16 handige tips om een wasruimte van alle gemakken te voorzien

door Natasja

28 Oktober 2023

16 handige tips om een wasruimte van alle gemakken te voorzien
Advertisement

Alles wat het doen van de was sneller en gemakkelijker maakt, is altijd welkom, en wat is er beter dan een hoek van het huis in te richten als wasruimte? Zelfs met weinig ruimte kun je, door alles op de juiste manier en met slimme oplossingen te organiseren, een deel van een kamer, een bijkeuken of een andere kamer in huis inrichten als de ruimte waar je de was van A tot Z kunt doen.

Door verschillende ideeën te combineren, kun je ruimte vinden voor de strijkplank, een inklapbaar wasrek, wasmiddelen, de wasmand en meer. Bekijk de voorstellen hieronder.

Advertisement

Allereerst... Stilte!

Je hebt vast wel gemerkt dat wasmachines en wasdrogers bewegen en met hun trillingen lawaai maken. Probeer dat te verminderen met schuimrubberen beschermers, zoals flexibeams!

Advertisement

Washoek: de was sorteren

Als de was goed is onderverdeeld in wascategorieën, is het halve werk al gedaan: je begrijpt meteen wat je prioriteit moet geven en vermijd ongewenste fouten. Het is dus essentieel om manden, emmers en al het andere te hebben dat je helpt om meteen alles te ordenen wanneer je de vuile kleren verzamelt.

In dit opzicht is het handig om grote zakken aan haken aan de muur te hangen, en daarboven kun je ook andere planken, rekken of handige kasten toevoegen om alles op te bergen wat nodig is voor het voorwassen en wassen van kleding. Maar ook houders met wasknijpers en accessoires, of plaatsen om tijdelijk op te bergen wat je uit zakken en dergelijke haalt.

Met verticale rails kun je ook handig plastic manden stapelen, die iets makkelijker schoon te houden zijn dan stoffen zakken.

Met muurbeugels vind je vervolgens, indien nodig, ook ruimte voor veel hangers, zonder dat je elders rommelige stapels creërt.

Advertisement

Washoek: aan de muur ruimte voor alles

Over muren gesproken: daar kun je echt alles organiseren wat bijna nooit in het beschikbare meubilair past. Zo helpen verschillende haken en pinnen je om al het schoonmaakgereedschap georganiseerd te houden. En in een washoek heb je ook een bezem en blik nodig.

Om het gemakkelijker te maken, kun je ook gebruik maken van muurbeugels voor algemene schoonmaakhulpmiddelen. Zo kan de washoek worden gecombineerd met de schoonmaakspullenkast.

Advertisement

Washoek: waar berg je de strijkplank op?

Er zijn verschillende meubeloplossingen waarmee strijkplanken verborgen kunnen worden in speciale kasten, die er in gesloten toestand uitzien als spiegels.

Maar het gebruik van geperforeerde, stevige panelen is ook een idee waarmee je de washoek kunt inrichten met alles wat je nodig hebt, inclusief een strijkplank.

Advertisement

Wist je dat er opvouwbare strijkplanken zijn die heel klein en compact worden, klaar om in kasten te worden geplaatst of opgehangen!

Washoek: inklapbaar wasrek

Waar laat je alle kleren die niet in de droger kunnen omdat ze te delicaat zijn? Om ze te drogen, moeten ze te drogen worden gehangen en soms is ophangen op kleerhangers erg handig. Een inklapbaar wasrek is dus een heel handig hulpmiddel.

Advertisement

En als je ook nog de was strijkt in de washoek, dan houden deze houders alle pas gestreken kleren netjes op hun plaats!

Om ruimte te besparen kun je zelfs overwegen om het wasrek hoog op te hangen, misschien met een katrol die hem laat zakken als dat nodig is.

Advertisement

Washoek: inrichtingsaccessoires om alles compleet te maken

Als je de wasmachine en droger naast elkaar zetten, is er vaak een kleine ruimte tussen beide: die kun je opvullen met op maat gemaakte verticale rekken waar wasmiddelen en meer in passen.

Heb je er wel eens aan gedacht hoe handig het zou zijn om manden aan de zijkant van de droger te hangen om pluizen in op te vangen? Die trouwens ook gerecycled kunnen worden!

Advertisement

Aan de zijkant van de droger of wasmachine kun je ook wat lichte rekken installeren om veel producten en accessoires binnen handbereik te houden.

Hoe zou jij jouw ideale washoek willen inrichten?

Advertisement