De lente is de ideale tijd om je huis te organiseren: alle delen van het huis waar actie moet worden ondernomen

door Natasja

13 April 2024

De lente is de ideale tijd om je huis te organiseren: alle delen van het huis waar actie moet worden ondernomen
Advertisement

De lente is altijd de perfecte periode voor de grote schoonmaak en we proberen allemaal tijd te vinden voor dit grote project om het huis schoner, gezelliger en gezonder te maken. Maar om een schoonmaakproject te laten slagen, moet de omgeving waarin het wordt uitgevoerd perfect opgeruimd en georganiseerd zijn als je resultaten wilt zien wanneer het werk klaar is.

Neem daarom vóór de grote voorjaarsschoonmaak de tijd om het huis opnieuw te organiseren, zodat het aan het einde van de werkzaamheden echt schoner en gezelliger is.

Advertisement

1. Hal en opbergruimte

1. Hal en opbergruimte

Christian Brothers/Flickr

De eerste ruimte die je zorgvuldig moet reorganiseren is de hal, die kan worden ontdaan van alle winterkleding om plaats te maken voor slippers, sandalen en strandaccessoires. Profiteer van dit moment om je te wijden aan het selecteren van winterkleding en accessoires: doe alles weg wat te versleten is of wat je niet meer mooi vindt, niet meer bijelkaar passende handschoenen en versleten schoenen, was jassen, jacks, sjaals, handschoenen en mutsen zorgvuldig en berg ze netjes op, klaar voor het volgende winterseizoen.

Profiteer hiervan om ook de opbergruimte te reorganiseren, de orde te herstellen en het overbodige te verwijderen.

Advertisement

2. Kledingkast

2. Kledingkast

Rubbermaid Products/Flickr

We weten dat de lente een van de momenten is waarop we ons moeten wijden aan de seizoenswissel, niet alleen van de kledingkast, maar ook van de linnenkast. Dit is een ideaal moment om de kledingkast volledig te controleren en te reorganiseren:

  • maak de kledingkast helemaal leeg en verzamel alle inhoud op een bed of tafel;
  • maak de kledingkast grondig schoon met een mengsel van water en witte azijn;
  • sorteer de kleding of het beddengoed, gooi alles weg wat te versleten is en wat je al lang niet meer gebruikt hebt;
  • berg alles wat je hebt bewaard netjes op.

3. Garages, kelders en zolders

3. Garages, kelders en zolders

Pxhere

Wat betreft de plekken waar je je spullen bewaart hebben we het nu over garages, kelders en zolders: deze delen van het huis worden vaak verwaarloosd tijdens het winterseizoen door de scherpe kou en tijdens de zomer door te veel warmte. De lente met zijn milde temperaturen is daarom de perfecte tijd om deze ruimtes onder handen te nemen en af te rekenen met alle rommel die er heerst: maak van de gelegenheid gebruik om de staat van onderhoud te controleren van alle voorwerpen die je er hebt opgeslagen, controleer of de houders intact zijn en vervang ze indien nodig, verwijder alles dat kapot of versleten is en geef alles dat nog in goede staat is maar al een tijdje niet meer is gebruikt, weg. Zoek een functionele indeling voor de ruimte en reorganiseer deze zodat het ook op lange termijn netjes blijft.

3. Auto

3. Auto

Pxhere

Tijdens de winter heb je misschien het schoonmaken van je auto verwaarloosd vanwege het koude weer. Profiteer van de mooie zonnige dagen om hem helemaal leeg te maken, alle overbodige spullen te verwijderen en de kofferbak en het handschoenenkastje te reorganiseren door het overbodige te verwijderen en zorgvuldig te ordenen wat juist nuttig kan zijn. Zorg er ook voor dat hij schoon is door hem zelf te wassen of naar de wasstraat te brengen.

5. Keuken en voorraadkast

5. Keuken en voorraadkast

@gigiandgray/Instagram

De keuken en voorraadkast moeten altijd schoon en netjes worden gehouden om ervoor te zorgen dat je altijd zo hygiënisch mogelijk te werk gaat bij het bereiden of bewaren van het voedsel, maar de lente kan een ideaal moment zijn om deze ruimte eens helemaal opnieuw in te richten. Maak, net als bij de kasten, de voorraadkast leeg om hem helemaal schoon te maken met water en witte azijn, al de producten te sorteren door de voedingswaren waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of die bedorven zijn te verwijderen en de overgebleven producten op te bergen in luchtdichte verpakkingen die een lange houdbaarheid garanderen.

In het bijzonder organiseer opnieuw al het barbecuegerei, het eetgerei voor lekkere lunches buiten en feestbenodigdheden, zodat ze klaar zijn voor de volgende feestjes.

Advertisement

6. Documenten

6. Documenten

Isaac Bowen/Flickr

De lente is de tijd van de belastingaangifte en onvermijdelijk worden alle documenten van het vorige jaar verzameld. Daarom is dit seizoen ook de ideale tijd om alles wat met bureaucratie en papierwerk te maken heeft te reorganiseren, van post tot handleidingen, van belastingbonnetjes tot medische recepten. Net als in het geval van de kledingkast verzamel al de documenten op een oppervlak en neem alles zorgvuldig door, verwijder alles wat niet meer bruikbaar is en berg wat overblijft op in speciale mappen met de juiste verdelers.

Herorganiseer jij ook je huis tijdens de lente?

Advertisement