5 redenen waarom wasgoed stinkt na het wassen en 5 tips om dat te voorkomen

door Natasja

20 Mei 2023

5 redenen waarom wasgoed stinkt na het wassen en 5 tips om dat te voorkomen
Advertisement

Wanneer je het wasgoed aan het einde van de wascyclus uit de wasmachine haalt, verwacht je dat het lekker ruikt en dat die geur van het wasmiddel nog op de schone kleren blijft hangen. Het kan echter gebeuren dat je, als je de trommel opent, verrast wordt door de onaangename geur die uit het wasgoed komt, ondanks het feit dat het net gewassen is. Dergelijke geuren zijn vaak zo vervelend dat je alles opnieuw wilt wassen, vooral als je die geuren zelfs na het drogen nog ruikt.

Wat zijn de oorzaken van deze onaangename geuren? En vooral, wat kun je doen om het ontstaan ervan te voorkomen? We onthullen hieronder de 5 belangrijkste oorzaken en 5 mogelijke oplossingen voor dit vervelende ongemak.

Advertisement

Oorzaken

Oorzaken

Creativo

Er zijn verschillende oorzaken van onaangename geuren die op het wasgoed achterblijven na het wassen:

  • Vlekken: wanneer de kledingstukken die we in de wasmachine stoppen erg vuil zijn, kan het niet alleen gebeuren dat de vlekken blijven bestaan, zelfs na het wassen, maar ook dat de onaangename geur die ze afgeven erbij blijft; daarom is het erg belangrijk om de vlekken voor het wassen voor te behandelen: dat bespaart je de moeite van het spoelen van de kledingstukken en garandeert een aangenamere geur.
  • Wasmiddel: het lijkt misschien paradoxaal, maar te veel wasmiddel verbetert niet alleen het wasresultaat niet, maar kan zelfs het tegenovergestelde effect veroorzaken, net zoals te weinig wasmiddel te weinig schoon maakt. Een teveel aan wasmiddel wordt namelijk niet goed verwijderd door de volgende spoeling, waardoor het in de vezels blijft hangen en onaangename geuren ontwikkelt.
  • Belading: het is noodzakelijk goed te letten op de belading van de wasmachine, want teveel laden kan problemen veroorzaken bij de doorvoer van water en wasmiddel, die het vuil niet goed kan verwijderen, waardoor onaangename geuren ontstaan en de kleding ondanks het wassen nog steeds vuil is.
  • Schoonmaken: wanneer heb je voor het laatst de wasmachine schoongemaakt? Vergeet niet dat dit apparaat, net als alle andere, voortdurend onderhoud nodig heeft en dat het goed is om eens per maand een reinigingscyclus uit te voeren terwijl de trommel leeg is.
  • Trommel: een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van onaangename geuren is juist de trommel die aan het einde van de wascyclus gesloten blijft. Ook als je het wasgoed niet meteen kunt ophangen, moet je de trommel onmiddellijk openen wanneer de wascyclus eindigt; zo kan de waterdamp ontsnappen en wordt de ontwikkeling van stagnerende watergeuren voorkomen.

Advertisement

Preventie

Preventie

We willen je nu enkele tips geven om de vorming van onaangename geuren te voorkomen:

  • vergeet niet de wasmachine minstens één keer per maand te reinigen met baking soda en azijn.
  • overdrijf niet met wasmiddel en wasverzachter en geef de voorkeur aan natuurlijke middelen, bijvoorbeeld Marseillezeep of citroenzuur als wasverzachter.
  • probeer de was zo snel mogelijk na afloop op te hangen en laat de wasmachinedeur tussen de wasbeurten open.
  • voeg bij elke wasbeurt een kopje azijn of baking soda toe, deze helpen vlekken beter te verwijderen en voorkomen onaangename geuren.
  • veeg aan het einde van elke wasbeurt de pakking en de trommel af met een schone doek, zodat ze nooit vochtig blijven.

Nu zal het wasgoed echt altijd lekker ruiken.

Advertisement