Is de opstelling van potten in de tuin alleen een kwestie van esthetiek? De aspecten om te overwegen

door Natasja

03 Juli 2024

Advertisement

Het plaatsen van potten in de tuin is een snelle en effectieve manier om optimaal gebruik te maken van de buitenruimte die je tot je beschikking hebt, om de planten te laten groeien, ook op plaatsen waar de grond schaars of arm is, maar ook om de esthetiek van de tuin te verbeteren door levendigheid en kleur toe te voegen. Er zijn veel plantensoorten die in potten in de tuin kunnen worden gekweekt, maar weet je echt zeker dat je de regels kent voor de juiste opstelling van de potten?

Het is niet alleen een kwestie van esthetiek: we sommen hieronder de verschillende aspecten op waarmee je rekening moet houden. 

1. Beoordeling van klimatologische omstandigheden

Bloeiende potplanten op een schaduwrijke plek

Needpix

Een eerste fundamenteel aspect waarmee je rekening moet houden, is de klimatologische omstandigheden in de tuin, zowel wat betreft het type pot dat je moet gebruiken als de soorten die je gaat kweken. 

In zeer zonnige gebieden die blootstaan aan sterke wind heb je bijvoorbeeld sterkere en stevigere potten nodig die stevig in de grond verankerd blijven en bestand zijn tegen mogelijke schade door direct zonlicht. 

De beoordeling van de klimatologische omstandigheden is ook van fundamenteel belang voor de keuze van de te kweken soorten: je kunt bijvoorbeeld geen cactussen kweken in zeer schaduwrijke en vochtige gebieden, net zoals bepaalde planten zoals hortensia's, klimop, varens en fuchsia's bij voorkeur in de schaduw worden gekweekt. Beoordeel de klimaat- en ruimtevereisten van elke individuele plant die je kweekt, zodat je de optimale oplossing kunt vinden om ze allemaal te laten gedijen zonder elkaar in de weg te zitten.

Advertisement

2. Beoordeling van de potkenmerken

Needpix

We hebben het hierboven al gehad over de noodzaak om soorten potten te kiezen die geschikt zijn voor de klimatologische omstandigheden van de tuin, maar er zijn nog verschillende andere kenmerken waar je rekening mee moet houden als je ervoor kiest om de tuin in te richten met potten:

  • Gewicht: het gewicht van de potten is niet alleen van fundamenteel belang om de potten aan de grond te verankeren in geval van hevige wind, maar heeft ook invloed op hun plaatsing; kies bij voorkeur lichte potten of schotels met wieltjes als je van plan bent om ze naargelang het seizoen te verplaatsen, terwijl zwaardere potten het middelpunt van de tuin kunnen worden en plaats bieden aan struiken of grote heesters die niet moeten worden beschut tegen overmatige hitte of kou;
  • Afmetingen: een ander fundamenteel kenmerk is de grootte van de potten, die niet alleen moet worden beoordeeld op basis van de beschikbare ruimte, maar ook een esthetische toevoeging aan de tuin kan zijn; kies potten met speciale vormen en grote afmetingen als focuspunt in de zithoek, terwijl kleinere potten perfect zijn om de decoratie af te maken door het focuspunt verder te accentueren, of om paden en lanen mee te versieren;
  • Kleur: een volledig onpraktisch maar esthetisch belangrijk aspect is de kleurkeuze; breng variatie in de tuin met kleurrijke of rijk versierde potten, maar kies bij het groeperen voor gelijkaardige kleuren en let ook op de kleur van de bloeiende planten. 

3. Aandacht voor praktische aspecten

Pickpik

Praktisch zijn is een aspect dat je niet mag vergeten bij het schikken van de potten, vooral als de tuin klein is en je het risico loopt dat hij er nog kleiner uitziet. Pas de afmetingen van de potten aan de beschikbare ruimte aan door ze te gebruiken om de sfeer te verbeteren en diepte te geven. Door de potten bijvoorbeeld langs het pad of de laan te plaatsen, benadruk je deze en voeg je tegelijkertijd kleur en levendigheid toe. Door de ruimte verticaal te benutten door bestaande natuurlijke steunen te gebruiken of steunen op verschillende hoogtes toe te voegen, voeg je diepte en dynamiek toe aan de ruimte, die er meteen visueel groter uitziet.

Creëer symmetrieën en perspectieven die de gasten begeleiden bij hun wandeling door de tuin en die zorgen voor evenwicht en visuele harmonie.

Heb je deze aspecten al overwogen bij het kiezen van potten voor de tuin?

Advertisement