Verzorg je schoenen goed: de juiste tips voor elk type materiaal

door Natasja

20 Juli 2021

Verzorg je schoenen goed: de juiste tips voor elk type materiaal
Advertisement

Heb je er wel eens aangedacht hoeveel uitdagingen je schoenen elke dag weer aangaan, en hoe belangrijk ze zijn? Van alle verschillende kledingstukken die deel uitmaken van je dagelijks leven, zijn die welke je aan je voeten draagt, die de grond raken, je lichaam ondersteunen en een min of meer correcte houding bevorderen, waarschijnlijk het meest aan slijtage onderhevig.

Daarom is het onvermijdelijk dat ze na verloop van tijd verslechteren, vuil worden en tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Dus ook de schoenen die je het mooist vond en waar je trots op was toen je ze kocht, kunnen, als ze niet goed worden onderhouden, verwaarloosde en lelijke voorwerpen worden. Maar met de juiste verzorging, is het altijd mogelijk om ze op te knappen. Daarom hebben we een handige gids samengesteld om met eenvoudige, goedkope doe-het-zelfmethoden ze mooi te houden, die variëren naargelang materiaal en kleur. Klaar om je schoenen weer mooi te maken?

Creativo

Creativo

Omdat ze in contact staan met de grond, is het bijna onvermijdelijk dat je schoenen vuil worden of, erger nog, beschadigd raken. Hoe maak je je schoenen schoon? Weet je zeker dat je het op de juiste manier hebt gedaan? Elk materiaal en elke kleur vereist specifieke zorg.

Leren schoenen

Leren schoenen zijn mooi en tijdloos en zijn even populair als delicaat. Om ze schoon te maken en te verzorgen, is het in de eerste plaats altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat vuil, zoals aarde of stof, niet te lang op het oppervlak blijven zitten.

 •     Verwijder het met een oude tandenborstel of een schoenborstel, waarbij je erop let dat je ze voorzichtig afveegt om krassen te voorkomen.
 • Als je schoenen veters hebben, maak ze dan los en nu kan je ze echt goed schoonmaken. Veeg met een schone, droge doek over de plekken waar de schoenen het vuilst zijn. Je kunt ook een oude vaatdoek of keukenhanddoek gebruiken. Voor vlekken zijn talkpoeder of babydoekjes in deze fase ook nuttig.
 • Nadat je het meest zichtbare vuil "droog" hebt gemaakt, bevochtig een andere doek met warm water - zonder te overdrijven - en gaat er zachtjes mee over je leren schoenen. Je kunt ook een kleine hoeveelheid milde zeep gebruiken, die je vervolgens grondig verwijdert.
 • Laat ze aan de lucht drogen zonder ze bloot te stellen aan zonlicht of sterke warmtebronnen en behandel het leer eventueel met een crèmewax.


Suède en nubuck schoenen

Voor dit soort materiaal, dat bijzonder kwetsbaar is, heb je een specifieke borstel en een "magische spons" nodig. Deze artikelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar in winkels die huishoudelijke verzorgingsproducten verkopen en zijn niet zo duur. Als alternatief voor de magische spons, kan je een eenvoudige gum gebruiken.

 •     Verwijder vuil, aarde en stof met de borstel - gebruik deze altijd met de nodige voorzichtigheid - en beweeg de borstel slechts in één richting.
 • Verwijder nu de donkere strepen van het suède met de spons/gum, altijd licht wrijvend om het delicate materiaal niet te beschadigen.
 • Als het suède of nubuck bevlekt is, verwijder vet- of olievlekken met een kleine hoeveelheid maismeel, laat dit 2-3 uur inwerken en borstelt het er vervolgens af.


Stoffen schoenen

Dit materiaal komt ook veel voor in schoeisel, vooral in lente- en zomerschoenen: hier lees je hoe je ze weer als nieuw kunt maken.

 •     Verwijder eerst al het vuil met een oude tandenborstel of een schoenborstel. Altijd voorzichtig bewegen om geen schade te veroorzaken.
 • Om de zool te reinigen, kun je een mengsel maken van gelijke delen water en baking soda om een pasta te maken. Gebruik opnieuw een tandenborstel, veeg het onder de schoenen en veeg de pasta vervolgens weg met een vochtige doek.
 • Hoe zit het met vlekken? Natuurlijk kunnen stoffen schoenen in de wasmachine, maar kies altijd voor een fijnwasprogramma op lage temperatuur. Als ze echter niet schoon genoeg worden, kun je een vlekkenverwijderaar voor stof gebruiken. Probeer het eerst op een verborgen plek om er zeker van te zijn dat het geen schade aanricht. Behandel de schoenen voor, laat het inwerken en was ze dan - ook in de wasmachine.
 • En het drogen? Kies altijd een plaats die niet blootstaat aan direct licht of warmtebronnen zoals verwarmingen.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Lakschoenen

Of het nu gaat om heren- of damesschoenen, schoenen met hak of loafers, lakschoenen zijn een klassieker bij elegante kleding. Om ze te onderhouden en ze er zo goed als nieuw te laten uitzien, moet er in de eerste plaats voor worden gezorgd dat vuil, aarde en stof zich niet ophopen. Dezelfde oude tandenborstel of schoenborstel zal je helpen.

