooral bleekmiddel, dat de donkere coating zou kunnen verkleuren. Geef altijd de voorkeur aan zachte en minder schurende middelen.

Alternatieve methoden voor water en zeep?

Alternatieve methoden voor water en zeep?

murtenfindthebird/Reddit

Er zijn andere producten die, dankzij hun milde samenstelling, handig zijn bij het schoonmaken van zwarte spoelbakken en wastafels.

Azijn en baking soda, afzonderlijk gebruikt, hebben een uitstekende ontkalkende en actieve werking tegen kalkvlekken. We hebben al gezegd dat een van de belangrijkste oorzaken van vlekken op zwarte oppervlakken de hoeveelheid mineralen in het water is. Als het opdroogt, laat de vloeistof sporen van kalk achter die zich afzetten en de glans van het element aantasten. Beide producten - azijn en baking soda - kunnen in combinatie met water worden gebruikt om de kalk op te lossen en de sporen te verwijderen.

Plantaardige olie voor de spoelbak of wastafel? Prima!

En dan is er nog een detail waar je rekening mee moet houden. Zwarte spoelbakken en wastafels hebben ook de eigenschap dat ze moeten glanzen, maar schoonmaken alleen is in dit opzicht niet genoeg. Je moet ook een manier vinden om het oppervlak te "polijsten". Dit doe je door plantaardige olie te gebruiken. De olie die gewoonlijk voor koken wordt gebruikt, is perfect om de spoelbak of wastafel weer te laten glanzen. Als je het minstens om de twee maanden gebruikt, zorg je ervoor dat het materiaal niet dof wordt en de glans niet vervaagt.

Giet een paar druppels olie in de spoelbak of wastafel en verspreid het met behulp van een spons of zachte doek. Laat het minstens 5 minuten inwerken en spoel het daarna af met lauw water en een paar druppels schoonmaakmiddel. Als alles perfect schoon is, vergeet hem dan niet te drogen: de zwarte spoelbak of wastafel zal perfect zijn.

Op dit punt weet je wat de belangrijkste stappen zijn voor constant en correct onderhoud van de donkere spoelbakken en wastafels. Als je deze paar tips niet vergeet, zullen de kleuren niet vervagen en zullen ze er altijd perfect en zo goed als nieuw uitzien.

Advertisement