8 te volgen stappen en 4 te vermijden fouten om af te stoffen als een pro

door Natasja

22 Mei 2023

8 te volgen stappen en 4 te vermijden fouten om af te stoffen als een pro
Advertisement

Er zijn mensen die nooit een intense stofbeurt uitstellen, en anderen die te lang wachten, waarbij de situatie dan zo ernstig wordt dat het echt een uitdaging wordt om al het stof in één keer te verwijderen, tenzij je het met de juiste strategie aanpakt. En misschien met geduld en tijd, wanneer je de luiheid van te veel weken of maanden moet goedmaken.

Het gebeurt namelijk vaak dat we door snel en zonder de juiste zorgvuldigheid af te stoffen, uiteindelijk slechts een deel van het stof verwijderen en de rest van het ene deel naar het andere verplaatsen: meestal naar de moeilijk schoon te maken hoeken, en dat realiseren we ons pas echt de volgende keer.

Hoe pak je een schoonmaaksessie aan om onberispelijke resultaten te bereiken? Lees verder om dat te ontdekken.

Advertisement
UselessOtaku28/Reddit

UselessOtaku28/Reddit

Voordat je begint, ruim op: het lijkt vanzelfsprekend, maar soms hebben we daar geen zin in, en in plaats van alle voorwerpen van de af te stoffen oppervlakken te verwijderen, verplaatsen we ze gewoon. Het is sneller, dat is waar, maar niet beter. Maak dus een oppervlak klaar met wat oude lakens, of eventueel ook wat dozen of bakken, en ontdoe de planken en verschillende schappen geleidelijk aan van alle voorwerpen. Dit is ook een gelegenheid om te sorteren en te beslissen wat te bewaren, wat te repareren, wat weg te gooien of te doneren.

Als je de filters van airconditioners en andere ventilatiesystemen moet vervangen, doe dat dan nu, zodat al het vuil wordt verzameld met de rest van het stof.

Haal ook stoffen weg die vuil dreigen te worden, laat - ook om banken, fauteuils en bedden te beschermen - alleen die stoffen die toch al in de wasmachine moesten worden gestopt. Als er echter schone kussens of gordijnen zijn, haal ze dan weg om te voorkomen dat ze vuil worden met het stof dat onvermijdelijk omhoog komt.

Advertisement
SHVETS production/Pexels

SHVETS production/Pexels

1. Begin bovenaan: plafondventilatoren, plafondlampen en vervolgens vanaf de schappen, planken of bovenkant van meubels, werk je naar beneden. Idealiter gebruik je meteen een handige en krachtige stofzuiger, die het vuil opvangt in plaats van het te verplaatsen. Maar als je die ten minste op deze moeilijk bereikbare plaatsen niet kunt gebruiken, rust jezelf dan uit met microvezeldoeken, die je maar een beetje moet bevochtigen. Ze mogen in geen geval nat zijn of druipen van het water, maar hebben dat minimum aan vocht waardoor het stof beter blijft plakken in plaats van het te verspreiden. Sommige mensen maken een spray met een lepel alcohol en een paar druppels essentiële olie, zodat het een lekkere geur achterlaat tijdens het afstoffen. En spuit het op de doek, in plaats van rechtstreeks op het schoon te maken oppervlak, en verwissel de doek zodra deze echt vuil wordt (ze moeten dan allemaal voorzichtig in de wasmachine worden gewassen).
2. Ga verder met de muren en alles wat eraan hangt, steeds naar beneden. Je kunt platte dweilen, zoals die voor de vloer, of een stofzuiger met een geschikt hulpstuk gebruiken. In dit stadium maak je ook de deuren en handgrepen schoon. Kortom, alle verticale oppervlakken.
3. Zorg voor meubels, die vaak hoeken en details hebben die je later kunt afstoffen. In het geval van de houten meubels, als ze niet erg vuil zijn, kun je ze even snel stofzuigen en alvast speciale reinigingsmiddelen aanbrengen die ze zullen voeden en laten glanzen. Het belangrijkste is dat je dit doet wanneer je zeker weet dat er geen stof meer van bovenaf op het te schoonmaken oppervlak valt.
4. Plaats de voorwerpen weer op de oppervlakken. Hier heb je nog veel meer microvezeldoeken nodig om alles af te stoffen voordat je het weer op zijn plaats zet. Zorg ervoor dat het overtollige stof op de vloer valt en niet op de oppervlakken die je al gedaan hebt.
5. Tot slot de vloeren: je zult merken dat er een grote hoeveelheid stof en vuil op is gevallen. Hier moet je dus alleen met een stofzuiger te werk gaan, zodat bewegingen met de hand om de bezem te gebruiken het stof niet opnieuw door de kamer verspreiden. Begin aan de rand van de kamer en ga langzaam naar het midden.
Als er echter nog tapijten liggen (het was beter om ze weg te halen voordat je begon, samen met de verschillende stoffen), verwijder ze dan voordat je begint met afstoffen, door ze buiten uit te kloppen, en stofzuig ze vervolgens grondig voordat je ze weer op de vloer legt.
6. Reinig de hulpmiddelen waarmee je hebt gestoft: de doeken in de wasmachine, de verschillende onderdelen van de stofzuiger volgens de instructies. En alles is klaar voor de volgende keer, die nog lang op zich zal laten wachten!

Advertisement