Het correct schoonmaken van geëmailleerde pannen om ze altijd schoon en efficiënt te houden

door Natasja

20 April 2024

Het correct schoonmaken van geëmailleerde pannen om ze altijd schoon en efficiënt te houden
Advertisement

Geëmailleerde pannen, gemaakt door gietijzeren pannen te coaten met porselein-emaille, zijn zeer robuust, veelzijdig en duurzaam, maar normale slijtage in combinatie met hoge kooktemperaturen en de afzetting van voedselresten kan gemakkelijk leiden tot verkleuring van het oppervlak.

Ook een verkleurde of aangekoekte pan kan echter gemakkelijk zijn glans terugkrijgen als de juiste actie wordt ondernomen en de juiste producten worden gebruikt: hier volgen enkele tips voor het correct schoonmaken van geëmailleerde pannen.

Advertisement

Natuurlijke oplossingen voor het correct schoonmaken van geëmailleerde pannen

Natuurlijke oplossingen voor het correct schoonmaken van geëmailleerde pannen

ElleLove13/Reddit

Om vlekken uit geëmailleerde pannen te verwijderen, is afwassen met warm water en afwasmiddel of zachtjes wrijven met een microvezeldoek en een pasta van baking soda en water meestal voldoende. Als de vlekken niet gemakkelijk te verwijderen zijn door gewoon af te wassen, zijn er verschillende natuurlijke producten die je kunt gebruiken om de pan weer als nieuw te laten glanzen:

  • witte azijn: vul de pan met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn en laat het een nacht weken voordat je verder gaat met de gebruikelijke afwas; het weken zal het vuil zachter maken waardoor het gemakkelijker te verwijderen is;
  • baking soda en waterstofperoxide: de combinatie van deze twee ingrediënten die altijd in de voorraadkast aanwezig zijn, kan heel nuttig zijn om de pan schoon te maken; zet je pan gewoon op het fornuis en voeg 10 ml waterstofperoxide en 150 g baking soda toe, breng het aan de kook en wanneer het mengsel schuimig is geworden, zet je het uit en laat je het 10 minuten inwerken voordat je het grondig afwast met warm water en zeep.
  • zout en citroen: een ander nuttig middel is om de pan te besprenkelen met citroensap en zout, laat het 30 minuten inwerken en verwijder het zonder wrijven met een schone witte doek.

Advertisement

Andere handige tips voor de geëmailleerde pannen

Andere handige tips voor de geëmailleerde pannen

yabomonkey/Reddit

Naast de al genoemde methoden zijn er nog andere middelen die je kunnen helpen om de pannen glanzend en schoon te houden:

  • vermijd thermische schokken: een plotselinge verandering in temperatuur kan ervoor zorgen dat het glazuur barst of zijn glans verliest, dus het is van het grootste belang dat de pannen na gebruik worden afgekoeld tot kamertemperatuur voordat er andere handelingen worden ondernomen;
  • vermijd schurende producten: metalen schuursponsjes, borstels, sponzen en schurende reinigingsmiddelen kunnen het oppervlak van de pan gemakkelijk beschadigen; geef de voorkeur aan zachte doeken en sponzen of delicate nylon borstels;
  • als de pannen van staal zijn, kan citroen gemakkelijk vlekken achterlaten. In dit geval kun je de pannen weer glanzend maken door een mengsel van een deel waterstofperoxide en 3 delen wijnsteencrème aan te brengen, dit te laten inwerken tot het volledig droog is en het vervolgens voorzichtig af te nemen met een zachte doek.

Dankzij deze tips blijven de geëmailleerde pannen altijd zo glanzend als nieuw!

Advertisement