Hoe maak je airconditionerfilters schoon en hoe vaak

door Natasja

31 Oktober 2023

Hoe maak je airconditionerfilters schoon en hoe vaak
Advertisement

Elk jaar, en vooral bij de wisseling van seizoenen tussen warmer en kouder, nemen veel mensen hun toevlucht tot airconditioners om hun huis te koelen of te verwarmen. Een fantastische - zij het nogal energie-intensieve - uitvinding die ons onder alle omstandigheden verlichting kan bieden door de ideale temperatuur te creëren.

Zoals alle huishoudelijke apparaten vereisen airconditioners echter een zekere mate van onderhoud, en juist bij deze apparaten blijkt dit essentieel, niet alleen om hun levensduur te verlengen, maar ook en vooral voor onze gezondheid.

Advertisement

Risico's van het niet reinigen van filters

Risico's van het niet reinigen van filters

Airam Dato-on/Pexels

Het onderdeel van de airconditioner dat het meeste onderhoud nodig heeft, is het filter: dit onderdeel is van vitaal belang voor een luchtstroom die vrij is van onzuiverheden. Een filter dat verstopt is met stof heeft niet alleen invloed op de prestaties van het apparaat, maar ook op de kwaliteit van de lucht die we inademen... Dit zijn enkele van de problemen die zich kunnen voordoen:

  • Allergieën: de meeste airconditioners halen lucht - die ze vervolgens 'omzetten' - uit de buitenunit en zuigen vervolgens lucht van buiten aan. Dit kan ook allergenen bevatten, zoals bijvoorbeeld pollen, die niet goed worden gefilterd.
  • Vermoeidheid: stofophoping is de oorzaak van uitmuntendheid die de luchtfilter kan 'verstoppen' en dit kan dus in de lucht verspreid worden en ingeademd worden door iedereen in dezelfde klimaatkamer. Het inademen van muffe, met stof beladen lucht kan duizeligheid en meer algemene vermoeidheid veroorzaken.
  • Schimmelvorming: een volledig verstopt luchtfilter kan zelfs schimmelvorming veroorzaken en het risico bestaat dat je de sporen van deze schimmel inademt, wat zeer ongezond is voor mensen... Langdurig gebruik van een airconditioner die niet is onderhouden, kan ertoe leiden dat je allerlei soorten sporen en bacteriën inademt die kunnen leiden tot infecties van de luchtwegen.

Het is daarom duidelijk hoe belangrijk het is om de filters van deze apparaten goed schoon te maken, laten we in detail bekijken hoe en hoe vaak je dit moet doen.

Advertisement

Hoe airconditioner filters goed reinigen

Als eerste stap raden we je aan om de handleiding van het model dat je hebt goed te lezen: daar vind je alle details over waar het filter zich bevindt en hoe je het moet verwijderen. We willen je echter enkele nuttige algemene tips geven voor het verwijderen van vuil uit dit belangrijke onderdeel.

Zodra de behuizing van de airconditioner is verwijderd en het filter eruit is gehaald, moet je elk onderdeel zorgvuldig schoonmaken: je moeten ervoor zorgen dat elk verstopt gat vrij is, en om dit te doen kun je een handig hulpstuk van de stofzuiger gebruiken om al het stof uit het rooster te zuigen.

Zodra de grootste hoeveelheid vuil is verwijderd, raden we aan om verder te gaan met een vochtige doek, gedrenkt in schoonmaakmiddel, die zachtjes erop moet worden gewreven totdat elke laag stof volledig is verwijderd. Maar hoe vaak moet deze handeling worden uitgevoerd?

Dit hangt sterk af van hoe vaak je de airconditioner gebruikt en hoe vaak de rest van het huis wordt schoongemaakt en stofvrij gehouden. Als algemene regel raden we je aan om de filters van de apparaten één keer per maand tot maximaal één keer in de drie maanden te reinigen. Het onderhoud van deze apparaten is erg belangrijk: verwaarloos het niet.

Advertisement