Een klein balkon? Maak het ruimer met deze eenvoudige inrichtingstrucs

door Natasja

19 Mei 2024

Advertisement

Vandaag de dag is het bezitten van een buitenruimte een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven, zeker niet als je in de stad woont. Daarom kan zelfs een klein balkon worden benut om te genieten van het mooie weer en contact met de natuur.

Als er weinig ruimte is, kan het moeilijk zijn om een manier te vinden om een comfortabele ruimte te hebben, maar met een paar eenvoudige trucs kun je de beschikbare ruimte maximaliseren.

Advertisement

1. Minimalisme

@moj_dom_moja_inspiracija/Instagram

Minimalisme is essentieel bij het inrichten van een klein balkon, omdat je zo de vloer vrij kunt houden en tegelijkertijd alle benodigde meubels beschikbaar hebt. Kies meubels met een lichte structuur en vermijd het overladen van het balkon met veel decoraties op de vloer, maar maak liever gebruik van de muren. Leuningen kunnen ook worden gebruikt voor de inrichting, bijvoorbeeld om klaptafels of bloembakken te ondersteunen.

Advertisement

2. Aandacht voor de vloer

@doortjekruidher/Instagram

De vloer kan ook bijdragen aan het vergroten van de ruimte: kies voor lichtgekleurde tegels of houten planken, die een langwerpig effect geven, of bedek ze met tapijten in neutrale kleuren en patronen die een bewegingseffect creëren.

3. Verticale tuin

@treemendous/Instagram

Of je nu van een moestuin houdt of van sierplanten, maak gebruik van de ruimte op hoogte door een verticale tuin aan de muur te maken en de planten in hangpotten te hangen. Zo kun je het balkon decoreren terwijl je het vloeroppervlak vrijlaat en tegelijkertijd de omgeving ontspannend en gezellig maakt. Kleine plantenbakken op de vloer met klimplanten die tegen de muur omhoog klimmen tot aan het plafond kunnen je ook helpen om de ruimte mooier en ruimtelijker te maken.

4. Hangende meubels

@mobilirebecca/Instagram

We hebben het al gehad over ontbijttafels die aan balkonleuningen zijn opgehangen, maar zitmeubels kunnen ook aan de muren of het plafond worden opgehangen om het vloeroppervlak vrijer te maken en de illusie van een grotere breedte te geven. Kies hangmatten voor je ontspanningsmomenten of hangende schommels voor momenten van gezellig samen zijn.

5. Gebruik kleur

@stencil_by_himashi/Instagram

Kleur is ook de sleutel tot het maximaliseren van de ruimte. Geef de voorkeur aan lichte, neutrale kleuren voor meer helderheid en voeg felgroene planten en verzadigde gekleurde details toe, zoals meubelstoffen of felgekleurde hangende decoraties, om diepte aan de ruimte te geven.

Advertisement

6. Multifunctionele meubels

@reformadeunpiso/Instagram

Multifunctionele meubels kunnen er ook voor zorgen dat de kamer optisch groter lijkt: opbergbankjes en -tafels lossen de behoefte aan opbergruimte op zonder dat je een aparte kast hoeft te kiezen en stellen je in staat om het balkon meer objectvrij te maken. Deze meubels zijn ook van onschatbare waarde om alles netjes te houden, een fundamenteel kenmerk van elke kleine ruimte die je groter wilt laten lijken.

Welke strategieën heb jij toegepast om de ruimte op het balkon te maximaliseren?

Advertisement