Roze schimmel in de badkamer: wat is het en hoe kom je ervan af?

door Natasja

27 Mei 2023

Roze schimmel in de badkamer: wat is het en hoe kom je ervan af?
Advertisement

Missie schone voegen: in de badkamer is het een constante uitdaging, met het risico van schimmel en vuil altijd om de hoek. We zijn echter gewend dat schimmel die tussenruimten zwart maakt, of misschien een vaag groenige kleur vertoont. Het komt echter voor dat tegels, en vooral de voegen ertussen, een roze tint krijgen. Dat gebeurt vooral in de douche, en op het eerste gezicht denkt men dat het misschien roest is, vanwege de vergelijkbare kleur.

In werkelijkheid is het geen roest, en het is ook niet echt schimmel: wat is het dan wel? En hoe krijg je de douche weer als nieuw? Lees verder om erachter te komen.

Advertisement
foldsbaldwin/Reddit

foldsbaldwin/Reddit

Laten we beginnen met het identificeren van onze tegenstander: het is een biofilm die we zouden kunnen definiëren als een aggregaat van micro-organismen, zoals een kolonie bacteriën. Concreet is het de ongewenste gast Serratia marcescens. Dit is een bacteriesoort die in de lucht voorkomt en de voorkeur geeft aan een vochtige omgeving, zoals die in de douche. Daar kunnen ze zich voeden met minerale en vettige afzettingen, zoals die welke worden achtergelaten door de resten van zepen en shampoos die we gewoonlijk gebruiken.

Soms worden het roodachtige vlekken en kringen, die ook te zien zijn op de bodem van de douche of het bad, maar ook op de gordijnen die deze ruimtes bedekken, of langs handgrepen en douchecabines. Kortom, een beetje zoals donkere schimmel.

Hoe kom je er vanaf?

  • Baking soda voor meer resistente oppervlakken: op de bodem van de douche of op tegels kun je een pasta wrijven van 50 gram baking soda, een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel waterstofperoxide. Draag handschoenen en een masker, en breng het mengsel aan met een spons en wrijf krachtig. Daarna grondig spoelen
  • Desinfecteren met bleekmiddel: om te voorkomen dat "roze schimmel" terugkeert, moet je alle resterende bacteriën elimineren door oppervlakken te besproeien met een mengsel van gelijke delen water en bleekmiddel. Draag niet alleen handschoenen en een masker, maar denk er ook aan de ruimte in dit stadium te luchten. Tien minuten laten zitten en dan met een zachte borstel schrobben, afspoelen en drogen.
  • Voor gordijnen: de gemakkelijkste methode is ze te wassen in de wasmachine, als het etiket aangeeft dat dit mogelijk is. Voeg eventueel een mild bleekmiddel of waterstofperoxide toe aan de was. Was ze anders met de hand in een teil met heet water en waterstofperoxide, of een beetje zeer verdund bleekmiddel. Laat ze drogen in de zon en aan de lucht.

Als preventieve maatregel kun je de vorming van deze kolonies bacteriën voorkomen door ervoor te zorgen dat je al het vettige vuil dat door zepen en shampoos is achtergelaten, wegspoelt, en door de ruimte na elke douchebeurt goed te luchten. Bij de gewone schoonmaak van de badkamer moet je uiteraard de voorkeur geven aan producten die kunnen ontsmetten of desinfecteren.

Advertisement