Hoe vaak moeten lakens worden gewassen? De meningen van deskundigen

door Natasja

21 Mei 2023

Hoe vaak moeten lakens worden gewassen? De meningen van deskundigen
Advertisement

Onze intuïtie, maar ook onze neus zegt ons dat we niet langer dan een week kunnen wachten met het verschonen van de lakens, maar wat is de juiste frequentie? Die vraag kan voor ieder van ons anders zijn, afhankelijk van vele factoren. Hoeveel uren we elke nacht in bed doorbrengen, als we de neiging hebben om te zweten, hoe vaak we ons wassen (ook ons haar), en hoeveel we bedekt zijn als we slapen. Om nog maar te zwijgen van de weersomstandigheden van het lopende seizoen, die ons meer of minder doen zweten, hoezeer we ook proberen de temperatuur in de kamer te regelen met airconditioningsystemen.

Toch is er, zelfs in het licht van al deze factoren, een referentiegemiddelde dat moet worden beschouwd als een gouden regel, zij het een flexibele. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Pixabay, Wikimedia Commons

Pixabay, Wikimedia Commons

Laten we ter zake komen: de minimumfrequentie voor het verschonen en wassen van lakens is één keer per week. Dit betekent dat, als we het vaker willen doen, het zelfs beter is, hoewel het niet strikt noodzakelijk is - tenzij, natuurlijk, we werden gedwongen om het te doen als gevolg van een buitengewone situatie waarbij we de lakens sneller bevuilen.

Gemiddeld genomen volgen de meeste mensen deze regel, maar de geldigheid ervan is ook wetenschappelijk https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)31590-7/fulltext bewezen: uit een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd bij duizenden Amerikaanse huishoudens, bleek namelijk dat we elke nacht in contact komen met een grote hoeveelheid mijtallergenen die tussen de lakens schuilen. En meer dan 90 procent van de geanalyseerde proefpersonen werd blootgesteld aan ten minste drie van die allergenen.

Dit betekent dat zelfs als we geen allergie ontwikkelen, we toch reacties kunnen vertonen die vergelijkbaar zijn met allergiesymptomen, zoals niezen of snotteren.

Naast de mijten hopen zich tussen de lakens allerlei andere elementen op waarmee het niet goed is om te lang in contact te blijven: dierenhaar (of de huidschilfers van hun vacht), pollen, aarde, pluisjes, de resten en uitwerpselen van de mijten zelf. Om nog maar te zwijgen van de chemicaliën waarmee de stoffen van het beddengoed zelf zijn gemaakt en geverfd, die soms pas na vele wasbeurten volledig wegspoelen.

Wat betreft de maximale tijd die we kunnen laten verstrijken tussen twee verschoningen, hebben we het over twee weken, een grens die we niet vaak moeten bereiken.

Advertisement