Schimmel op paddenstoelen voorkomen: hoe kan je ze op de juiste manier bewaren

door Natasja

23 Maart 2024

Schimmel op paddenstoelen voorkomen: hoe kan je ze op de juiste manier bewaren
Advertisement

Een van de populairste voedingsmiddelen in de keuken vanwege hun veelzijdigheid en ook vanwege hun smaak zijn paddenstoelen. We weten dat er heel veel soorten in de natuur voorkomen en dat veel ervan eetbaar zijn, dat de smaak en geur onmiskenbaar zijn, maar weet je ook hoe je ze moet bewaren?

Paddenstoelen zijn een fantastisch ingrediënt in de keuken, maar ze zijn niet erg sterk en hun teerheid kan in sommige gevallen een probleem zijn. Laten we eens kijken wat te doen om ze niet laten bederven.

Advertisement

Wat is de reden voor het ontstaan van schimmel?

Wat is de reden voor het ontstaan van schimmel?

Kristina Paukshtite/Pexels

Het grootste risico als je paddenstoelen koopt is dat ze binnen korte tijd bederven. Wat gebeurt er meestal waardoor ze onbruikbaar worden?

Het grootste probleem met dit voedingsmiddel is het binnendringen van vocht. Dat is waar ze niet van houden en het houdt ze niet lang goed, als ze niet goed bewaard worden. Vocht tast het oppervlak van de paddenstoelen aan, houdt ze constant nat en stimuleert bacteriën en schimmels die ervoor zorgen dat ze bederven. Op dat moment worden ze onbruikbaar en moet je ze gewoon weggooien.

Dit hoeft niet als je leert wat de juiste manier van bewaren en de beste plek is.

Advertisement

Waar en hoe bewaar je ze?

Waar en hoe bewaar je ze?

Rawpixel

We hebben al gezegd dat ze uit de buurt van vochtigheid moeten worden gehouden. Als je gewend bent om ze op kamertemperatuur te laten zodra je ze in huis hebt gehaald, doe je het verkeerd. De ideale plek om ze te bewaren is in de koelkast. De lage temperaturen beschermen de paddenstoelen en zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels niet kunnen aanvallen.

Ze bewaren is eenvoudig. Eenmaal gekocht, als je ze niet meteen gaat eten, laat ze heel, was ze niet zodat ze geen water opzuigen en doe ze in een papieren zak. Dit materiaal is niet alleen natuurlijker dan plastic, maar absorbeert ook het water dat de paddenstoelen zelf produceren. En als je geen papieren zak hebt, geen nood, want een papieren servet of een stuk keukenpapier is ook goed.

Je hoeft de paddenstoelen niet in plastic zakjes te doen of ze in het originele bakje te laten zitten. De meer hermetische sluiting van dit materiaal en het gebrek aan absorptie bevorderen niet alleen de stagnatie van vocht, maar ook de verspreiding van schimmels die de paddenstoelen zullen aantasten.

Andere bewaarmethoden

Andere bewaarmethoden

Yuen Tao Chun/Pexels

Bewaar ze dus altijd droog en laat er geen water mee in contact komen als je ze minstens een week wilt bewaren. Wat moet je doen als je deze tijdslimiet overschrijdt? Geen probleem, want paddenstoelen kunnen ook rauw of gekookt worden ingevroren.

De beste manier om hun smaak en textuur intact te houden is om ze even te koken voordat je ze in de vriezer legt. Door ze te koken zal hun smaak niet veranderen en zullen ze hun onderscheidende kenmerken niet verliezen. Een paar minuten op middelhoog vuur is genoeg om uitstekende resultaten te krijgen. Als je dit gedaan hebt, laat ze afkoelen en doe ze in zakjes, vacuüm verpakt indien mogelijk.

Om ze daarentegen rauw in te vriezen, was ze gewoon, snij ze of laat ze heel en leg ze in de vriezer. De smaak zal een beetje verdwijnen als je ze lang in de kou laat liggen, maar ze zullen nog steeds lekker smaken.

Samenvattend...

Om de paddenstoelen die je gekocht hebt zo goed mogelijk te houden en er op hun best van te kunnen genieten, moet je je aan deze paar eenvoudige regels houden:

  • koop ze vers
  • bewaar ze in de koelkast
  • was ze nooit voordat je ze opbergt
  • doe ze in een papieren zak, nog beter als je er eerst een servet omheen doet

Op deze manier kunnen ze tot een week bewaard worden zonder beschimmeld te raken, maar dan moet je ze wel opeten, anders moet je ze zo snel mogelijk in de vriezer stoppen.

Advertisement