Wat is het nut van as op planten? Leer meer over een eeuwenoud middel voor groene verzorging

door Natasja

21 Oktober 2023

Wat is het nut van as op planten? Leer meer over een eeuwenoud middel voor groene verzorging
Advertisement

Sinds mensenheugenis is het in de landbouw gebruikelijk om de as die ontstaat bij de verbranding van hout te verspreiden over planten en gewassen. Het was een handige manier om een natuurlijk afval te recyclen, wanneer het niet werd gebruikt om loog te produceren, waaraan toen een aantal voordelen werden toegeschreven, zoals het organisch bemesten van de grond.

Tegenwoordig wordt het om iets andere redenen aanbevolen, maar het blijft een eenvoudig en gratis middel voor plantenverzorging voor iedereen die regelmatig hout verbrandt, bijvoorbeeld voor de verwarming in huis. Laten we eens kijken hoe het werkt.

Advertisement

Waarom is houtas goed voor planten?

Waarom is houtas goed voor planten?

Creativo

Eigenlijk hangt het voordeel van het gebruik van as in groenverzorging af van het bodemtype waarin ze groeien. Maar over het algemeen wordt as beschouwd als een nuttig additief, omdat het kalium bevat (een van de macronutriënten voor planten) en ook een aantal andere nuttige stoffen.

De as die ontstaat bij de verbranding van hout bevat alle mineralen die zich in het hout zelf bevonden, waaronder calcium, magnesiumcarbonaat en oxiden: deze zijn in grote hoeveelheden aanwezig, waardoor de as een alkalische substantie is. Daarom wordt de as vooral gebruikt voor bodemverbetering. Dit betekent dat als je een erg zure grond hebt en je wilt deze zachter maken, je er as in kunt verwerken.

Vergeet niet dat as veel van zijn voedingswaarde verliest als het nat wordt (door regen of veelvuldig water geven).

Advertisement

Hoe wordt as gebruikt op planten?

Hoe wordt as gebruikt op planten?

Trapped_in_a_hug/Reddit

De te volgen verhouding is ongeveer 1 kg per 50 vierkante meter. Je kan de as, die  koud is en misschien ook ontdaan van kolen of andere niet-verbrande delen, over de grond verspreiden (rond de basis van de planten) nadat je hebt geschoffeld of lichtjes geharkt hebt om het goed te laten opnemen.

Om de grond echter voor te bereiden door de zuurgraad te verlagen, kun je dit het beste ongeveer een maand voordat je de planten begraaft doen, of iets korter.

Houd de as in ieder geval niet in contact met verse scheuten of zaden die net zijn ontkiemd en laat de as ook niet op de bladeren van de planten zitten, want die kunnen verbranden. Zorg er dus voor dat je de planten na het aanbrengen van de as 'schoonmaakt' door ze grondig af te spoelen met water.

Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van as op planten?

Er bestaan risico's wanneer de hoeveelheid of de frequentie van het gebruik wordt overdreven: een grote concentratie van zeer alkalische stoffen zoals die in houtas, gezien hoe extreem oplosbaar het is, kan ophopingen van zouten in de grond creëren, die uiteindelijk ernstige schade toebrengen aan planten, zelfs volwassen planten.

Vermijd altijd het gebruik van as in de buurt van zuurbestendige planten zoals azalea's, rododendrons en hortensia's, die eerder stikstof nodig hebben (wat we nauwelijks kunnen vinden in as) en beschadigd raken door sterk alkalische stoffen.

Klaar om een voorraadje as van open haarden en houtkachels te verzamelen?

Advertisement