 •     Werk voorzichtig en heel zachtjes. Als je lakschoenen oppervlakkige krassen hebben, probeer ze dan te verwijderen met een gewone gum. Ja, ook in dit geval kan dit klassieke schrijfgerei goed van pas komen, maar pas op dat je niet te veel kracht gebruikt.
 • Als de gum niet voldoende is, kun je ook proberen een beetje handdesinfecterende gel of vaseline tegen krassen te gebruiken.
 • Voor de binnenkant kun je echter een vochtige doek gebruiken, zoals een oude handdoek, gedrenkt in lauw water.
 • Desgewenst kun je er een paar druppels wasmiddel aan toevoegen, dat je voorzichtig aanbrengt en vervolgens met een andere vochtige doek verwijdert.
 • Voordat je je lakschoenen weer gaat dragen, moet je ervoor zorgen dat ze helemaal droog zijn. Nogmaals, zorg ervoor dat je ze niet in de zon of in de buurt van verwarmingstoestellen laat staan. Het duurt niet lang: in ongeveer 30 minuten moet de vochtigheid verdwenen zijn.


Witte schoenen

Heb je witte schoenen? Waarschijnlijk wel. Witte schoenen zijn veelzijdig, sportief en elegant tegelijk en raken nooit uit de mode. Maar het is moeilijk om ze er te laten uitzien zoals toen ze de winkel verlieten, vind je ook niet? Maar als je ze zo weer wilt hebben, hoef je er alleen maar een beetje tijd aan te besteden.

 •     Eerste stap: verwijder oppervlaktevuil. Door de lichte kleur zul je deze handeling vaker moeten herhalen dan bij andere kleuren, vooral als je witte schoenen van leer zijn. Ook voor dit materiaal geldt dat, in geval van vlekken, tandpasta van pas komt, maar zorg ervoor dat het wit is. Veeg het af met een vochtige doek en verwijder het daarna met een andere schone, droge doek.
 • Witte stoffen schoenen? Hier kun je zeep gebruiken. Kies een mild wasmiddel en test het eerst op een verborgen plek. Wrijf het daarna zachtjes in met een borstel, spoel de schoenen grondig uit en laat ze weken in warm water.
 • Je kunt ook proberen je schoenen te bleken met bleekmiddel, maar gebruik het spaarzaam en voorzichtig.
 • Als je geen bleekmiddel of wasmachine wilt gebruiken, denk er dan aan dat je ook baking soda, waterstofperoxide en water kunt gebruiken. Hoe? Maak een pasta in een kom met deze ingrediënten: een theelepel baking soda, de helft water en de helft waterstofperoxide.
 • Wrijf het mengsel op de schoenen met een tandenborstel en doe de veters ook in de kom.
 • Laat je witte schoenen nu ongeveer 4 uur drogen, ook in de zon. Het laagje dat er op is ontstaan, kan worden verwijderd door ze tegen elkaar te slaan.


En vergeet de zooltjes niet

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is net zo belangrijk om de binnenzolen schoon te maken en te ontsmetten als de rest van je schoenen. Je zet er immers je voeten op, en het is hier dat ziektekiemen, bacteriën en onaangename geurtjes zich in de loop der tijd kunnen vermenigvuldigen. Hier zie je hoe je verder moet gaan.

 •     Haal ze eerst uit de schoenen. Doe dit met de nodige voorzichtigheid en probeer ze niet te buigen of te beschadigen. Om dit te doen, kun je ze het beste van achteren vastpakken en er langzaam aan trekken tot ze naar buiten komen.
 • Borstel ze om vuil, stof of pluizen te verwijderen - een oude tandenborstel is goed.
 • Maak in een gootsteen of bak een mengsel van warm water en afwasmiddel (een paar druppels zijn voldoende, bij voorkeur een mild middel).
 • Maak een tandenborstel vochtig met dit mengsel en begin voorzichtig te schrobben, waarbij je erop let dat je de binnenzool niet te vochtig maakt, zodat deze niet beschadigd raakt tijdens de handeling. Als je de tandenborstel niet vertrouwt, kun je een afwassponsje of katoenen doekje gebruiken.
 • Schrob beide zijden en verwijder vervolgens de resten zeepsop met een andere spons of een schone doek.
 • Vervolgens moeten ze goed aan de lucht kunnen drogen, op een goed geventileerde plaats die niet warm en vochtig is, omstandigheden die de verspreiding van bacteriën bevorderen. Zonlicht is ook goed.
 • Als je de zool volledig wilt ontsmetten, kun je hem besproeien met een mengsel van water en gedenatureerde alcohol (de klassieke roze alcohol), witte wijnazijn of waterstofperoxide.
 • En baking soda? Ook hier kan het zeer nuttig zijn. Doe de zolen in een hersluitbare levensmiddelenzak (van het soort dat je bijvoorbeeld bij IKEA kunt kopen) samen met 100 gram baking soda, zorg dat ze helemaal bedekt zijn met het witte poeder en laat het een nacht of minstens 6-8 uur inwerken. Wanneer je de zolen uitneemt, zul je merken hoe goed baking soda werkt: het heeft alle onaangename geurtjes gevangen en de hygiëne hersteld.


Kende je deze methodes al om je schoenen en zolen te onderhouden? Ben je er klaar voor om ze weer helemaal als nieuw te maken?

Advertisement