Het huis schoonmaken: 10 eenvoudige fouten om te vermijden, maar die we waarschijnlijk elke dag maken

door Natasja

29 December 2022

Het huis schoonmaken: 10 eenvoudige fouten om te vermijden, maar die we waarschijnlijk elke dag maken
Advertisement

Het huis schoonmaken is een fundamenteel aspect van ons dagelijks leven en heeft in de loop der eeuwen geleid tot een geleidelijke verbetering van de hygiënische omstandigheden in huis, met alle voordelen van dien voor ons welzijn. Daarom is het belangrijk dat deze werkzaamheden regelmatig en altijd optimaal worden uitgevoerd, zodat het huis schoon en hygiënisch blijft. 

Maar weten we echt zeker dat we alles goed doen? We maken waarschijnlijk elke dag vele kleine fouten die het resultaat van al onze inspanningen in gevaar dreigen te brengen. Wij zetten hieronder 10 dingen op een rij die je misschien verkeerd doet.

Advertisement

1. Geen handdoeken en theedoeken verschonen

1. Geen handdoeken en theedoeken verschonen

Creativo

Te lang dezelfde handdoek of theedoek gebruiken, en dezelfde doek gebruiken om het hele huis schoon te maken, kan contraproductief zijn voor een succesvolle schoonmaak. In feite kunnen vuil en micro-organismen zich afzetten op textiel, dat zich gemakkelijk kan verspreiden naar de oppervlakken die je schoonmaakt. Dit geldt vooral voor natte ruimtes zoals de badkamer of de spoelbak van de keuken. Daarom kan je beter regelmatig handdoeken en theedoeken vervangen, zodat onze schoonmaak echt effectief is.

Advertisement

2. Onvoldoende contacttijd

2. Onvoldoende contacttijd

Creativo

Elk ontsmettingsmiddel heeft voldoende contacttijd nodig om zijn werking uit te oefenen, en als je het te lang laat inwerken, kunnen je ontsmettingsinspanningen teniet worden gedaan. Lees altijd zorgvuldig de etiketten van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt, zodat de werking volledig kan worden uitgeoefend. Wat de DIY middelen betreft, zijn de tijden voor een het correct ontsmetten als volgt;

  • azijn: 30 minuten
  • baking soda: minstens 15 minuten
  • citroenzuur: voor oppervlakken zijn enkele minuten voldoende, voor het toilet is het beter het enkele uren te laten inwerken

 

3. Hout en klein keukengerei in de vaatwasser

3. Hout en klein keukengerei in de vaatwasser

Creativo

Houten keukengerei mag niet in de vaatwasmachine worden afgewassen, want door de warme en vochtige omgeving kan er schimmel op groeien. Hetzelfde geldt voor klein keukengerei met gaten, zoals raspen, sapcentrifuges, aardappelstampers; vuilresten kunnen zich in de gaten afzetten en worden niet verwijderd door het wassen in de vaatwasser, wat kan leiden tot schimmelgroei.

4. Waverzachter voor handdoeken

4. Waverzachter voor handdoeken

Creativo

Het gebruik van chemische wasverzachters bij het wassen van handdoeken kan chemische stoffen op de stoffen afzetten die deze stijf maken en hun absorptievermogen verminderen. Om dit te voorkomen kun je beter op hoge temperaturen wassen en de synthetische wasverzachter vervangen door een kopje ammoniak of 100 ml van een mengsel van citroenzuur (200 g in een liter water). De sponzen blijven altijd zacht en superabsorberend!

5. Speelgoed met azijn desinfecteren

Plastic speelgoed, vooral speelgoed dat voor het baden wordt gebruikt, moet regelmatig worden gedesinfecteerd om te voorkomen dat kinderen bij het in de mond stoppen in contact komen met schimmel en vuil. Hiervoor kun je echter het beste zowel chemische reinigingsmiddelen, die onaangename en mogelijk schadelijke resten kunnen achterlaten, als azijn vermijden. Dit laatste natuurlijke middel is weliswaar onschadelijk voor kinderen, maar wellicht niet voldoende om speelgoed grondig te ontsmetten. Het is beter een oplossing van water en bleekwater te verkiezen, waarin je het speelgoed minstens 5 minuten laat weken en snel en grondig afspoelt.

Advertisement

6. Chemische afvoerschoonmaakmiddelen

6. Chemische afvoerschoonmaakmiddelen

Creativo

Wanneer een afvoer verstopt is en er geen mogelijkheid is om deze handmatig af te voeren, is het gebruikelijk om een beroep te doen op chemische schoonmaakmiddelen. Te vaak gebruiken kan echter schadelijk zijn voor de leidingen, vooral als ze oud zijn, omdat ze die op den duur kunnen aantasten. Het is daarom beter een mengsel van heet water en azijn of baking soda of citroenzuurpoeder met kokend water te verkiezen. Laat het een paar uur inwerken voordat je het water door de afvoer laat lopen. Je zult zien dat het probleem is opgelost.

7. Pannen met antiaanbaklaag in de vaatwasser

7. Pannen met antiaanbaklaag in de vaatwasser

Creativo

Op pannen met antiaanbaklaag wordt een dunne, olieachtige laag aangebracht om de functie van de coating te behouden; deze wordt verwijderd door ze in de vaatwasser te wassen, waardoor de antiaanbakbaarheid geleidelijk afneemt. Om te voorkomen dat pannen voortijdig bij het afval worden gegooid, geef de voorkeur aan handwas; het is bewerkelijker, maar zeker zuiniger en milieuvriendelijker!

Advertisement

8. Hygiënische doekjes

8. Hygiënische doekjes

Creativo

Hygiënische doekjes zijn zeer geschikt voor gebruik in noodgevallen, maar het gebruik ervan moet beperkt blijven tot kleine oppervlakken en bij intensiever gebruik moeten ze regelmatig worden vervangen om te voorkomen dat vuil en ziektekiemen overal worden verspreid. Schoonmaken is echter effectiever en vooral minder belastend voor het milieu door een goed desinfecterend reinigingsmiddel te gebruiken.

9. Stofzuiger

9. Stofzuiger

Creativo

Zoals alle huishoudelijke schoonmaakapparaten kan een stofzuiger na verloop van tijd vuilresten verzamelen die zich bij elk volgend gebruik opnieuw op de vloeren kunnen afzetten. Het is daarom van essentieel belang dat je eraan denkt het apparaat regelmatig te reinigen: de borstels, de slang en de reservoir moeten regelmatig worden schoongemaakt, het stof moet bij elk gebruik worden verwijderd en het apparaat moet regelmatig in water en baking soda worden gedrenkt. Het filter moet altijd schoon worden gehouden en regelmatig worden vervangen.

Advertisement

10. Te veel wasmiddel

10. Te veel wasmiddel

Creativo

We zijn vaak geneigd om, vooral bij zware of hardnekkige vervuiling, meer wasmiddel toe te voegen dan aanbevolen om een betere reiniging te krijgen, maar in werkelijkheid krijgen we het tegenovergestelde resultaat. Te veel wasmiddel in de wasmachine leidt namelijk tot de vorming van een film van residu op stoffen, waardoor kleding niet alleen vlekkerig wordt en gemakkelijker vuil en stof aantrekt, maar ook de verwijdering van reeds bestaande vlekken kan verhinderen. Volg altijd de aanwijzingen op het etiket.

Welke andere elementen zou jij aan deze lijst willen toevoegen?

Advertisement