De was zal eindelijk altijd perfect schoon zijn als je deze 7 slimme trucs toepast

door Natasja

24 Maart 2024

De was zal eindelijk altijd perfect schoon zijn als je deze 7 slimme trucs toepast
Advertisement

De was is een van de schoonmaakklussen die je het meest bezighoudt gedurende de week, maar ook een van de moeilijkste om te doen. Kleding kan vaak vlekken en korsten hebben die echt moeilijk te verwijderen zijn, maar gelukkig kun je met de juiste trucs eenvoudig uitstekende resultaten bereiken zonder enige moeite.

We stellen hieronder 7 slimme truc voor de was voor waarmee je elke keer zonder moeite een perfect resultaat behaalt.

Advertisement

1. Een goed begin

1. Een goed begin

@careforus.se/Instagram

De was eenvoudiger maken begint al voor de wasmachine: koop verschillende zakken of manden voor de vuile was, deze helpen je om de was van tevoren te sorteren en het inladen van de wasmachine wordt een fluitje van een cent.

Advertisement

2. Kleren te drogen gehangen

2. Kleren te drogen gehangen

@gatheringwalls/Instagram

Een andere methode om de was te vereenvoudigen, is om de vochtige kleren te laten drogen voordat je ze in de vuile wasmand gooit. Of het nu de bezwete trainingskleren zijn of de vaatdoeken die nog vochtig zijn na het afdrogen, als je ze in de wasmand gooit terwijl ze nog vochtig zijn, nodigt dat bacteriën uit om zich ongestoord te vermenigvuldigen en veroorzaakt dat ook onaangename geuren. Door het textiel te drogen voordat je het in de mand legt, verminder je dit probleem.

3. Het juiste programma

3. Het juiste programma

@casasakha/Instagram

De keuze van het juiste programma en de juiste temperatuur is essentieel voor een succesvolle was: elk type stof en elk gebruik vereist de juiste wastemperatuur, zodat vlekken effectief kunnen worden verwijderd zonder de stoffen te beschadigen. Gekleurde kleding moet altijd op maximaal 40 graden gewassen worden, wol moet koud gewassen worden om vervilten te voorkomen, vaatdoeken, tafelkleden en lakens kunnen ook op 60 graden gewassen worden. Controleer wel voor elke wasbeurt de etiketten.

4. Pas op voor de wasverzachter

4. Pas op voor de wasverzachter

Marco Verch/Flickr

Wasverzachter wordt gebruikt om de stoffen zachter en geuriger te maken, maar het is niet zonder nadelen: dit product kan onaangename resten achterlaten op de stoffen die het verwijderen van vlekken kunnen belemmeren, en het kan zich ook afzetten op de verschillende onderdelen van de wasmachine met het risico dat deze beschadigd raken. Het is veel beter om de voorkeur te geven aan alternatieven die minder nadelen hebben en milieuvriendelijker zijn, zoals citroenzuur.

5. Zakken voor ondergoed

5. Zakken voor ondergoed

Bill Ward from El Cerrito/Wikimedia Commons

Ondergoed is het meest delicaat en kan gemakkelijk beschadigd worden tijdens het wassen in de wasmachine. Bescherm het goed door speciale netwaszakken te gebruiken.

Advertisement

6. Schoenen wassen

6. Schoenen wassen

Marco Verch/Flickr

Sommige schoenen kunnen ook in de wasmachine worden gewassen om ze weer zo goed als nieuw te maken: controleer deze mogelijkheid op de etiketten, verwijder dan de veters om ze apart te wassen met de speciale waszakken en doe de schoenen erin samen met wat handdoeken. Begin met een warm wasprogramma, daarna een extra koude spoeling en laat ze aan de lucht drogen.

7. Correct drogen

7. Correct drogen

Pixabay

Tot slot is het drogen van het wasgoed ook cruciaal: de kleding moet snel genoeg drogen om het vrij te houden van onaangename geuren en op de juiste manier, zodat het geen kreuken meer heeft die zelfs met een strijkijzer moeilijk te verwijderen zijn. Probeer het wasgoed zo snel mogelijk buiten te hangen, zodra het wassen afgelopen is, schud de kleren uit en trek ze voorzichtig met je handen uit om alle kreuken te verwijderen. Droog de was het liefst buiten, in de vroege ochtenduren of in de late namiddag als je in een buurt met veel verkeer woont.

Dankzij deze tips zal de was altijd perfect zijn!

Advertisement