8 ongewone voorwerpen die je met uitstekende resultaten in de vaatwasser kunt wassen

door Natasja

16 April 2024

8 ongewone voorwerpen die je in de vaatwasser kunt wassen
Advertisement

De vaatwasser, die dagelijks wordt gebruikt voor het afwassen van borde,  bestek enz., is een van de nuttigste apparaten in de keuken, maar zijn nut houdt niet op bij het vergemakkelijken van de schoonmaakwerkzaamheden na het eten: dit apparaat is in feite buitengewoon nuttig voor het wassen van heel veel andere voorwerpen in huis. 

Hoe vaak heb je je niet afgevraagd hoe je bepaalde voorwerpen kunt wassen? Het antwoord zou wel eens de vaatwasser kunnen zijn.

Advertisement

1. Lichtschakelaars

Pexels

Stopcontacten en lichtschakelaars worden zeer vaak gebruikt gedurende de dag en zijn daarom gemakkelijk onderhevig aan de ophoping van vuil. Vaak wordt het schoonmaken ervan echter lange tijd uitgesteld omdat je niet weet wat de beste methode is. Heb je wel eens aan de vaatwasser gedacht? Verwijder de plastic deksels en plaats ze rechtstreeks in de bovenste korf van de vaatwasser, zonder de schroefjes.

Advertisement

2. Rubberen matjes

rubberen matje op de bodem van een badkuip

cherrykitten37/Reddit

Als je rubberen matjes in het bad, de douche of wastafel gebruikt, kan de constante aanwezigheid van vocht en zeepresten gemakkelijk leiden tot de ontwikkeling van schimmel. Hoe zorg je voor een goede reiniging van deze matjes? Ze grondig afspoelen en ophangen om te drogen na elk gebruik is misschien niet genoeg, dus een wekelijkse wasbeurt in de vaatwasser om ze goed schoon te maken is een goed idee.

3. Bad- en douchesponzen en borstels

douchespons

Kevin Dooley/Flickr

Bad- en douchesponzen en borstels worden dagelijks gebruikt om je te wassen. Ze bevatten resten vocht, zeep en huidcellen die het succes van de dagelijkse lichaamsverzorging in gevaar brengen. 

Ze moeten regelmatig worden vervangen, maar om hun levensduur te verlengen kun je ze wekelijks in de vaatwasser wassen: de hoge temperaturen zorgen voor een perfecte hygiëne van deze hulpmiddelen.

4. Handgrepen voor kasten en lades

handgrepen voor lades

B&WDIA/Wikimedia Commons

Handgrepen van lades en kasten, vooral in de keuken, worden vaak vies en kunnen gemakkelijk worden verwijderd en afgewassen in de vaatwasser door ze in een zakje in de bovenste korf te doen. Doe dit niet met handgeschilderde of gelakte handgrepen.

5. Verzorgingsvoorwerpen

kammen en haarspelden

Pexels

Haarborstels en kammen, gezichtsborstels en manicure- en pedicurehulpmiddelen krijgen nooit de juiste aandacht als het gaat om schoonmaken: als ze niet gemaakt zijn van natuurlijk haar en geen houten handvatten hebben, kunnen ze regelmatig in de vaatwasser worden gewassen.

Advertisement

6. Sportuitrusting

golfballen

Pxhere

Veel sportuitrustingen verzamelen een aanzienlijke hoeveelheid zweet en vuil, wat kan leiden tot de groei van bacteriën en schimmel en de ontwikkeling van onaangename geuren. Om dit te voorkomen, kunnen veel van deze sportuitrustingen in de vaatwasser worden gewassen: gebitsbeschermers en golfballen kunnen bijvoorbeeld in een gaaszakje in de bovenste korf van de vaatwasser worden geplaatst, terwijl scheenbeschermers gewoon in de bovenste korf kunnen worden geplaatst.

7. Tuingereedschap

terracotta potten en tuingereedschap

Pexels

Plastic of terracotta bloempotten en tuingereedschap waarvan de handvatten niet van hout zijn, kunnen in de vaatwasser worden gewassen. Zo voorkom je het risico op de verspreiding van ziekten en plagen op de planten en worden resten van chemische bestrijdingsmiddelen verwijderd.

Advertisement

8. Auto

een persoon die de sleutel in het autoslot steekt

Pexels

Het klinkt misschien raar, maar ook delen van de auto kunnen effectief worden schoongemaakt dankzij de vaatwasser; je kunt namelijk een wascyclus uitvoeren voor verschillende verwijderbare onderdelen van de auto:

  • sleutels, zolang ze geen elektronische onderdelen hebben;
  • verwijderbare plastic bekerhouders en andere houders;
  • wieldoppen;
  • rubberen automatten.

Welke voorwerpen was jij in de vaatwasser?

Advertisement