Handige tips om je donsjas te wassen en toch zacht en fluffy te houden

door Natasja

21 Mei 2023

Handige tips om je donsjas te wassen en toch zacht en fluffy te houden
Advertisement

Donsjassen behoren tot de kostbaarste bondgenoten in het koude seizoen, omdat ze je beschermen tegen vorst en slecht weer, je warm en droog houden en je in een zachte omhelzing wikkelen waardoor je je meteen fijner voelt. Maar zowel tijdens het gebruik als aan het einde van het seizoen, wanneer het tijd is om ze op te bergen, kan het gebeuren dat je ze moet wassen en je afvraagt of je ze weer zo zacht en fluffy krijgt als toen je ze voor het eerst kocht.

Zonder de nodige zorg worden donsjassen namelijk hard en lopen ze leeg door de vorming van klonten in de vulling, waardoor de structuur van het kledingstuk onvermijdelijk wordt aangetast en je de jas soms zelfs moet weggooien.

Dus hoe zorg je ervoor dat je donsjas altijd schoon en geurig is en tegelijkertijd de zachtheid en zijn uiterlijk behoudt? Hier volgen enkele wastips.

Advertisement
Creativo

Creativo

Of je deze handeling nu met de hand of in de wasmachine uitvoert, het eerste wat je moet doen bij het wassen van een donsjas is de vlekken voorbehandelen, om te voorkomen dat je de handeling een tweede keer moet herhalen.

Daarvoor volstaat het de vlek vochtig te maken en in te wrijven met een stuk Marseillezeep en deze enkele minuten te laten inwerken zodat de zeep het vuil oplost. Merk op dat deze handeling betere resultaten oplevert wanneer de vlek vers is. Na de voorbehandeling kun je overgaan tot het wassen, dat verschillend verloopt naargelang de gekozen procedure:

  • handwas: in dit geval vul je een voldoende grote teil of badkuip met lauw water en een neutrale waszeep. Voor een maximaal ontsmettend en vlekverwijderend effect kun je het wasmiddel vervangen door een glas witte wijnazijn en een glas baking soda; meng er desgewenst 5 druppels van je favoriete etherische olie door, zodat de donsjas een aangename geur behoudt. Laat het minstens twee uur weken, beweeg het af en toe, haal het dan uit het water en verwijder het overtollige water door het te laten uitlekken en het vervolgens met een schone, droge handdoek te deppen. Droog het horizontaal om te voorkomen dat de zwaartekracht de vulling naar beneden trekt en schud het af en toe uit om de vulling beter te verdelen.
  • Wassen in de machine: de voorbehandeling is identiek aan de handwas, maar in dit geval verwijder je, nadat je op het etiket hebt gecontroleerd of de handeling uitvoerbaar is, alle bontdelen, die je in plaats daarvan met de hand moet wassen. De donsjas moet binnenstebuiten worden gekeerd en alleen worden gewassen op een maximumtemperatuur van 30 graden Celsius, en er moeten ook twee tennisballen in de trommel worden gelegd. Deze hebben een masserende werking op de donsjas, waardoor de vulling beter blijft zitten. Vermijd het centrifugeren en ga verder met het droogproces zoals hierboven beschreven. Je kunt ook de wasdroger gebruiken, waarbij je de donsjas binnenstebuiten houdt, op een lage temperatuur en er wolbolletjes aan toevoegt, die hetzelfde doel dienen als tennisballen in de wasmachine. Haal de donsjas om de ongeveer 20 minuten uit de droger om het uit te schudden en weer op te blazen.

Als je al deze tips opvolgt, is je donsjas in een mum van tijd weer zo goed als nieuw, klaar om opnieuw te worden gedragen of om in de kast te worden opgeborgen.

Advertisement