Niet alleen een hogedrukreiniger: de methode om tuinvloeren schoon te maken en weer als nieuw te maken

door Natasja

13 Juli 2023

Niet alleen een hogedrukreiniger: de methode om tuinvloeren schoon te maken en weer als nieuw te maken
Advertisement

De bestrating van een oprit, de bestrating van een relaxruimte, de bestrating rond een zwembad, enz.: er zijn veel bestrate gebieden die je in de tuin kunt creëren. Er zijn veel verschillende materialen om de grond mee te bestraten, van kunst- tot natuursteen, en soms hebben sommige oplossingen speciale producten of technieken nodig om het best verzorgd te worden. Meestal echter is de meest gebruikelijke en snelste methode om een buitenvloer schoon te maken het gebruik van een hogedrukreiniger, d.w.z. een waterstraal onder druk die het vuil weghaalt.

Dit is zeker effectief, maar het kan soms tot gevolg hebben dat het oppervlak van de vloer erodeert, waardoor deze na verloop van tijd poreuzer wordt en dus sneller vuil wordt. Tenzij je dan om de paar jaar ingrijpt met een verzegelende behandeling. En niet iedereen heeft zo'n apparaat om de vloer in de tuin schoon te maken. Wat moet je dan doen? Je kunt kiezen voor een meer 'klassieke' maar nog steeds effectieve methode, zoals de methode hieronder.

Advertisement
David722/Reddit

David722/Reddit

Wat heb je nodig:

 • Een brede bezem (bezem of industriële zwabber)
 • Slang met verstelbaar mondstuk (je hebt een platte, krachtige straal nodig)
 • Grote emmer (zoals die voor het mengen van verf)
 • Waterdichte handschoenen
 • Afwasmiddel
 • Witte azijn

Hoe ga je te werk?

 1. Maak het hele gebied dat schoongemaakt moet worden vrij van voorwerpen
 2. Verwijder eventueel onkruid, je kunt dit met de hand doen als er niet veel is, met handschoenen aan en eventueel speciaal ijzeren gereedschap
 3. Veeg al het droge vuil (bladeren, takjes, stof enz.) zo goed mogelijk op
 4. Maak de hele vloer grondig nat en laat geen droge plekken achter
 5. Vul de emmer met heet water (mag niet koken)
 6. Giet er een eetlepel zeep in voor elke liter water (houd rekening met de totale inhoud van de emmer en pas aan) en meng goed
 7. Dompel de bezem in het zeepwater en schrob de vloer krachtig, stuk voor stuk. Het is raadzaam om dit te doen op momenten dat het niet te warm is, zodat het zeepwater niet te snel uitdroogt.
 8. Spoel grondig na met de tuinslang en gebruik de platte straal van het mondstuk.

Als je merkt dat er plekken zijn met vlekken die niet zijn verdwenen, en het niet helpt om weer te gaan schrobben met water en zeep, probeer dan azijn: meng azijn en water in gelijke delen, ook in een kleinere emmer, en gebruik een tuinbezem (misschien minder breed) om alleen op die vlekken te schrobben. Wacht 15-20 minuten en spoel dan af met water.

Hoewel de gebruikte azijn en zeep altijd in veel water worden verdund, moet je oppassen dat er geen azijn op bloembedden met sierplanten komt, want die zouden aangetast kunnen worden. 

Succes! 

Advertisement