Hoe houd je de muren van je huis altijd schoon zonder de verf te beschadigen? Het is makkelijker dan je denkt

door Natasja

17 Mei 2024

Advertisement

Je ziet stof en vuil op meubels, planken, verschillende voorwerpen die verspreid door het huis liggen, maar ook op de muren van elke kamer nestelt zich altijd een laagje vuil. En als je daar ook nog allerlei vlekken aan toevoegt, onthult een blik op de muren van het huis vroeg of laat halo's en vlekken die echt vervelend zijn om te zien. Maar hoe verwijder je al het vuil zonder de verf op de muur te beschadigen? Dat is niet moeilijk en we laten enkele methoden die je moet kennen zien.

Advertisement

Wat je moet weten voordat je begint met schoonmaken: het type verf en de schoonmaakfrequentie

Bij het kiezen van een schoonmaakmethode is het eerste wat je moet weten wat voor materiaal je moet schoonmaken, of beter gezegd wat voor soort verf, in dit geval. Meestal is de verf die de binnenmuren van een huis bedekt op oliebasis of op water/latexbasis. In het eerste geval kan het vaker met water worden afgewassen, maar in het tweede geval kan het vaak doen de verf eerder beschadigen, dus is het beter om verschillende routinematige schoonmaakmethoden te kiezen.

De schoonmaakfrequentie hangt af van het soort vuil: zodra je spatten, vingerafdrukken, krabbels en andere soortgelijke "ongewenste versieringen" ziet, moet je snel zijn. Vuil dat zich ophoopt rond schakelaars kan daarentegen een paar keer per maand (zelfs elke week) worden schoongemaakt. Wat afstoffen betreft, is één keer per maand prima.

Advertisement

De muren afstoffen

Een platte mop om een deur af te stoffen

FreeSpoken, Chomp!/Amazon

Er zijn verschillende methoden om de muren af te stoffen, wat de meest voorkomende vorm van onderhoud is.

  • Met speciale moppen. Er zijn speciale moppen, die ook op vloeren kunnen worden gebruikt, maar die lange stelen hebben, vaak telescopisch, en vooral plat zijn, met microvezelharen die heel zacht en delicaat zijn voor elk oppervlak. Ze werken voor muren, plafonds, maar ook voor deuren of de hoge meubel- en kastdeuren. Zoek gewoon de handigste voor jou uit en je hebt een betrouwbaar hulpmiddel voor verschillende gelegenheden. De microvezeldoek laat meestal gemakkelijk los, zodat hij in de wasmachine kan worden gewassen en talloze keren opnieuw kan worden gebruikt.
  • Met een microvezeldoek vastgemaakt op een bezem of een platte vloermop. Als je het geschikte hulpmiddel niet hebt, hoef je je geen zorgen te maken: met een beetje vindingrijkheid kun je het zelf "bouwen". Je kunt grote, zachte microvezeldoeken nemen (of flanellen doeken om meubels af te stoffen of vloeren in de was te zetten) en die aan een bezem bevestigen of, nog beter, aan een van die platte dweilen om de vloer te dweilen (ook die waarop voorverpakte vochtige of droge doekjes worden gebruikt). Je moet misschien even oefenen met wasknijpers of elastiekjes om te begrijpen hoe je de doek stevig op zijn plaats houdt tijdens het schoonmaken, maar daarna kun je zonder problemen verder.
  • Met een stofzuiger uitgerust met speciale hulpmiddelen. Als je een stofzuiger hebt met verlengstukken en geschikte hulpstukken die ook hoog op de muren en het plafond kunnen worden gebruikt, zonder oppervlakken te beschadigen, zijn ze zeker het handigst om te gebruiken!

De muren wassen

Een bezem met een microvezeldoek om muren te wassen

Creativo

Als je besluit de muren te wassen, kun je ook gewoon water en een multifunctioneel schoonmaakmiddel gebruiken. Dit kan het vertrouwde afwasmiddel zijn, maar ook een mengsel van Marseillezeep (of een andere zeep op basis van plantaardige oliën) en een snufje waterstofperoxide, eventueel op smaak gebracht met een paar druppels essentiële olie. Het belangrijkste is dat de hoeveelheid zeep relatief klein is, om het goed te verdunnen in het water zonder resten achter te laten op de oppervlakken.

De methode is eenvoudig: je kunt opnieuw vlakke moppen gebruiken om de muren schoon te maken of microvezeldoeken en bezems gebruiken. Het is echter ook nodig om twee emmers water klaar te zetten. In de ene verdun je het schoonmaakmiddel (denk aan een flinke lepel per 4 liter water), en in de andere doe je alleen water om af te spoelen, zodat het sneller gaat. Vergeet niet om altijd van bovenaf te beginnen en langzaam naar beneden te gaan om ook eventuele druppelsporen te verwijderen.

Zodra de mop/doek ondergedompeld is, goed uitwringen zodat er niets meer druppelt en met regelmatige bewegingen over de muur en het plafond wrijven. Spoel alleen af in de emmer met water, die je ververst zodra het water te vuil wordt tot de schoonmaak klaar is.

Anders, voor een nog preciezere reiniging, kun je twee doeken (of specifieke moppen) klaarhouden: gebruik er een met zeepsop, waarbij je eerst alles wast, en daarna neem je de tweede met gewoon water om na te spoelen, waarbij je het water steeds ververst.

Het belangrijkste is altijd om ervoor te zorgen dat je niet te veel vocht op de muren achterlaat, dus vergeet niet om de kamer goed te ventileren om alles te laten drogen en, indien nodig, af te vegen met droge doeken om het overtollige water te absorberen.

Verwijder vlekken van muren

Wonderspons gebruikt om vlekken van muren te verwijderen

Creativo

Er zijn twee methoden om vingerafdrukken, spetters of andere vlekken die de verf op muren verpesten, te verwijderen. In elk geval is het een goed idee om het middel uit te proberen op een onopvallend hoekje van de muur, om te controleren of het (in het geval van gekleurde muren of verf met een glanzende afwerking) niet te "agressief" is.

  • Met een spons en baking soda: je kunnen een gewone schoonmaakspons, het soort zonder schurende kant, met behulp van een beetje baking soda veranderen in een soort zachte gum. Maak de spons nat, wring hem uit en dompel hem in een beetje baking soda, om de schurende werking daarvan alleen te gebruiken op het gedeelte van de muur waar de vlek zit.
  • Met de wonderspons: hetzelfde idee, maar praktischer. Het enige wat je hoeft te doen is de spons nemen, hem nat maken, erin knijpen en de vlekken uitwissen.

Beide methoden zijn ook handig voor het schoonmaken rond stopcontactafdekplaatjes en in het algemeen in hoeken en op moeilijke plekken waar de mop of doek niet bij kan en die daarom gemakkelijker vol te komen zitten met vuil.

Klaar om de muren van jouw huis brandschoon te maken?

Advertisement