Gezelschapsplanting van de aardbeien in de moestuin: 8 planten om naast en 8 planten om ver weg van aardbeien te plaatsen

door Natasja

02 Mei 2024

Aardbeien kweken in de moestuin
Advertisement

Gezelschapsplanting in de moestuin is een zeer oude en veel toegepaste praktijk om het potentieel van de groene vrienden te maximaliseren. Net als alle andere moestuinplanten kunnen aardbeien profiteren van het groeien naast bepaalde plantensoorten, terwijl ze lijden onder de nabijheid van andere soorten.

Uitwisseling van voedingsstoffen, schaduw en bescherming tegen ongedierte zijn de belangrijkste voordelen van  
gezelschapsplanting, en daarom is het belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste manier doet.

Wat kun je naast aardbeien kweken? Laten we het hieronder ontdekken.

Advertisement

1. Planten om naast aardbeien te kweken

summerandstephen/Flickr

Sperziebonen

Sperziebonen en, meer in het algemeen, peulvruchten geven stikstof af aan de bodem vanuit hun wortels. Daarom zorgt het gezelschapsplanting met aardbeien voor een gunstige uitwisseling van voedingsstoffen tussen de twee soorten.

Advertisement

Luvnmylife/Reddit

Asperges

Aardbeien en asperges zijn uitstekende partners en worden daarom vaak samen gekweekt. Het zijn allebei vaste planten die in de lente opkomen en tegelijkertijd worden geoogst, maar ze zitten elkaar niet in de weg omdat aardbeien ondiepe wortels hebben, terwijl de wortels van asperges dieper zijn.


 

fadeprincess12/Reddit

Allium

Allium soorten zoals bieslook, uien, knoflook en prei kunnen met succes naast aardbeien worden geteeld en beschermen ze tegen plagen zoals mijten, bladluizen en slakken, die niet van hun geur houden, maar ook tegen schimmels zoals fusarium.

Bieslook in het bijzonder is perfect om naast aardbeien te kweken vanwege hun kleine formaat, waardoor ze zelfs in kleine bedden kunnen worden gekweekt, en hun vermogen om bestuivers aan te trekken.

Teresa Grau Ros/Flickr

Salie

Salie kan, net als bieslook, bestuivende insecten naast de aardbeien aantrekken als het in bloei wordt gebracht; tegelijkertijd kan de geur roofdieren en insecten op afstand houden door de geur van de aardbeien te maskeren.

Sla

Een andere uitstekende metgezel voor aardbeien is sla, die dankzij zijn compacte groei perfect aangepast is aan de nabijheid van aardbeiplanten. De grote bladeren van de sla kunnen ook de rode, sappige aardbeivruchten bedekken en verbergen, zodat ze worden beschermd tegen roofvogels.

Advertisement

mybandscks/Reddit

Spinazie

Spinazie kan, net als sla, aardbeien beschermen tegen roofdieren met zijn grote bladeren; het bevat ook een saponine die werkt als een natuurlijk ongediertewerend middel.

BiteyBeaver/Reddit

Radijs

Het kweken van aardbeien en radijs is nuttig om de smaak van beide soorten te verbeteren.

Advertisement

liz west/Flickr

Nepeta cataria

Deze plant, die bekend staat als kattenkruid, behoort tot dezelfde familie als gewone kruiden zoals salie, marjolein en rozemarijn en dankt zijn naam aan zijn vermogen om katten te stimuleren en in een staat van opwinding te brengen. De bladeren bevatten ook verbindingen die fungeren als natuurlijke insectenwerende middelen. Daarom is het nuttig bij het voorkomen van veelvoorkomend ongedierte in aardbeien, zoals mijten en bladluizen.

2. Planten die je naast aardbeien moet vermijden

roguescott/Reddit

Venkel

Venkel is niet geschikt voor gezelschapsplanting, ondanks dat de geur een natuurlijk insectenwerend middel is. In feite remt de aanwezigheid van venkel de groei van andere planten en verandert de smaak van hun fruit.

Advertisement

Reddit

Zonnebloem

Zonnebloemen, zoals alle hoge planten in het algemeen, creëren te veel schaduw voor aardbeien, die daardoor de fotosynthese niet goed kunnen uitvoeren en dus minder vruchten produceren.

Reddit

Tomaat

Tomatenplanten zijn gemakkelijk vatbaar voor Verticillium, een schimmel die verwelking veroorzaakt en ook gemakkelijk kan worden overgedragen op aardbeien.

Om dezelfde reden is het beter om geen gezelschapsplanting te doen met aardbeien en aubergines en aardappelen.

Advertisement

Brunhilda100/Reddit

Kool

Alle soorten van de familie Brassicaceae concurreren met aardbeien voor voedingsstoffen en daarom moet gezelschapsplanting tussen deze twee soorten worden vermeden.

gingenado/Reddit

Meloenen

Meloenen concurreren met aardbeien om voedingsstoffen en ruimte en gezelschapsplanting moet daarom worden vermeden.

Advertisement

Original-Bet-5713/Reddit

Rozen

Rozen behoren tot dezelfde familie als aardbeien en daarom concurreren de twee soorten bij gezelschapsplanting om de opname van voedingsstoffen.

Munt

Hoewel de bloei bestuivers kan aantrekken, kan munt beter niet naast aardbeien worden gekweekt omdat het gemakkelijk ziekten en plagen kan overbrengen.

Advertisement

Reddit

Komkommer

Net als de al genoemde planten en pompoenen, kunnen komkommers ook plagen en ziekten aantrekken waar aardbeien ook gevoelig voor zijn; veel beter is het om ze ergens anders te kweken.

Kende je de voordelen van gezelschapsplanting al?

Advertisement