Koffievlekken op vloerkleden: verwijder ze met eenvoudige huismiddeltjes

door Natasja

12 April 2024

Koffievlekken op vloerkleden: verwijder ze met eenvoudige huismiddeltjes
Advertisement

Je zit lekker een kopje koffie te drinken op de bank of op een van die lome ochtenden in bed, en dan gebeurt er een ongelukje: je morst koffie op de vloer en er komen vlekken op het vloerkleed of de vloerbedekking. Snel handelen vermindert het risico op vlekken die moeilijker te verwijderen zijn, maar welke methoden zijn echt nodig om ze helemaal te verwijderen?

Advertisement

Hoe verwijder je koffievlekken uit vloerkleden?

Hoe verwijder je koffievlekken uit vloerkleden?

Işıl/Pexels

Zoals gezegd is het eerste wat je moet doen snel te werk gaan: hoe sneller je met keukenpapier of microvezeldoeken dept, hoe meer kans je hebt om het grootste deel van de vloeistof te verwijderen voordat het in de vezels van de bekleding dringt. Denk eraan dat het belangrijk is om niet te wrijven, maar gewoon te deppen met snelle, lichte bewegingen om de koffie te absorberen en niet verder te verspreiden.

Gebruik vervolgens een geschikte vlekkenverwijderaar voor tapijten als je er al een hebt die geschikt is voor jouw geval. Gebruik het volgens de instructies van de fabrikant. Om een zelfgemaakt middel te gebruiken, kun je dat zo doen:

  1. Meng 1 eetlepel afwasmiddel met 1 eetlepel witte azijn in een halve liter lauw water.
  2. Besprenkel het geheel over een zachte, schone doek.
  3. Wrijf met de doek zachtjes over de vlek, van de randen naar het midden van de vlek.
  4. Neem een tweede droge doek en dep de vlek totdat alle resten zijn verwijderd.
  5. Spoel uit met koud water, terwijl je blijft deppen.

Advertisement

En wat te doen bij oude koffievlekken?

En wat te doen bij oude koffievlekken?

Samip19/Reddit

Als de koffievlekken genoeg tijd hebben gehad om te drogen en zichzelf op de stof hebben getatoeëerd, geen paniek: er is nog steeds iets wat je kunt doen.

Schenk eerst een kleine hoeveelheid warm water op de vlek zelf: dit zal helpen om een deel van de koffie die daar is opgedroogd op te lossen. Nadat je het een tijdje hebt laten inwerken, zonder te wrijven, kun je de hierboven genoemde methode proberen, net alsof het een verse vlek is.

Als je merkt dat er nog resten achterblijven, kun je een extra stap proberen met baking soda: als de plek nog een beetje nat is van het schoonmaken, strooi er dan een lepel of twee baking soda op, dep vervolgens door een beetje te drukken en probeer de baking soda tussen de vezels te krijgen. Laat het inwerken en stofzuig het weg als het goed droog is.

Twee handige hulpmiddelen voor vloerkleedvlekken

Als je een stoomstrijkijzer in huis hebt, kan het een uitstekende bondgenoot zijn bij het schoonmaken van verschillende soorten vlekken, waaronder koffievlekken op vloerkleden. Sterker nog, als ze vers zijn, vergroot je de kans op verwijdering door er snel overheen te gaan, net voordat je de hierboven genoemde schoonmaakmiddelen aanbrengt. En hetzelfde geldt als je het gebruikt om de opgedroogde koffie op het vloerkleed zoveel mogelijk los te maken.

En als je vaak verschillende soorten vlekken uit bekleding moet verwijderen - en dan hebben we het niet alleen over vloerkleden, maar ook over banken, fauteuils, matrassen, autostoelen (bijv. in het geval van huisdieren in huis) - is het het overwegen waard om voor een speciaal apparaat te zorgen, namelijk bekledingsreinigers, die eruit zien als stofzuigers waarin speciale bekledingsschoonmaakmiddelen worden gebruikt.

Advertisement