Houd je huis voor altijd netje met de één-minuut-regel voor decluttering

door Natasja

17 April 2024

Houd je huis voor altijd netjes met de één-minuut-regel
Advertisement

Het huis netjes houden kan echt een hele grote taak zijn voor mensen die een neiging tot rommel maken hebben en soms zelfs ook voor degenen die goed kunnen organiseren. We zijn allemaal wel eens slachtoffer geweest van uitstelgedrag: in plaats van de zoveelste stapel wasgoed aan te pakken of de vloer te vegen, lezen we liever een boek of kijken we naar de zoveelste serie of film op televisie.

Bestaat er een eenvoudige manier om het huis netjes te houden? Probeer de één-minuut-regel voor decluttering.

Advertisement

Wat is de één-minuut-regel?

Pexels

De één-minuut-regel, ook bekend als de Kaizan-methode, werd bedacht door de Japanner Masaaki Imai en is een eenvoudige maar levensveranderende oplossing als deze regel methodisch wordt toegepast en bestaat uit het onmiddellijk uitvoeren van alle taken die minder dan één minuut duren. Deze regel is in het leven geroepen om uitstelgedrag tegen te gaan, maar kan ook gemakkelijk worden toegepast bij declutterin. Onmiddellijk terugzetten wat je gebruikt als je het niet meer nodig hebt, de ontbijtbekers afwassen, je schoenen, tassen en jassen opbergen als je het huis binnenkomt, 's ochtends het bed opmaken zijn allemaal taken die maar een handvol seconden duren, maar een grote impact zullen hebben op je leven en het netjes houden van je huis.

Als je deze kleine handelingen niet meteen uitvoert, stapelen ze zich in de loop van de week op, waardoor er onvermijdelijk een grote chaos in het huis ontstaat en je gedwongen wordt om alles op één dag af te handelen, meestal in het weekend.

Advertisement

Hoe werkt de één-minuut-regel?

Pexels

Het lijkt misschien geen buitengewone verandering, maar in het begin kan het ingewikkeld zijn om nieuwe gewoontes aan te nemen door de één-minuut-regel in de praktijk te brengen. Met de juiste inzet en het doorzettingsvermogen kan het echter tot ongelooflijk bevredigende resultaten leiden.

Het enige wat je hoeft te doen wanneer je een taak moet uitvoeren, is even stil te staan en jezelf af te vragen hoe lang het gaat duren om de taak af te ronden. Als de taak minder dan een minuut in beslag neemt, doe het dan meteen, zodat je niet een heleboel kleine taken opstapelt die uitgroeien tot een grote berg taken.

Deze methode garandeert zeker niet dat je de enorme stapels to-do's die zich in de loop van weken, maanden of jaren hebben opgestapeld, onder controle krijgt, maar beetje bij beetje zul je je huis netter kunnen maken en het zal je ook helpen om je enthousiasme terug te krijgen dat nodig is om de belangrijkste taken aan te pakken.

Voordelen van de één-minuut-regel

Pexels

Bedenk eens hoe je leven eruit zou zien als je niet langer die enorme stapels afwas te doen had, al dat wasgoed in één keer te beheren, als je kleren regelmatig en netjes in je kledingkast werden opgeborgen nadat ze droog zijn, en als je niet langer gedwongen werd tot lange en vermoeiende wekelijkse of maandelijkse schoonmaaksessies; denk je ook niet dat het leven een stuk eenvoudiger zou zijn?

De één-minuut-regel stelt je in staat om alle schoonmaaktaken één voor één en snel aan te pakken, waardoor je tijd bespaart en de stressbelasting die gepaard gaat met huishoudelijke taken vermindert, met aanzienlijke voordelen op de lange termijn voor je gezondheid.

Kortom, als je de één-minuut-regel volgt, wordt je huis een nette en aangename plek, en het helpt om jezelf beter te voelen.

Advertisement