Onaangename geuren in de kelder of garage? Verwijder ze heel snel met koffiedik

door Natasja

19 Mei 2024

Advertisement

Kelders en garages zijn erg handig in bij het huis, vooral als je weinig ruimte hebt, omdat je er alle voorwerpen die je minder vaak gebruikt kunt opbergen buiten de kamers waar je de meeste tijd doorbrengt, waardoor je langer alles netjes kunt houden.

Het meest voorkomende nadeel in deze ruimtes is echter de hoge luchtvochtigheid, die niet alleen gemakkelijk de structuur van het huis en de voorwerpen die je erin opbergt kan aantasten, maar ook snel leidt tot de ontwikkeling van onaangename geuren.

Hoe kun je deze overlast vermijden en de lucht gezond houden? Koffiedik kan hierbij een onverwachte hulp zijn.

Advertisement

De oorzaken van de ontwikkeling van onaangename geuren in kelders en mogelijke ingrepen

Pexels

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot de ontwikkeling van onaangename geuren in de kelderruimtes bij het huis, en de belangrijkste is een te hoge luchtvochtigheid, voornamelijk als gevolg van structurele problemen en een gebrek aan ventilatie.

Structurele problemen zijn vooral te wijten aan opstijgend vocht uit de funderingen, afdaling uit bovengelegen kamers en slechte waterdichte afdichting van buitenmuren, waar nog het gebrek aan ramen en ventilatiesystemen aan toegevoegd kan worden, wat de luchtuitwisseling bemoeilijkt.

Soms wordt de ontwikkeling van onaangename geuren in plaats daarvan veroorzaakt door vlekken en morsen op oppervlakken, en in dit geval is de eerste stap om de geuren te elimineren het volledig verwijderen ervan.

Wat de oorzaak van de onaangename geur ook is, er kunnen geurabsorberende producten worden gebruikt. Deze verwijderen niet alleen onaangename geuren uit de ruimte, maar als ze goed geparfumeerd zijn, vervangen ze deze door een aangename geur.

Er zijn zout- en baking sodaproducten te koop, die onaangename geuren absorberen en een aangename geur aan de lucht afgeven, maar er zijn ook veel middelen die je zelf kunt bereiden, zoals kommetjes met zout of baking soda of schoonmaken met azijn.

Advertisement

Hoe koffiedik onaangename geuren elimineert

Glazen kommetje met verkruimeld koffiedik

Derk29/Wikimedia Commons

Onverwachte hulp bij deze ondankbare taak kan komen van een veelvoorkomend afvalproduct uit de keuken: koffiedik. In feite kan dit product, mits goed gedroogd zodat het geen schimmel kan ontwikkelen, in kleine kommetjes in kelders en garages worden geplaatst om onaangename geuren te verwijderen zonder dat het je iets kost.

Deze geurverdrijvende werking is vooral te danken aan het vermogen om overtollig vocht te absorberen, waardoor het niet in de lucht blijft hangen en condensatie en schimmelvorming op oppervlakken wordt voorkomen. De aangename geur verspreidt zich ook door de lucht en vervangt de geurmoleculen. Het stikstofgehalte van koffiedik is ook een nuttige bondgenoot in dit opzicht: door koffiedik op een bevlekt of stinkend oppervlak te strooien, zal de stikstof die het bevat reageren met de bestanddelen van het oppervlak en het organische materiaal omzetten in eenvoudige, geurloze verbindingen.

Ben je al begonnen met het bewaren van koffiedik?

Advertisement