Zien de orchideeën er ziek uit? Ontdek hoe je knoflook kunt gebruiken om ze te genezen

door Natasja

26 Oktober 2023

Zien de orchideeën er ziek uit? Ontdek hoe je knoflook kunt gebruiken om ze te genezen
Advertisement

Elke plant die je in huis hebt, heeft verzorging nodig, maar betaalt de moeite terug met prachtige bladeren en bloemen, en een van de populairste planten om binnenshuis te kweken zijn ongetwijfeld orchideeën. Om van hun bloei te kunnen genieten, moet je de planten het hele jaar door verzorgen, zodat ze gezond genoeg zijn om takken vol knoppen te laten groeien. Daarom worden meststoffen en fyto-stimulanten gebruikt. Er zijn zeker goede middelen te koop, maar er is ook een ingrediënt in de keuken dat ons kan helpen orchideeën te verzorgen.

Dit is knoflook, dat op een eenvoudige en natuurlijke manier kan worden gebruikt om orchideeën te verzorgen (en veel meer!).

Advertisement

Knoflook gebruiken voor het kweken van orchideeën

Knoflook gebruiken voor het kweken van orchideeën

mjsav/Reddit

De beste manier om knoflook te gebruiken bij het kweken van planten, waaronder orchideeën, is het bereiden van een infusie, ook wel 'knoflookwater' genoemd.

Het recept is heel eenvoudig. Je hebt het volgende nodig:

  • 5 teentjes knoflook
  • 1 flinke eetlepel minerale olie (of andere plantaardige olie, bij voorkeur biologisch)
  • een druppel biologisch afwasmiddel of Marseillezeep (zonder toevoegingen) in vloeibare vorm, of zachte kaliumzeep in vloeibare vorm
  • water

Ga als volgt te werk:

  1. Plet de teentjes knoflook en doe ze in een glazen potje.
  2. Voeg de minerale olie toe: hoe beter de teentjes geplet zijn, hoe beter de olie ze zal bedekken.
  3. Wacht twee dagen met de pot dicht en filter dan de olie.
  4. Als je het product nu gebruikt tegen ongedierte, dus op de bladeren, voeg dan zeep toe (maximaal een theelepel), anders ga je naar de volgende stap.
  5. Voeg een halve liter water toe en giet het in een spuitfles.

Het product is klaar om toe te dienen. Door zeep toe te voegen zal het een viscositeit hebben waardoor het aan de bladeren blijft kleven en in contact blijft met het ongedierte dat moet worden verjaagd. Anders zal het vloeibaarder zijn en klaar om op de grond aan de basis van de plant te spuiten.

Advertisement

Voordelen van knoflookinfusie voor planten

Voordelen van knoflookinfusie voor planten

Skitterphoto/Pixabay

Er zit een belangrijke hoeveelheid zwavel in knoflook, evenals andere stoffen die tot de macronutriënten van de plantenwereld behoren. Zo helpt zwavel ook bij de productie van chlorofyl; in sommige planten (zoals tomatenplanten) stimuleert het de wortelproductie.

Bovenal is knoflook nuttig als antiparasiet en natuurlijke antischimmelstof. Vergeleken met chemische oplossingen die speciaal voor deze doeleinden zijn samengesteld, is de knoflookinfusie in kwestie ongeveer half zo krachtig, dus toepassingen moeten na verloop van tijd worden herhaald of het zal iets langer duren voordat de resultaten merkbaar zijn.

Niet overdrijven: te veel knoflook kan schadelijk zijn voor orchideeën

De aanwezigheid van zwavel in knoflook heeft ook zijn nadelen: de concentratie van die stof is aanzienlijk, dus het risico bestaat dat je door overdaad de plant beschadigt. Het zijn met name de nieuwe scheuten die kunnen lijden onder het teveel aan zwavel en andere stoffen die door de 'knoflookinfusie' aan de grond worden toegevoegd. 

Zoals met alle zelfgemaakte remedies voor planten, kun je dus geen onmiddellijke wonderen verwachten; en net als met elke meststof is het altijd het beste om heel voorzichtig te zijn met de dosering en de frequentie van het gebruik, om te voorkomen dat je de orchideeën schaadt in plaats van ze te laten gedijen. 

Advertisement