Waarom is het belangrijk om het gazon te kalken? Handige tips om het op het juiste moment en op de juiste manier te doen

door Natasja

03 April 2024

Waarom is het belangrijk om het gazon te kalken? Handige tips om het op het juiste moment en op de juiste manier te doen
Advertisement

Iedereen die een gazon heeft, wil altijd dat het gras compact, groen en glanzend is, maar helaas gebeurt het vaak dat dit niet het geval is. Bemesting is ook een belangrijke stap bij het gazon beheren, omdat het alle voedingsstoffen levert die nodig zijn voor een goede grasgroei, maar soms is een extra stap nodig: kalken.

Waarom is kalken belangrijk en hoe en wanneer moet het worden uitgevoerd voor merkbare resultaten? We leggen het hieronder uit.

Advertisement

Waarom het belangrijk is om het gazon te kalken

Waarom het belangrijk is om het gazon te kalken

Pipsqueak_premed/Reddit

Het kalken van het gazon is een bewerking waarbij het oppervlak wordt besprenkeld met kalk, een natuurlijk kalkproduct dat zeer rijk is aan calcium en magnesium, wat nuttig is voor het aanvullen van deze mineralen en het corrigeren van de pH van de bodem.

De opname van voedingsstoffen uit de grond wordt ook bepaald door de zuurtegraad, waardoor ze meer of minder beschikbaar zijn voor opname; voor de meeste grasgrassen ligt het ideale pH-bereik tussen 5,8 en 7,2 en kunnen er corrigerende maatregelen worden genomen om dit constant te houden. Het gebeurt vaak dat de pH te zuur wordt en dit kan gecorrigeerd worden door eenvoudig kalk toe te dienen.

Maar hoe weet je dat de pH van de grond te zuur is? Hiervoor is zorgvuldige observatie voldoende: de aanwezigheid van mos en een toename van onkruid, dat goed gedijt in zuurdere omstandigheden, zijn een teken dat kalk moet worden toegediend; een ander belangrijk teken is het gebrek aan reactie op bemesting, wat in plaats daarvan zou moeten resulteren in een gezonde, weelderige groei.

Advertisement

Wanneer en hoe kalk op het gazon aanbrengen

Wanneer en hoe kalk op het gazon aanbrengen

ipzsports/Reddit

Het succes en de duur van het kalkenproces hangen af van verschillende factoren, zoals het type kalk, de bodemgesteldheid en de toedieningsmethode; over het algemeen is de beste tijd voor deze bewerking de herfst, omdat dit proces wordt belemmerd door het hete, droge zomerklimaat en omdat de kalk dan ruim de tijd heeft om af te ontbinden en de bodem weer in evenwicht te brengen ter voorbereiding op nieuwe groei in de lente. Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de timing van de bemesting, die ver verwijderd moet zijn van die van het kalken om beide bewerkingen succesvol te laten verlopen.

De keuze van het type kalk hangt af van de bodem:

  • kalk is geschikt voor zandbodem en heeft een langzamere werking;
  • landbouwkalk is geschikt voor klei-humusachtige bodems en heeft een snellere werking;
  • magnesiumkalk of dolomiet kalk zit ergens tussen de twee in en is geschikt voor kleigronden.

Voor het juiste en gelijkmatige kalken van het gazon is het aan te raden om een frees of strooier te gebruiken om te voorkomen dat er te veel kalk op het gazon terechtkomt. Fijngemalen kalk zal sneller in de grond worden opgenomen, maar kan gemakkelijker irriterend en corrosief worden: het is daarom aan te raden om beschermende uitrusting te dragen tijdens het aanbrengen (handschoenen en masker), maar ook om de omringende oppervlakken grondig schoon te maken na afloop.

Dankzij het kalken wordt het gazon groener!

Advertisement