Probeer deze 8 creatieve schoonmaaktrucs en het huis zal altijd perfect schoon zijn

door Natasja

23 Maart 2024

Probeer deze 8 creatieve schoonmaaktrucs en het huis zal altijd perfect schoon zijn
Advertisement

Schoonmaken is een ongelooflijk vermoeiende maar helaas noodzakelijke klus om het huis perfect schoon en hygiënisch te houden. 

Vaak kopen we een enorme hoeveelheid schoonmaakmiddelen zonder het gewenste resultaat te krijgen, maar gelukkig zijn er heel veel huishoudelijke trucjes waarmee je tijd, geld en moeite kunt besparen op deze zware maar noodzakelijke taak.

Hieronder stellen we 8 creatieve trucs voor om het huis altijd perfect schoon te houden.

Advertisement

1. Spoelglansmiddel tegen vlekken

1. Spoelglansmiddel tegen vlekken

Michael Francis McCarthy/Wikimedia Commons

Spoelglansmiddel wordt in de vaatwasser gebruikt om overtollig water te verwijderen en de vaat streeploos te wassen. Het kan ook op een aantal andere manieren worden gebruikt: dit middel kan worden gebruikt om ramen schoon te maken, waar het zal helpen om schone oppervlakken, zonder die vervelende strepen, te krijgen maar ook op alle stalen oppervlakken, van de gootsteen tot de buitenwanden van huishoudelijke apparaten, om alle water- en kalkvlekken effectief te verwijderen. Toegevoegd aan het water voor de vloer zal het ook het drogen versnellen.

Advertisement

2. De wisser om dierenhaar te verwijderen

2. De wisser om dierenhaar te verwijderen

Maem16/Wikimedia Commons

Als je huisdieren hebt, weet je hoe vervelend en lastig haren van huisdieren kunnen zijn: het kan zijn dat het een beetje teveel wordt en de stofzuiger het nieteffectief kan verwijderen. Om haren van huisdieren te verwijderen van bedden, banken, fauteuils, stoelen en tapijten, kun je een wisser gebruiken: de haren hechten zich aan het rubberen gedeelte en vormen een pluisbolletje dat je gemakkelijk met de hand kunt verwijderen of kunt opzuigen.

3. Citroenen om de oven schoon te maken

3. Citroenen om de oven schoon te maken

@healthymealtoday/Instagram

We kennen allemaal het nut van de citroen en het sap bij het schoonmaken, maar misschien ken je de truc niet waarmee je de oven in een handomdraai en zonder moeite kunt schoonmaken: snij een citroen in plakjes of stukjes en leg ze in een ovenschaal met water. Doe alles ongeveer 30 minuten op 180 graden in de oven; de citroen zal een aangename geur in huis verspreiden en, door zich aan de wanden van de oven te hechten, de korsten verzachten. Zet de oven uit, laat afkoelen en veeg af met een spons of zachte doek: de oven is in een mum van tijd en moeiteloos schoon.

De magnetron kan ook worden schoongemaakt met dezelfde techniek.

4. De pannen met aardappels en zout schoonmaken

4. De pannen met aardappels en zout schoonmaken

@snackwitherika/Instagram

Pak de aardappels en gebruik ze deze keer om schoon te maken, niet om te koken: heb je een aangekoekte pan waarvan je niet weet hoe je hem moet schoonmaken? Gooi hem niet in de vuilnisbak: bestrooi de pan met grof zout en schrob met een rauwe aardappel, spoel hem daarna af en laat het oppervlak met olijfolie glanzen. Pas op dat je deze remedie niet toepast op pannen met een anti-aanbaklaag, want die kunnen beschadigd raken.

5. Horren schoonmaken met kledingrollers

5. Horren schoonmaken met kledingrollers

Mr.TinMD/Flickr

Kledingrollers zijn niet alleen voor kleding en stoffen: probeer het ook eens op horren, het zal je helpen stof en vuil van deze oppervlakken te verwijderen.

Advertisement

6. Een schoon toilet met cola

6. Een schoon toilet met cola

Cleaning How To/YouTube

Het toilet is een van de moeilijkste plekken in huis om schoon te maken en soms zijn de vlekken echt hardnekkig. Heb je al eens geprobeerd om het toilet schoon te maken met cola? Giet het in het toilet, over de hele binnenkant en laat het 30 minuten inwerken voordat je het toilet doorspoelt en met veel water afspoelt.

7. Luiken schoonmaken

7. Luiken schoonmaken

@everyday_handyman/Instagram

Luiken schoonmaken kan heel lastig zijn, maar je kunt het veel gemakkelijker maken door een microvezeldoek over een eenvoudige keukentang te wikkelen: zo kun je zelfs de moeilijkste plekjes heel gemakkelijk en snel bereiken.

Advertisement

8. Vochtige doekjes in de wasmachine

8. Vochtige doekjes in de wasmachine

Spacekid/Wikimedia Commons

Dierenharen kunnen heel moeilijk uit kleding te verwijderen zijn, maar er is een methode waarmee je de kleding moeiteloos helemaal schoon krijgt: doe een vochtig doekje in de trommel voordat je het wasprogramma start, dit vangt alle haren op en de kleding is in een mum van tijd schoon!

Welke andere huishoudelijke schoonmaaktrucs ken jij?

Advertisement