Dakgoten schoonmaken en onderhouden: wat zijn de beste methodes hiervoor?

door Natasja

24 Maart 2024

Dakgoten schoonmaken en onderhouden: wat zijn de beste methodes hiervoor?
Advertisement

Onderhoud van het huis, zowel binnen als buiten, is van het grootste belang. Iets waar we niet vaak aandacht aan besteden en misschien onderschatten, zijn de dakgoten. Deze zorgen ervoor dat regenwater wegloopt en niet onnodig stagneert, maar ze moeten wel worden onderhouden omdat ze vol kunnen raken met bladeren en afval waardoor ze niet goed meer werken.

Hoe kan dit worden gedaan zonder tussenkomst van een professional en zonder al te veel geld uit te geven? Er bestaan een aantal manieren en dit is het moment om daar achter te komen.

Waarom is het schoonmaken van dakgoten belangrijk?

Waarom is het schoonmaken van dakgoten belangrijk?

TnTDynamight/Reddit

De dakgoten bevinden zich in de hoogte, stil en bijna vergeten door veel mensen. Men denkt dat er niet voor gezorgd hoeft te worden, dat het water altijd rustig wegloopt en dat er geen problemen zullen ontstaan. Maar dit is een verkeerde gedachte, want het is een punt in huis dat voortdurend wordt blootgesteld aan weersinvloeden, vooral in de herfst en winter, en vallende bladeren, grondresten, misschien duiven die op het dak en bij de afvoer nestelen, kunnen verstopping in de hand werken.

Hier hoopt vuil zich op en wordt de doorgang van water geleidelijk geblokkeerd, waardoor "watervallen" ontstaan die alle omliggende ruimtes nat maken. Het grootste gevaar is echter niet alleen het water dat uit het afvoerkanaal ontsnapt, maar ook de gevolgen die het kan hebben voor de structuur.

Stilstaand water, de afvoer buiten het kanaal en de constante aanwezigheid van vocht kunnen leiden tot roest en schimmel aan de buitenkant van het huis, maar ook aan de binnenkant. Je loopt dus het risico op lekkages in de kamers, verzwakking van het dak, mogelijk scheuren in de muur en lelijke afbladderende verf, kortom, het is aan te raden om dit te vermijden.

Advertisement

Hoe maak je dakgotenda schoon zonder professionele hulp

Hoe maak je dakgotenda schoon zonder professionele hulp

Pale_Equivalent9126/Reddit

Je weet nu dat een verstopte dakgoot om veel redenen niet goed is. Je kunt het voorkomen door beschermingen aan de dakgoot aan te brengen die het dichtslibben vertragen en door de dakgoot regelmatig schoon te maken. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen zonder te wachten tot een professional ingrijpt.

  • Het beste zou zijn om een stevige ladder te pakken en tot goothoogte te klimmen om een beter idee te krijgen van de situatie.
  • Daarna, als de ladder stabiel is en je hem hebben geblokkeerd met speciale stabilisatoren - controleer dit goed om ongelukken te voorkomen, of vraag iemand om je te helpen bij de handeling - nemen een emmer mee waarin je al het vuil in kan doen, een schep waarmee je het kunt verwijderen, en draag stevige handschoenen.
  • Als je klaar bent met het schoonmaken van de dakgoot, berg de hulpmiddelen op en maak je het hele kanaal schoon met de waterslang en gebruik een ontstoppingsveer voor de meest verborgen plekken. Een hogedrukreiniger kan ook van pas komen bij deze stap.
  • Op dit punt is de dakgoot vrij, schoon en zou het water op de best mogelijke manier moeten ontvangen, maar om nog een stapje verder te gaan, kun je afschermingen installeren om de volgende interventie uit te stellen.

 

Andere manieren om de dakgoot vrij van vuil te houden

Andere manieren om de dakgoot vrij van vuil te houden

palpitante_carbonile/Reddit

Wat je net zag was de manier van schoonmaken met behulp van de ladder en "klimmen". Als dit niet je bedoeling is, kun je het ook vanaf de grond doen, met behulp van een telescopische stok die geschikt is voor dit soort schoonmaakwerkzaamheden. Deze is uitschuifbaar en aan de bovenkant gebogen, zodat je beter in het kanaal kunt werken.

Anders is het mogelijk om een arm te kopen die je aan de waterslang bevestigt en waarmee je de dakgoot kunt schoonmaken met het gehaakte uiteinde en de juiste hogedrukreiniger. Er zijn veel oplossingen te koop en voor elke behoefte; niet alle daken zijn immers hetzelfde en liggen op dezelfde hoogte.

Schoonmaakfrequentie

De tijden tussen de ene schoonmaakbeurt en de volgende hangt af van verschillende factoren. Allereerst het klimaat van de plek waar je woont, of het meer of minder regenachtig is. Vervolgens hangt het ervan af of er wel of geen bomen in de directe omgeving staan, want die kunnen leiden tot een opeenhoping van bladeren, en duiven of andere vogels, die door hun verblijf op het dak verstopping van de afvoer in de hand werken.

Als algemene regel zou het ideaal zijn om dit minstens één keer per jaar te doen, na het vallen van de bladeren in de herfst en vóór het natste seizoen. En als je echt geen zin hebt om het zelf te doen, kun je altijd een beroep doen op een professional.

Advertisement