Witte azijn in de wasmachine: 3 redenen om het te gebruiken en 3 dingen waar je op moet letten

door Natasja

20 Mei 2023

Witte azijn in de wasmachine: 3 redenen om het te gebruiken en 3 dingen waar je op moet letten
Advertisement

Witte azijn wordt steeds vaker gebruikt bij allerlei huishoudelijke klusjes. We hebben het hier over gedistilleerde witte azijn of alcoholazijn (de azijn die algemeen bekend staat als witte azijn en meestal het meest effectief is bij verschillende soorten schoonmaakklusjes).

Het is ook een van de meest doeltreffende ecologische producten voor het onderhoud van de was en de wasmachine. Het gebruik ervan is gunstig en nuttig, maar het moet op de juiste manier worden toegepast. Het heeft namelijk verschillende voordelen en evenveel nadelen. Je moet weten dat het bijvoorbeeld gemengd met sommige minder natuurlijke producten schadelijk kan zijn, of dat het niet geschikt is voor bepaalde materialen.

We zullen in dit verband enkele van de belangrijkste voordelen en enkele van de risico's van het gebruik van witte azijn schetsen.

Advertisement
Heisenberg2112/Reddit

Heisenberg2112/Reddit

Wat de nuttige kanten betreft, zijn er drie belangrijke:

  • Effectiviteit tegen vlekken: dat azijn prima is om schoon te maken is bekend. Wat veel mensen niet weten is dat het zeer effectief is tegen bepaalde soorten vlekken. Vooral die welke veroorzaakt worden door zure pH-stoffen, zoals thee, koffie, vruchtensappen, wijn en andere alcoholische dranken, worden met dit product goed behandeld.
  • Neutralisatie van geuren: een van de bekendste eigenschappen van azijn is dat het onaangename geuren neutraliseert. Dit geldt voor de was en de wasmachine, maar ook voor veel andere situaties.
  • Kalkverwijdering: een ander belangrijk gegeven betreft de effectiviteit als kalkverwijderaar. Dit maakt het een uitstekende wasverzachter voor de was, maar ook een nuttig product voor het onderhoud en de reiniging van de wasmachine.

Volgens sommigen is het ook een uitstekend antibacterieel middel en een krachtig middel tegen schimmels en zwammen. Wij voelen ons niet in staat om deze bewering volledig te weerleggen of te bevestigen, aangezien er onder scheikundigen en deskundigen op dit gebied tegenstrijdige meningen bestaan. De reinigingskracht van azijn wordt geenszins in twijfel getrokken. Wat soms is ontkracht, is de volledige doeltreffendheid ervan als ontsmettingsmiddel.

Advertisement
AKTheCrusher/Reddit

AKTheCrusher/Reddit

Wat betreft de factoren waarop je beter kan letten, kunnen we in de eerste plaats drie andere opnoemen.

  • Gevaarlijke mengsels: vanuit chemisch oogpunt kan het mengen van azijn met andere stoffen gevaarlijk zijn. Het is bijvoorbeeld af te raden azijn te gebruiken in combinatie met bleekmiddel of producten op basis van bleekmiddel. De chemische combinatie van deze twee elementen kan leiden tot schadelijke en gevaarlijke giftige dampen.
  • Kleding met elastiek: het is een goed idee om witte azijn niet te gebruiken op kleding met elastiek of op elastische stoffen, omdat de zuurgraad van het product, vooral op lange termijn, de elasticiteit ervan kan aantasten.
  • Frequent en regelmatig gebruik: hoewel azijn door zijn kalkwerende werking een zeer nuttig product is, kan frequent en regelmatig gebruik als wasverzachter of voor het onderhoud van de wasmachine bepaalde interne onderdelen van de wasmachine beschadigen. Het advies is dan ook om het af te wisselen met andere specifieke producten.

Kende jij de voor- en nadelen van witte azijn in de wasmachine al?

Advertisement