Roze marmer om het huis in te richten: ontwerpideeën voor tijdloze elegantie

door Natasja

22 Maart 2024

Roze marmer om het huis in te richten: ontwerpideeën voor tijdloze elegantie
Advertisement

Kostbaar en verfijnd, marmer is altijd al het non plus ultra geweest in de elegante inrichting, van keuken tot badkamer en niet alleen. En er is één kleur die de laatste tijd meer in opkomst is dan alle andere in de wereld van interieurdesign: roze marmer. Een minder gebruikelijke kleur dan de andere, maar nog steeds verfijnd en in staat om te matchen met veel andere kleuren.

Advertisement

De meest populaire soorten roze marmer

De meest populaire soorten roze marmer

@quirkofsloane_uk/Instagram

Roze marmer kan van verschillende herkomst zijn, elk geeft het materiaal unieke kenmerken.

De meest populaire is waarschijnlijk de Rosa del Portugal, gewonnen in het gebied van Évora, de middeleeuwse stad in het midden van het zuiden van het land. Van dit roze marmer wordt de unieke tinten en delicate adering, neigend naar bruin gewaardeerd, die het verfraaien met karaktervolle maar nooit te opzichtige details. Het is ook een zeer glanzend marmer, perfect voor het verlichten van keuken-, badkamerbladen en zelfs andere inrichtingsdetails in huis. Het wordt soms verkocht als Rosa Estremoz of Rosa Aurora.

Advertisement
@adamhunter/Instagram

@adamhunter/Instagram

In Italië worden daarentegen andere soorten roze marmer gewaardeerd, zoals dat van Candoglia (in de Ossola Vallei, Piemonte), dat zachter van kleur is met grijze aderen. Een van de bijzonderheden die dit marmer beroemd maken is het feit dat het werd gebruikt voor de bouw van de Dom van Milaan, en het is nog steeds de Veneranda Fabbrica del Duomo die de winning ervan beheert. De nadelen? De robuustheid en compactheid maken het duurzaam, maar ook moeilijker te bewerken.

Ook hier kan Verona marmer ook een roze tint hebben (soms neigt het naar oranje, afhankelijk van hoeveel ijzeroxide er aanwezig is). Fossiele ammonieten kunnen ook worden gevonden in Verona marmeren blokken!

@ m_b_d_s_/Instagram

@ m_b_d_s_/Instagram

Verder is er Antiek Siciliaans Roze Marmer, gebruikt in historische herenhuizen en kerken, en nog steeds erg gewild voor extra-luxe vloeren, zelfs meer dan voor aanrechtbladen. Het heeft alle schoonheid van een warme tint zoals antiek roze, waardoor het echt onmogelijk te negeren is.

Uit Turkije of Iran komt dan weer een ander type, Rose Tea, dat een koelere basiskleur heeft, doorgroefd met zeer fijne rode en gouden aderen en verrijkt met kleine fossielen. Het is ook erg populair voor aanrechtbladen en wandbekleding, evenals voor mooie vloeren, en wordt heel vaak gebruikt in combinatie met wit marmer.

De charme van roze in het interieur

De charme van roze in het interieur

@stylesourcebook/Instagram

Het jaar 2023 zag een explosie van roze in meubels, grafiek, voorwerpen en meer. De reden? De hausse van de "Barbie"-film die een hele reeks virale microtrends op sociale media genereerde. Daarvoor was roze echter al weer opgedoken als een van de populairste tinten in design en Pantone's kleur van het jaar 2024 (Peach Fuzz) heeft de lat nog hoger gelegd.

Vooral de soorten roze in kwestie overtuigen als alternatief voor de gebruikelijke neutrale kleuren, een beetje speelser en parmantiger dan wit, zwart en grijs, maar altijd zonder afstand te doen van elegantie. De schoonheid en uniekheid van marmer voorkomt in feite het risico van vulgariteit, vooral als je geschikte combinaties vindt en niet overdrijft.

Waar roze marmer gebruiken

Waar roze marmer gebruiken

@gooisemannen/INstagram

Het is een ietwat ongebruikelijke kleur, maar niet tè, en warmer en vrolijker dan de andere bekendere soorten marmer: er is geen plek in huis waar het niet past, maar de meest gekozen plekken blijven de keuken en de badkamer. Aanrechten in het geval van de keuken (en vooral eilanden), die rond de wastafel, badkuip of douchecabine in het geval van de badkamer.

Zoals alle soorten marmer is het echter een duurzaam, maar ook een delicaat materiaal. Als je het gebruikt voor plaatsen waar veel mensen komen of indien ze vaak grondig moeten worden schoongemaakt, zoals keukenaanrechten, moet je die oppervlakken met extreme zorg behandelen, met specifieke en delicate producten, en ook rekening ermee houden dat het marmer geregeld moet worden gerestaureerd door een professional.

Het kan dan de voorkeur krijgen om roze marmer te degraderen tot prominente details van de inrichting: individuele meubelstukken zoals tafels en salontafels, maar ook accessoires zoals dienbladen, vazen of houders mooi in het zicht!

Zou jij je huis willen inrichten met roze marmer?

Advertisement