Bubbelbad: de jets op de juiste manier schoonmaken voor hygiënische ontspanning

door Natasja

19 Maart 2024

Bubbelbad: de jets op de juiste manier schoonmaken voor hygiënische ontspanning
Advertisement

De geboorte van het bubbelbad aan het einde van de jaren 60 was bijna een toeval waarvoor we een Italiaanse Amerikaan, Roy Jacuzzi, moeten bedanken. Hij besefte de grote commerciële kracht van het idee van zijn vader Candido. De man, die in vliegtuigonderdelen handelde, creëerde het eerste prototype van het bad, uitgerust met een pompmechanisme om masserende luchtbellen te creëren om de pijn van een van zijn zonen, die aan reumatoïde artritis leed, te verlichten.

Tientallen jaren lang werd het bubbelbad beschouwd als een luxe die alleen bestemd was voor de rijke klassen, maar nu is het een product geworden dat binnen ieders bereik ligt, uitgerust met steeds geavanceerdere technologie waarmee de stroming van water en lucht kan worden geregeld en dat alle nodige comfort toevoegt. Terwijl je geniet van een welverdiend moment van ontspanning in het bad, kun je je afvragen over hoe schoon dit nuttige hulpmiddel zal zijn, met name wat betreft de jets die tijdens het gebruik voor de massage zorgen.

Hoe maak je deze jets schoon om er zeker van te zijn dat er geen ruimte is voor de verspreiding van bacteriën? Laten we dat hieronder bekijken.

Advertisement

De waterjets op de juiste manier schoonmaken

De waterjets op de juiste manier schoonmaken

pmbarefield/Reddit

De jets moeten na elk gebruik snel worden schoongemaakt, terwijl de frequentie van grondiger reinigen afhangt van de gebruiksfrequentie, meestal kan twee keer per jaar al voldoende zijn als er routineonderhoud wordt uitgevoerd. De procedure is altijd hetzelfde, alleen de gebruikte producten veranderen.

Vul eerst het bad tot 5 cm boven de bovenste jets en sluit de luchtklep zodat er alleen water door stroomt. Voeg dan het schoonmaakmiddel van je keuze toe volgens het volgende schema:

 • als je het bad elke dag gebruikt, spoel dan alleen na elk gebruik met water;
 • een keer per week (bij elk gebruik als je het bad niet vaak gebruikt) voeg een laagschuimend middel toe, zoals vaatwaspoeder opgelost in water (50 ml);
 • voor een grondige reiniging, twee keer per jaar, gebruik 100 ml bleekmiddel; als de fabrikant het gebruik ervan afraadt of als je de voorkeur geeft aan een meer natuurlijke oplossing, voeg 250 ml witte azijn toe.

Zet nu het bad aan, zet de jets op maximaal vermogen en laat 10-15 minuten inwerken. Leeg het bad, spoel het af en herhaal de handeling met alleen koud water (dit is de enige stap in het geval van reiniging voor dagelijks gebruik). Schakel het bad uit, maak het leeg en maak het grondig schoon.

Advertisement

De luchtjets op de juiste manier schoonmaken

De luchtjets op de juiste manier schoonmaken

gummer31seattle/Flickr

Het schoonmaken van de luchtjets verschilt weinig van het bovenstaande en moet twee of drie keer per jaar worden uitgevoerd:

 • vul het bad met warm water tot 15 cm boven de injectoren;
 • voeg 10 ml afwasmiddel en 100 ml bleekmiddel of 250 ml witte azijn toe;
 • zet het bad aan met de blazer gedurende 2 minuten;
 • laat 2 uur staan en zet de blazer dan nog eens 5 minuten aan;
 • maak het bad leeg en maak schoon.

 

Hoe de jets langer schoon houden

Hoe de jets langer schoon houden

takenorinvalid/Reddit

Maar is er een manier om te voorkomen dat de jets van het bubbelbad te snel vuil worden? Er zijn drie stappen die je kunt uitvoeren:

 • wees niet lui: schoonmaken met koud water na elk gebruik is essentieel, zeker als je het bad dagelijks gebruikt;
 • maak het badfilter maandelijks schoon;
 • vermijd het gebruik van badoliën en bruisballen en badschuimproducten die teveel schuim creëren, want die laten gemakkelijk onaangename resten achter in de leidingen en bevorderen de groei van schimmels en bacteriën.

Nu ben je echt klaar om in totale ontspanning van het bad te genieten!

Advertisement