Hoe vochtige binnenmuren tegen schimmel isoleren? Alle mogelijke en effectieve oplossingen

door Natasja

24 April 2024

Hoe vochtige binnenmuren tegen schimmel isoleren? Alle mogelijke en effectieve oplossingen
Advertisement

Hoge luchtvochtigheid in het huis kan leiden tot de ontwikkeling van schimmel op de binnenmuren, met de verschijning van die lelijke gele, groene of zwarte vlekken, maar ook tot mogelijke problemen voor de gezondheid.

Het isoleren van de binnenmuren is daarom van fundamenteel belang om dit vervelende en schadelijke ongemak te voorkomen, maar mogelijke DIY oplossingen blijken vaak niet effectief bij deze moeilijke taak.

Dus hoe kun je de binnenmuren van het huis effectief isoleren tegen schimmel? Laten we eens kijken naar mogelijke oplossingen.

Advertisement

Isolatiepanelen voor de juiste bescherming van binnenmuren

Isolatiepanelen voor de juiste bescherming van binnenmuren

Saucious/Reddit

De ideale oplossing voor het isoleren van het huis is ongetwijfeld het aanbrengen van een thermische buitenisolatielaag, die de muren isoleert tegen temperatuurschommelingen, zodat je in alle seizoenen een comfortabele temperatuur behoudt en de kamers beschermt tegen de winterse kou en de zomerse hitte.

Als het aanbrengen van een thermische isolatielaag te duur is, of als het probleem van condensatie en schimmel dooroptrekkend vocht zich blijft voordoen op de binnenmuren, is het raadzaam om in plaats daarvan de binnenmuren te isoleren, wat kan worden gedaan met verschillende methoden, waaronder het aanbrengen van isolatiepanelen.

Een van de meest aanbevolen materialen voor de realisatie ervan is kurk, dat niet alleen de verspreiding van schimmel en de stagnatie van vocht voorkomt, maar ook temperatuurschommelingen en de verspreiding van geluid van binnen naar buiten en omgekeerd vermindert. 

De isolatiepanelen kunnen op het oppervlak of in de dikte van de muren worden aangebracht; deze tweede methode wordt insufflatie genoemd en moet alleen worden uitgevoerd als er niet al problemen met condensatie en vlekken op de muur zijn en als het de bedoeling is om warmtespreiding te voorkomen door de energie-efficiëntie van het verwarmingssysteem te verbeteren.

Advertisement

Andere middelen tegen vocht in binnenmuren

Andere middelen tegen vocht in binnenmuren

Vivid_Inspection_311/Reddit

Naast isolatie zijn er verschillende preventieve maatregelen om schimmelvorming op de binnenmuren te voorkomen:

  • thermisch comfort: zorgen voor voldoende thermisch comfort is niet alleen essentieel om een behagelijke temperatuur in de kamers te voelen, maar is ook belangrijk om de afzetting van vocht en de ontwikkeling van schimmel op de muren te voorkomen. Let ook op de temperatuur die je kiest; een te warme kamer bevordert de vorming van vocht, dat zich afzet op de muren wanneer de kamer afkoelt. Houd de temperatuur zo constant mogelijk om te voorkomen dat temperatuurschommelingen de ontwikkeling van vocht bevorderen;
  • de ramen openzetten: de kamers luchten is een bijna vanzelfsprekend advies om schimmel te voorkomen, maar het is nog steeds het beste; een frequente uitwisseling van lucht bevordert de vervanging van vochtige lucht door frisse lucht en daarom is het van fundamenteel belang om de ramen vaak open te zetten, zelfs in de winter, al is het maar voor een korte periode om te voorkomen dat het huis te veel afkoelt.

En hoe voorkom jij vocht op de binnenmuren van je huis?

Advertisement