Bestrijd een van de meest woekerende onkruiden ooit: Phytolacca americana

door Natasja

11 Juni 2023

Bestrijd een van de meest woekerende onkruiden ooit: Phytolacca americana
Advertisement

Iedereen die ook maar een klein stukje tuin heeft om te beheren, heeft zeker gemerkt dat hij of zij voortdurend bezig is om de groei van bepaalde soorten onkruid in te dammen. Het zou lang en ingewikkeld worden om te bespreken wat we als onkruid beschouwen en wat we graag in onze groene hoekjes zien, en er zijn zeker genoeg planten die als onkruid worden beschouwd, ook al verdienen ze zo'n negatieve reputatie niet. Tegelijkertijd slagen sommige soorten er echter in om iedereen die moeite heeft om de tuin netjes en harmonieus te houden, gek te maken.

Dit zijn die planten die altijd en overal groeien, in zeer korte tijd sterke wortels ontwikkelen en binnen een jaar zeer moeilijk te verwijderen zijn. Dit zijn planten waar je op moet letten, zoals Phytolacca americana, die in veel delen van de wereld veel verschillende namen heeft.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

We willen geen enkele plant demoniseren, al valt niet te ontkennen dat juist deze plant de grond kan overnemen, zelfs als hij maar heel weinig ter beschikking heeft, en dat het verwijderen ervan in korte tijd heel moeilijk wordt.

De reden? Hij ontwikkelt heel snel een extreem robuust wortelstelsel, met penwortels die diep in de grond doordringen. Ze produceert witte bloemen en trossen zwarte vruchten die zich overal verspreiden en erin slagen om zaailingen te kweken in het midden van gazons, bloembedden, braakliggende terreinen en zelfs in de kieren van geplaveide oppervlakken. Als je een piepklein zaailingetje uit de grond zou proberen te trekken, zou je zien dat het vanaf de eerste weken veel langere wortels heeft dan je zou verwachten, vooral als je het in verhouding ziet tot de grootte van het zichtbare bovengrondse deel.

Advertisement

Hoe de Phytolacca verwijderen

Hoe de Phytolacca verwijderen

Wikimedia Commons

Het zit hem allemaal in de timing: je kunt het beste handelen zodra je merkt dat er een nieuwe zaailing uitloopt, wat vooral het geval is in de lente, maar nog steeds tijdens het warme seizoen.

Hoe? Met de hand wieden is de beste oplossing. Deze planten hebben grote stengels die gemakkelijk vast te pakken zijn aan de basis. Ze hebben ook geen doornen of prikkende delen, dus het is meer dan voldoende om handschoenen aan te trekken, bovenop de plant te gaan staan en te trekken zonder te rukken.

Waarom niet rukken? Die brede, gladde stengels breken gemakkelijk. Zo sterk en koppig zijn de wortels en zo, omgekeerd, kunnen die stengels breken. Het belangrijkste is echter om alle wortels te verwijderen, juist omdat de plant er altijd in slaagt om talloze scheuten te laten ontspruiten uit het wortelstelsel dat in de grond begraven blijft.

Jerzy Opioła/Wikimedia commons

Jerzy Opioła/Wikimedia commons

Wat als de plant te groot is en je de wortels er niet uit kunt trekken? In dat geval is het een goed idee om jezelf uit te rusten met schoffels, pikhouwelen of zeer sterke spades en te proberen om zoveel mogelijk van de wortels die nog in de grond zitten uit te graven. Soms betekent dit dat je grote gaten moet maken en een beetje moet zwoegen. Maar als je er al in slaagt om een derde van de wortels net onder het grondoppervlak te verwijderen, heb je het opnieuw opkomen van de plant vertraagd door hem een beetje te verzwakken.

Als de aanwezigheid overvloedig is of ver teruggaat, moet je er rekening mee houden dat het meerdere ingrepen kan vergen, zelfs gedurende een paar jaar, voordat je de sterkste planten kunt verwijderen.

Hoe zit het met onkruidverdelgers?

Hoe zit het met onkruidverdelgers?

Creativo

Deze planten groeien vaak naast de planten die je wilt redden, waardoor je geen onkruidverdelgers kunt gebruiken: je zou effectieve onkruidverdelgers nodig hebben, die zich onherstelbaar zouden verspreiden naar de omringende planten.

Helaas werken DIY alternatieven zoals azijn, zout en dergelijke ook niet. Die slagen er in feite in om het bovengrondse deel uit te drogen, maar hebben geen invloed op het wortelstelsel.

Kortom, er is maar één manier: met de hand trekken en graven rond de wortels om ze er volledig uit te halen. Als je echter bedenkt dat de plant ook behoorlijk groot wordt en dat hij in verschillende delen van Zuid-Europa als sierplant is geïntroduceerd... Misschien is hem voor de schoonheid houden wel een optie!

Advertisement